associated press Μα γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στον ελληνικό τουρισμό ως «σύγχρονοι σκλάβοι»;

Κομμένα δάχτυλα, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, απειλές και εξαντλητικά ωράρια. Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα.

Μα γιατί δεν πάει κανείς να δουλέψει στον τουρισμό; Είναι οι νέοι «τεμπέληδες» και τα περιμένουν όλα έτοιμα ή μήπως οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν ορυχεία του Κονγκό; Στο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι. Το να κάνεις κριτική από τον καναπέ σου ενώ είσαι βολεμένος σ’ ένα γραφείο/υπηρεσία και απλώς περιμένεις την πολυπόθητη άδεια ώστε να ξεχυθείς στα νησιά, δεν αποτελεί την πιο ώριμη επιλογή. Έχεις άποψη αλλά δεν έχεις γνώμη. Γνώμη έχουν μόνο όσοι έχουν γνώση του αντικειμένου τους, κάτι που σημαίνει ότι έχουν αισθανθεί στο πετσί τους το τι σημαίνει «σεζόν σε νησί».

Κι αν τους ρωτήσεις, η πλειοψηφία αυτών, θα σου μιλήσουν για μειωμένο προσωπικό, μειωμένο προσωπικό, εξαντλητικό ωράριο, απειλές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Μιχάλης που δουλεύει 34 χρόνια σε κουζίνες εστίασης και ξενοδοχειακών μονάδων κάνει λόγο για το... θαύμα του τουρισμού. Και όταν αναφέρεται σε θαύμα, εννοεί πως δεν έχει τραυματιστεί ακόμα. «Να κόβονται δάχτυλα σε χασάπικο ξενοδοχείου, να καίγονται. Τα προβλεπόμενα τηρούνται, το θέμα είναι υπάρχει το προσωπικό; Όταν δουλεύεις μείον πέντε και τρία άτομα, όταν δεν κάνεις ρεπό, δουλεύεις δέκα ώρες και να θες να τα τηρήσεις δε προλαβαίνεις».

 

 

Ένας άλλος εργαζόμενος αποκαλύπτει ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την δουλειά του μετά από επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και σεξουαλική παρενόχληση η σύζυγος του. «Είδα κάποιες καταστάσεις και ήθελα να αποχωρήσω και το έμαθε ο συγκεκριμένος κύριος και με έβριζε, με είπε καραγκιόζη άνθρωπο, τέτοια πράγματα. Η γυναίκα μου δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημόκριτος Σαλούστρος καταλήγει: «Στους 40-45 βαθμούς οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούν τους τουρίστες με πλαστικά ανεμιστηράκια, αυτά που παίρνουμε από τα παζάρια. Να έχουν πιάσει κοριούς οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις αποσκευές, είδαμε στο χώρο των αποσκευών όλο το ταβάνι να είναι έτοιμοι να καταρρεύσει».

Οι τουρίστες θα πληρώσουν 4.000 ευρώ πρόστιμο αν κυκλοφορήσουν με λάθος ρούχα

Τώρα αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι δεν πάνε να δουλέψουν ή επιμένεις ότι έχουν βολευτεί με επιδόματα;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved