Unsplash Νέο χάπι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα

Σε όσους λάμβαναν το φάρμακο παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 51%, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο.

Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου και ταυτόχρονα η μορφή καρκίνου που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο. Περίπου 1.800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, ωστόσο ένα πρωτοποριακό χάπι φαίνεται ότι μειώνει κατά 51% τον κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), αυτό το χάπι θα λαμβάνεται καθημερινά έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 680 ασθενείς σε στάδια από 1b έως 3a, από 20 χώρες. Οι ασθενείς υποβάλλονταν πρώτα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια οι μισοί λάμβαναν το φάρμακο και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο.

 

 

Σε όσους λάμβαναν το φάρμακο παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 51%, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Στην πενταετία, το 88% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που πήραν το ψευδοφάρμακο.

Ο Dr. Roy Herbst του Κέντρου Καρκίνου του Yale, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, είπε στον Guardian ότι ο καρκίνος του πνεύμονα «είναι συνήθως πολύ ανθεκτικός στις θεραπείες», καθιστώντας αυτό ένα δυνητικά τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στη θεραπεία του.

 

 

Η οσιμερτινίμπη στοχεύει μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, τον μη μικροκυτταρικό σε ασθενείς που εμφανίζουν μια ιδιαίτερη μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή στον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF), εμφανίζεται στο 10-25% των ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και στο 30-40% στην Ασία.

Όπως και να χει αυτό το πρωτοποριακό χάπι είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα ιατρικά ζητήματα της εποχής μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved