Οι χιονοθύελλες και οι καύσωνες αλλάζουν τις δουλειές μας

Πώς η κλιματική αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα στον εργασιακό χώρο;

 

Οι βαρύτεροι χειμώνες και οι καύσωνες έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά για τη ζωή μας. Συνεπώς, αυτό θα έχει αποτέλεσμα να αλλάξουν κι άλλα στη ζωή μας, όπως ο τρόπος που δουλεύουμε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ανεβάζει τις θερμοκρασίες και να αλλάζει τον πλανήτη. Αυτά τα γεγονότα σταδιακά δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα για τις ζωές μας.

Ποιες δουλειές θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή;

Αρχικά, θα επηρεάσει τα επαγγέλματα που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, οι γεωργικές ή οικοδομικές εργασίες θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιούνται σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ακόμη και οι νυχτερινές εργασίες θα επηρεαστούν, καθώς όπως φαίνεται είναι πιο δύσκολο για το σώμα να ανταπεξέλθει στη νυχτερινή εργασία. Επίσης, για τους εργαζομένους που δουλεύουν σε μη κλιματιζόμενους χώρους, τα συχνά διαλείμματα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος θα γίνουν επιτακτικά. Έτσι οι εργοδότες θα χρειαστεί να προσφέρουν περισσότερα διαλείμματα για τους εργαζόμενους, ώστε να εφαρμόζουν πρακτικές που θα βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός τους για να μπορέσουν να εργαστούν ξανά. Όσοι εργάζονται σε κλιματιζόμενους χώρους ή σε ψυχρά περιβάλλοντα μπορεί να είναι πιο ασφαλείς από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά επίσης θα δουν αλλαγές στην εργασιακή τους ρουτίνα.

 



Οι σύγχρονες μορφές εργασίας όπως η απομακρυσμένη εργασία, η υβριδική εργασία, οι τέσσερις εργάσιμες ημέρες και το εξάωρο φαίνεται πως θα εδραιωθούν. Αυτό σταδιακά θα μειώσει τις μετακινήσεις, ενώ οι υπάλληλοι δουλεύοντας από το σπίτι θα είναι πιο άνετοι. Από την πλευρά της η κάθε εταιρεία ίσως χρειαστεί να κάνει αξιολογήσεις σχετικά με το ποιους από τους εργαζομένους θα ήταν προτιμότερο να μην δουλέψουν στο γραφείο. Επιπλέον, από το HR θα χρειαστούν αξιολογήσεις για να εντοπίσουν ορισμένες από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στις ακραίες θερμοκρασίες. Σε αυτούς τους ανθρώπους μπορούν στη συνέχεια να δοθούν επιδόματα. Επίσης, είναι πιθανόν ότι οι εταιρείες θα εφαρμόσουν όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με θέματα υγείας. Επίσης, οι επενδύσεις σε υποδομές θα είναι βασικές με βάση τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πώς να μείνεις ενυδατωμένος μέσα στον καύσωνα

Ακόμη, όπως φαίνεται οι χώρες που δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν πιο άμεση ανάγκη για τη δημιουργία νέων υποδομών. Ας μην ξεχνάμε πως η δυσφορία που σχετίζεται με τη ζέστη επηρεάζει αρνητικά την επίδοση και την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού. Ομοίως, οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη. 

Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεσπίζουν ήδη νόμους για να αντιμετωπίζουν τις νέες συνθήκες. Η αλήθεια είναι πως θα χρειαστεί όλοι μας να αλλάξουμε και να τροποποιήσουμε τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα χωρίς πανικό.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved