Γιατί ο Κιούμπρικ θεώρησε τον Ντε Νίρο ακατάλληλο για το «The Shining»

Τι θα ήταν η «Λάμψη» χωρίς τον Τζακ Νίκολσον;

 

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε σκεφτεί και άλλους πρωτοκλασάτους ηθοποιούς για να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία που όμως απορρίφθηκαν, καθώς η ψυχοπάθεια που εξέπεμπαν δεν έπειθε. Ανάμεσα σε όλους εκείνους που είχαν περάσει από το μυαλό του Κιούμπρικ για τον ρόλο του Τζακ ήταν και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης πίστευε ότι δεν φαινόταν αρκετά ψυχωτικός και άρα ακατάλληλος για τον ρόλο. Αυτός ο συλλογισμός του Κιούμπρικ ακούγεται περίεργος σήμερα, δεδομένου ότι ο Ντε Νίρο υποδύθηκε έναν ψυχοπαθή στο Cape Fear.

 

 

Η πλέον κλασική ταινία τρόμου (The Shining) του 1980 είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King του 1977 και παρουσιάζει την ιστορία του Τζακ Τόρανς (Τζακ Νίκολσον), ο οποίος είναι επίδοξος συγγραφέας και έχει αναλάβει χρέη επιτηρητή  σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο Overlook στο Κολοράντο. Η οικογένεια του τον ακολουθεί και λίγο-πολύ η ιστορία είναι γνωστή.

Τι έμαθε η υποκριτική στον Jack Nicholson για τη ζωή

Χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, το 2012 κατατάχθηκε στην 75η θέση σε λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το μηνιαίο κινηματογραφικό περιοδικό Sight & Sound. Καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι ένας από τους καλύτερους ρόλους του Νίκολσον, είναι απίστευτο να γνωρίζουμε ότι υπήρχε πιθανότητα ο Ντε Νίρο να υποδυόταν τον Τζακ. Αν και η πρώτη επιλογή του Κιούμπρικ ήταν πάντα ο Νίκολσον, ο σκηνοθέτης έλαβε υπόψη του και άλλους για τον ρόλο. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα για τον Ντε Νίρο ότι δεν έπειθε αρκετά για ψυχοπαθής.

Ο Jack Nicholson θα σου πει γιατί πρέπει να τριγυρνάς γυμνός στο σπίτι σου


Από την άλλη, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν ένα ακόμη όνομα στη λίστα, τον οποίο ο Κιούμπρικ τον έκρινε ως πολύ ψυχωτικό, αφού τον είδε στο Mork & Mindy. Ο θρύλος του Star Wars, Χάρισον Φορντ, εξετάστηκε επίσης για τον ρόλο. Λοιπόν, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Κιούμπρικ επέλεξε τον Νίκολσον παρόλο που οι άλλοι ηθοποιοί συνέχισαν να έχουν πρωτόγνωρες καριέρες στο Χόλιγουντ. Ωστόσο, μάλλον έπαιξαν ρόλο και άλλα γεγονότα. Όπως το ότι, πέντε χρόνια πριν, πρωταγωνίστησε στο One Flew Over the Cuckoo's Nest, που του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, τον έκανε πιθανότατα ένα ξεκάθαρο φαβορί εκείνη την εποχή.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved