intime/Τοσίδης Δημήτρης Τον περασμένο μήνα η τροχαία έκοψε 976 κλήσεις για κράνος στην Αθήνα, γιατί;

Γιατί κάποιοι συμπολίτες μας επιμένουν να μην δίνουν καμία δεκάρα για τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που νοιάζονται;

Κάθε μήνα η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής δίνει τα στατιστικά από τους ελέγχους που διενεργεί και κάθε φορά τραβάμε τα μαλλιά που δεν έχουμε με τα ευρήματα. Υπάρχουν διάφορα θλιβερά νούμερα από αυτές τις μετρήσεις, οι 18 συμπολίτες μας που δεν ζουν πια έχοντας εμπλακεί σε ισάριθμα τροχαία είναι η γροθιά στο στομάχι. 18 νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι έφυγαν με τον πιο άδικο τρόπο πρόωρα βυθίζοντας τους οικείους τους σε πένθος που δεν μπορεί να περιγραφεί.

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα στενάχωρα που υπάρχουν στη λίστα, αυτό που ξεχωρίζει είναι οι βεβαιώσεις για μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές. Πλέον δεν ζούμε στη δεκαετία του ‘80 με κάθε λογής καμικάζι και κάγκουρες να ανεβαίνουν τη Συγγρού στη μία ρόδα ενός ΧΤ 550 με μοναδική προστασία μια μπασκετική αμάνικη φανέλα, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν να ζουν σε ένα ζοφερό παρελθόν. 

 

 

Το στίγμα του κακού κι εγκληματία μοτοσικλετιστή δεν υπάρχει πια, μας άφησε πολύ πριν το στίγμα του εγκληματία με τα τατουάζ, ωστόσο για πολλούς εκεί έξω το κράνος δεν είναι κάτι που προστατεύει το πολυτιμότερο πράγμα στο σώμα τους, αλλά ένα κατσαρολικό που περιορίζει την ελευθερία τους. Κάποιοι λένε ότι δεν μπορούν να το βάλουν όταν έχει ζέστη, δικαιολογίες υπάρχουν πολλές, όσες και 976 κλήσεις που κόπηκαν μόνο για κράνος και μόνο για τον μήνα Ιούλιο.

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς για το τι χρειάζεται για να βάλουν μυαλό και να βάλουν στο κεφάλι τους αυτοί οι λίγοι ευτυχώς μοτοσικλετιστές το κράνος. Κάνοντας την επιλογή να κινηθείς σε δύο τροχούς σε αυτή την πόλη, με αυτούς τους δρόμους και δυστυχώς με αυτούς τους οδηγούς (αν και σε αυτό άρθρο μιλάμε μόνο για τους δικυκλιστές) το κράνος δεν είναι απλά υποχρεωτικός εξοπλισμός.

 

 

Το κράνος είναι το μοναδικό αντίδοτο της μοτοσικλέτας σε σχέση με τους αερόσακους που έχει ένα αυτοκίνητο, τις ζώνες παραμόρφωσης, τις ζώνες ασφαλείας και ένα κάρο ακόμα συστήματα προστασίας και ασφάλειας. Αυτός που αποφασίζει να κινηθεί σε δύο τροχούς, όπως και ο γράφων από τα 16 του χρόνια, φοράει κράνος γιατί του αρέσει τόσο πολύ η μοτοσικλέτα γνωρίζοντας ότι το κράνος είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να τον κρατήσει και ζωντανό, αλλά και δικυκλιστή για πολλά χρόνια ακόμα. Ας μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτές τις ντροπιαστικές στατιστικές, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved