Getty Κανένα Halloween όταν μιλάμε για την Ημέρα των Νεκρών

Όλοι οι λόγοι που η Dia De Los Muertos βάζει “κάτω” την ξενέρωτη αμερικανική γιορτή.

Η Δύση κυριαρχεί. Έχουμε γίνει όλοι αμερικανάκια, όσο και να μην το αποδεχόμαστε, υιοθετούμε το αμερικανικό lifestyle. Από το στιλ μας, τις διατροφικές συνήθειες, την επικοινωνία μας, τον τρόπο ζωής μας, όλα περιστρέφονται γύρω από την υπερπραγματικότητα των ΗΠΑ. Οπότε το να υιοθετήσουμε το Halloween ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Υπάρχει κάτι κακό σε όλο αυτό; Επιφανειακά και στο θέμα της ψυχαγωγίας, όχι. Αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και όταν στην εξίσωση μπαίνει η “Ημέρα των Νεκρών”, τότε το Halloween γίνεται κομπάρσος.

Τι είναι η Dia De Los Muertos 

Η Ημέρα των Νεκρών ξεκίνησε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια από τους Αζτέκους που θεωρούσαν ότι το πένθος για τους νεκρούς ήταν ασέβεια. Οι νεκροί εξακολουθούσαν να είναι μέλη της κοινότητας, διατηρούνταν ζωντανοί στη μνήμη και στο πνεύμα – και κατά τη διάρκεια της Ημέρας των Νεκρών, επέστρεφαν προσωρινά στη Γη. Στο σήμερα, κάθε χρόνο, μεταμορφώνει αγόρια και κορίτσια σε γοητευτικές και συγχρόνως απόκοσμες φιγούρες, τις κατρίνες που ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης και μας προσκαλούν να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε μαζί τους τις υπέροχες στιγμές που ζήσαμε με όσους δεν είναι πια εδώ.

Διότι πίσω από τα εντυπωσιακά μακιγιάζ, τις «πλούσιες» φορεσιές, τις spooky διακοσμήσεις, τις ζαχαρένιες νεκροκεφαλές calaveras, τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί λουλούδια και τα αντίστοιχα θεματικά πάρτι, η βαθύτερη ουσία της Día de los Muertos βρίσκεσαι στην πανανθρώπινη ανάγκη να «ανταμώσουμε» έστω και νοητά με τους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή, να συναντηθούμε εξαιτίας μία αισιόδοξης και διασκεδαστικής αφορμής.

 

 

Η συγκεκριμένη γιορτή ξεκίνησε πολύ πριν φτάσουν οι Ισπανοί στο Μεξικό, ενώ στην αρχή γιορταζόταν μέσα στο καλοκαίρι. Σταδιακά όμως, μετακινήθηκε προς το φθινόπωρο, ώστε να συμπίπτει χρονικά με τους εορτασμούς του Halloween και των Αγίων Πάντων.

Γιατί όμως αξίζει να τη γιορτάσεις σε σύγκριση με το Halloween;

Αφενός γιατί δε θα γιορτάζουμε μεσοβδόμαδα σε κάθε event. Δεν το αντέχει η τσέπη και το σώμα μας. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε πιο κοντά στην Ημέρα των Νεκρών. Και εξηγούμαστε.

Φαγητό

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη μεξικάνικη κουζίνα; Μπουρίτο, τάκος, νάτσος. Η κουζίνα του Μεξικού είναι γεμάτη χρώματα, εντάσεις, αρώματα και γεύσεις. Παίζει με το καλαμπόκι, το αβοκάντο, τις καυτερές πιπεριές, το λάιμ, τη σοκολάτα και φυσικά τον κόλιανδρο. Στην Ελλάδα αγαπάμε αυτή τη λάτιν κουζίνα και αν είσαι λάτρης του καυτερού, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως δίλημμα στο ποιος είναι ο νικητής της βραδιάς ανάμεσα σε Halloween και Ημέρα των Νεκρών.

Τεκίλα

Δεν έχει σημασία αν είσαι φαν της βότκας, του τζιν ή του ουίσκι. Η συγκεκριμένη μέρα είναι αφιερωμένη στην τεκίλα. Στα φοιτητικά χρόνια την πίναμε σε σφηνάκια μέχρι τελικής πτώσεως, πλέον οφείλουμε να είμαι πιο συντηρητικοί. Αλλά είτε λευκή, είτε κίτρινη, η τεκίλα οφείλει να ρέει στο στόμα και να ζεσταίνει στα σωθικά μας. Και εδώ μπορεί να διαβάσεις για το ιδιαίτερο pairing της

 

 

Η Calavera Catrina

Δεν χρειάζεται να φορέσεις μία άθλια στολή, ούτε να στολίσεις κολοκύθα. Η Calavera Catrina είναι εκεί για σένα και όλη την παρέα σου. Είτε άνδρας, είτε γυναίκα, το skull makeup της ημέρας των νεκρών είναι ο τρόπος του μεξικανικού λαού να τιμήσει τους νεκρούς του, τους προγόνους του, όσους δεν είναι πια κοντά του. Πρόκειται για έναν τρόπο να γιορτάσουν τις χαμένες ζωές, να δείξουν στους νεκρούς πως κανείς δεν τους έχει ξεχάσει εδώ και ούτε πρόκειται. Επομένως, πριν ξεκινήσεις το make up είναι απαραίτητο να κάνεις μια μικρή έρευνα για τις ρίζες της συγκεκριμένης παράδοσης. 

Και κακά τα ψέματα, είναι πιο εντυπωσιακό για το Instagram post σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved