Τελικά, οι φιλίες μας από το σχολείο μένουν;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

Κεφάλαιο φιλία. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του κάθε ανθρώπου, που περνώντας τα χρόνια μεταβάλλεται και αυτό και πώς να μην αλλάζει άλλωστε, όταν εμείς δεν μένουμε ίδιοι. Ανεξαρτήτως φύλου, όλοι έχουμε φιλίες από διάφορες περιόδους της ζωής μας από το σχολείο, από το πανεπιστήμιο, από τον στρατό, από τις δουλειές, από τα χόμπι μας και από κοινούς φίλους. Κάποιοι από αυτούς τους φίλους είναι σταθεροί στο πέρασμα των χρόνων, κάποιοι άλλοι πάλι, όχι. Και ένα από αυτά που λέγονται πολύ συχνά είναι πως σαν τους φίλους από το σχολείο, δεν πρόκειται να βρεις. Εγώ θα πω και ναι και όχι.

Είναι αλήθεια, πως όταν μεγαλώνεις με μία συγκεκριμένη παρέα και όλα σου τα μαθητικά χρόνια είναι συνυφασμένα με αυτήν, γίνεται κομμάτι σου, όπως και εσύ γίνεσαι κομμάτι της. Και πιστεύω ότι τα συναισθήματα που μπορεί να συνδέουν τα μέλη αυτής της παρέας είναι πραγματικά. Έχετε κοινές μνήμες από τη μετάβαση της εφηβείας στην ενηλικίωση, το οποίο συμπεριλαμβάνει πολλά σημαντικά γεγονότα στην πορεία του κάθε ανθρώπου. Όμως, η ζωή -ευτυχώς- δεν σταματά εδώ, συνεχίζει, εξελίσσεται και μαζί με αυτήν εξελισσόμαστε και εμείς.

Γιατί πρέπει να φτιάξεις φιλίες στη δουλειά και πώς θα το καταφέρεις σωστά;

Οπότε έστω ότι με τους φίλους από το σχολείο περάσετε μαζί στην ίδια πόλη για σπουδές ή σπουδάσατε σε διαφορετικές πόλεις, δεν είναι λόγος να χαθείτε. Ούτε όταν ξεκινήσει η δουλειά ή κάποιος κάνει οικογένεια και ο άλλος όχι είναι λόγος να χαθείτε. Ο ουσιαστικός λόγος, που μπορεί να χαθείτε είναι γιατί στο πέρασμα των χρόνων ακόμη και στην ίδια πόλη να βρίσκεστε η εξέλιξη σας ήταν πολύ διαφορετική, τόσο πολύ που δεν υπάρχει πια κώδικας επικοινωνίας. Και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και με την οικογένεια.

Έχετε τόσο διαφορετικές προσλαμβάνουσες που οι συζητήσεις σας μπορεί να μην τόσο διασκεδαστικές, όπως κάποτε. Αυτό δεν σημαίνει πως πάψατε να είστε φίλοι ή δεν θα βρεθείτε από κοντά, όμως χάθηκε ένα κομμάτι αυθορμητισμού και οικειότητας. Στο μεταξύ, έχεις γνωρίσει και νέους ανθρώπους που μπορεί να ταιριάζετε καλύτερα και μάλλον λογικό, αφού τους επέλεξες με τα νέα σου κριτήρια. Έχεις αναπτύξει νέους κώδικες με άλλους ανθρώπους που φαίνονται πολύ οικείοι. Κοινώς είναι η ματιά απέναντι στη ζωή που αλλάζει και αυτά που τώρα γεμίζουν έναν άνθρωπο να μην είναι τα ίδια σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Πέντε συμβουλές για να κάνεις πιο εύκολα φιλίες

Βέβαια, υπάρχει και μια μεγάλη πιθανότητα οι κατευθύνσεις σας να μην διαφέρουν τόσο και να είστε σε παρόμοια πορεία, άρα τα κοινά σας να εξελίσσονται και αυτά. Το σημαντικότερο είναι ότι σε όποια φάση της ζωής σου και αν βρίσκεσαι να αισθάνεσαι ότι επικοινωνείς με τους φίλους σου, όπου και αν είναι, όπως και αν είναι. Αν όμως ακόμη και με τους ανθρώπους σου που γνωρίζεις χρόνια, αισθάνεσαι ανοικεία δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άσχημα. Μπορεί να είναι απλά μία φάση, εξάλλου πολύ δύσκολα χάνονται οι άνθρωποι που τους συνδέει κάτι ουσιαστικό, επειδή ακριβώς είναι σπάνιο. Τέλος, το ότι έχεις ένα παρελθόν με έναν άνθρωπο, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχεις και ένα μέλλον μαζί του. Άρα εξαρτάται την περίπτωση, κάποιες φιλιές μένουν, κάποιες φεύγουν.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved