Ο θάνατος του Angus Cloud υπενθυμίζει ότι η κατάθλιψη δεν ήταν ποτέ κάτι απλό

Και κάνει πάντα τα πράγματα πιο δύσκολα όταν υπάρχει ήδη μία απώλεια.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το αίτιο θάνατο του Angus Cloud είναι αδιευκρίνιστο. Το μόνο που γνωρίζουμε από τα ρεπορτάζ, είναι πως η μητέρα του κάλεσε το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης όταν συνειδητοποίησε πως ο γιος της δεν είχε παλμό, σχολιάζοντας πως ενδεχομένως να είχε προηγουμένως λάβει υπερβολική δόση.

Για τον 25χρονο ηθοποιό που έγινε γνωστός μέσα από το Euphoria του ΗΒΟ, η κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη. Οι ίδιες πηγές ρεπορτάζ αναφέρουν πως δεν μπορούσα να διαχειριστεί τα όσα έφερε μαζί η φήμη και η διασημότητα, ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως ο στενός κύκλος του ηθοποιού, υποστηρίζει πως η συμπεριφορά του άλλαξε μετά τον χαμό του πατέρα του. Ο πατέρας του Cloud έφυγε από καρκίνο και ο ίδιος είχε πολύ στενή σχέση μαζί του, καθότι η οικογένειά του σχολίαζε πως ήταν «ο καλύτερος φίλος του». Και κάποιοι από εμάς, τον καταλαβαίνουμε ακριβώς πως ένιωσε.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν αποδειχτεί ότι ήταν το αίτιο του θανάτου (σ.σ.: που είναι είτε θάνατος από υπερβολική δόση, είτε εσκεμμένη υπερβολική δόση αναλόγως τα mg οπότε μιλάμε για αυτοκτονία), το σίγουρο είναι ένα: ο Angus Cloud έδινε μάχη με την κατάθλιψη. Και τις περισσότερες φορές, ο κόσμος που βρίσκεται τριγύρω από τους ανθρώπους αυτούς είτε δεν βλέπει, είτε αγνοεί τα σημάδια. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι πως ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που βλέπει όλο αυτό «απ’ έξω», συνεχίζει και αντιμετωπίζει την κατάθλιψη σαν κάποια υπαρξιακή κατατονία ή έκσταση αναλόγως το άτομο. Όμως ψυχολόγοι και ψυχίατροι το λένε ξανά και ξανά. Η κατάθλιψη είναι πάθηση, έχει διάφορες μορφές και κλίμακες και μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο στα όρια του.

Όπως ανέφερε το NBC News σε ρεπορτάζ του, μέλη της οικογένειας του Angus ανέφεραν ότι ο 25χρονος είχε αυτοκτονικές τάσεις και πάλευε με αυτές από τον καιρό που είχε γυρίσει από την Ιρλανδία. «Ο Angus μιλούσε ανοιχτά για την μάχη του με την κατάθλιψη και ο θάνατός του πρέπει είναι μία υπενθύμιση στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να είναι μόνοι σε όλο αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων η οικογένειά του σε μία κοινή τους δήλωση, σχολιάζοντας μάλιστα ότι παρηγορούνται στο ότι ο Angus θα ήταν με τον πατέρα του. Πολλές φορές, χρειάζεται μόνο μία μικρή αφορμή για να βάλει φωτιά σε αυτό το σωρό από σπίρτα που κρατούν οι άνθρωποι μέσα τους και οι φλόγες σκάνε τόσο ξαφνικά που οι τριγύρω αναρωτιούνται πώς κατάφεραν να πνίξουν τα πάντα στο διάβα τους.

 

 

Ο Angus Cloud, ασχέτως την φήμη του, ήταν απλά ένα ακόμη παιδί που πάλευε με τους δαίμονές του. Και είναι ειλικρινά τόσο κρίμα, αλλά στα θύματα -γιατί θύματα της κατάθλιψης είναι- βγάζει τόσο λογική όλο αυτό γιατί απλούστατα χάνεται ο πόνος και οι τρομαχτικές σκέψεις. Όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές, ξέρουν τι πάει να πει να φτάνεις στα πρόθυρα του να μην αντέχεις άλλο. Και όταν χάνεις αυτούς τους μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους που ήταν πάντοτε η παρηγοριά σου, όπως ο πατέρας του Angus για την περίπτωση του 25χρονου, χάνεις κυριολεκτικά τη γη κάτω από τα πόδια σου.

Όμως όσο υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται, η μάχη αυτή θα κερδίζεται. Γιατί το πιο σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους, είναι να γνωρίζουν πως δεν είναι μόνοι και πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να σώσει ζωές.

Και είναι ίσως η δυσκολότερη μάχη που καλείται να δώσει ένας άνθρωπος με τον ίδιο του τον εαυτό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved