Newsbomb Οι Έλληνες κουβαλούν τα προβλήματά τους στο τιμόνι

Φοράμε ζώνη όχι για να μη μας γράψει η Τροχαία, αλλά για να μη μας γράψουν οι εφημερίδες.

Είχε κουραστεί να το λέει ο αείμνηστος Άρης Σταθάκης. Μέσω της εκπομπής του «Από τη θέση του Οδηγού», περνούσε συνεχώς το μήνυμα: «Φοράμε ζώνη όχι για να μη μας γράψει η Τροχαία, αλλά για να μη μας γράψουν οι εφημερίδες». Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Έλληνας οδηγός δε θα το καταλάβει ποτέ. Θεωρεί πως δε θα τύχει ποτέ σε αυτόν. Δε θα είναι εκείνος ο πρωταγωνιστής στο επόμενο τροχαίο. Πιστεύει πως μόνο οι άλλοι κάνουν λάθος στην οδήγηση, την ίδια στιγμή που κι εκείνος παραβαίνει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δεν είναι μόνο η ζώνη και το κράνος. Είναι η συνολική οδηγική παιδεία που απουσιάζει από τη ζωή μας. Οι Έλληνες οδηγοί με το που θα δουν μία ευθεία και κανένα όχημα μπροστά τους, πατάνε το γκάζι σαν να είναι ο Verstappen. Δε θέλει περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο ώστε από υγιής και ζωντανός να διαβείς τον Ρουβίκωνα.

Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ένα ακόμη τροχαίο θα συμβαίνει στους δρόμους. Με μαθηματική ακρίβεια. Όπως το θανατηφόρο τροχαίο που συνέβη τα ξημερώματα στο Πόρτο Ράφτη. Τραγικός απολογισμός ένας νεκρός, ένας άνδρας που παλεύει για τη ζωή του και δύο ακόμη ελαφρά τραυματίες. Μετά τη σύγκρουση τα αυτοκίνητα πήραν φωτιά και χρειάστηκε η επέμβαση οκτώ πυροσβεστών με τέσσερα οχήματα για την κατάσβεσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις οδηγοί δεν φορούσαν ζώνη ενώ προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Β Τμήμα Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Το βίντεο είναι σοκαριστικό.  Ένα μαύρο αυτοκίνητο τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα ενώ εκείνη τη στιγμή μία γυναίκα μ’ ένα μικρό παιδί έχουν περάσει πάνω από τη διαχωριστική νησίδα και διασχίζουν το οδόστρωμα. Περνάει «ξυστά» δίπλα τους και λίγα δευτερόλεπτα αργόερα ακούβεται ένα «στρίγκλισμα» των φρένων και ο ήχος μιας σφοδρής σύγκρουσης με άλλο όχημα.

 

 

Αυτό ήταν. Δε χρειάζεται κάτι περισσότερο. Το βίντεο είναι συγκλονιστικό αλλά αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι. Χρειάζεται σοβαρή οδηγική εκπαίδευση από τα πρώτα χρόνια του σχολείου. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα. Που πρέπει να στέκονται και πότε να περνάνε τον δρόμο. Είναι οι επόμενοι οδηγοί που θα κουβαλήσουν ένα αυτοκίνητο. Και εκεί δεν πρέπει να κουβαλήσουν τα προβλήματά τους. Το βλέπουμε καθημερινά στο δρόμο. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να τσακωθούν. Η ακρίβεια, η ζοφερή πραγματικότητα, η σκληρή καθημερινότητα, όλα αυτά μπαίνουν στο μπλέντερ. Δεν υπακούν στη λογική, κορναρίσματα, απίστευτη κίνηση και ένας λαός απαίδευτος που ξεσπάει πάνω στο τιμόνι και το γκάζι. Έφτασε η στιγμή να πατήσουμε λίγο το φρένο στα πάντα. Στο αυτοκίνητο, στα ξεσπάσματα, στο άγχος και τις ζωές μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved