Είναι το τετραήμερο το ιδανικό σενάριο για εργασία;

Η προοπτική μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας είναι «τυράκι».

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός ημερών για να δουλέψει κάποιος. Ποιο είναι αυτό το μαγικό νούμερο για να μπορέσει ο υπάλληλος να είναι και χαρούμενος και να αποδίδει. Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε πολύ πιθανόν το τετραήμερο. Η προοπτική μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας είναι «τυράκι» για πολλούς εργαζόμενους, που φαίνονται πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμη και την υβριδική εργασία τους με αντάλλαγμα μια επιπλέον ημέρα άδειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιβαλλοντική εταιρεία Tyler Grange στο Ηνωμένο Βασίλειο που από τον Ιούνιο έχει καθιερώσει το τετραήμερο. Όπως λένε οι άνθρωποι της εταιρείας προηγουμένως δυσκολεύονταν να φέρουν τους υπαλλήλους στο γραφείο για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, ωστόσο πλέον μέχρι και οι Δευτέρες είναι πολύ δημοφιλείς.

Gen X: Γιατί δεν θέλει να αφήσει τη δουλειά της;

Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον, αυτό που ανέφεραν περισσότερο οι υπάλληλοι ήταν απλώς ότι μπορούσαν να απολαύσουν μια ακόμη ημέρα χωρίς καμία πίεση χρόνου. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μεγάλα τμήματα του εργατικού δυναμικού εκτιμούν πλέον μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας περισσότερο από την remote εργασία. Στοιχεία από τον ιστότοπο του Indeed, που προβλήθηκαν από το BBC Worklife, δείχνουν ότι οι αναζητήσεις για θέσεις που προσφέρουν τετραήμερη εργασία ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ οι αναζητήσεις για remote jobs μειώθηκαν. Ακόμη, σε μια έρευνα του Φεβρουαρίου 2023 σε 11.000 εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο από εταιρεία πρόσληψης εργατικού δυναμικού, διαπιστώθηκε ότι θα προτιμούσε να εργάζεται τετραήμερο και να βρίσκεται κάθε ημέρα στο γραφείο από μια πενθήμερη εβδομάδα σε ένα τυπικό υβριδικό μοντέλο.

 

 

Ωστόσο, ενώ η επιθυμία για τετραήμερη εβδομάδα μεγαλώνει, η προοπτική παραμένει άπιαστη για πολλούς. Στην πραγματικότητα, μόνο το 5% των ερωτηθέντων εργαζόταν σε έναν οργανισμό όπου πραγματοποιείται τετραήμερη εβδομάδα.  Σε αντίθεση με τον «εξαναγκασμό» των υπαλλήλων να γυρίσουν πίσω στα γραφεία τους, μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να επιστρέψουν με χαρά. Δίνεται σε όλους μια αίσθηση κοινού σκοπού και ώθησης για να είναι πιο παραγωγικοί: θέλουν να αλλάξουν για να το κάνουν να λειτουργήσει, να μάθουν νέες διαδικασίες και να συνεργαστούν περισσότερο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved