Είναι η Δευτέρα η πιο επικίνδυνη ημέρα για καρδιακή προσβολή;

Άλλη μία «μαύρη» έρευνα. 

Η Δευτέρα ανάμεσα στα άλλα τόσα άσχημα που έχει, όπως φαίνεται είναι και η πιο επικίνδυνη ημέρα για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 10.528 ασθενείς από το 2013 μέχρι και το 2018 που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Ισλανδίας με ένα συγκεκριμένο καρδιακό επεισόδιο το έμφραγμα μυοκαρδίου (STEMI). Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση στα ποσοστά των καρδιακών προσβολών STEMI τις ημέρες Δευτέρα και Κυριακή.

Ο καρδιολόγος Δρ Jack Laffan, ο επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε ότι η συσχέτιση μεταξύ της αύξησης STEMI τις Δευτέρες μπορεί να αποδοθεί στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας ή στον κύκλο ύπνου- αφύπνισης. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή φαγητού τα Σαββατοκύριακα, το σώμα μπορεί να εμφανίσει καρδιακές προσβολές τις καθημερινές.

Η «σιωπηλή» πάθηση που μπορεί να έχει ο ένας στους τρεις ανθρώπους

Το άγχος μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος τις Δευτέρες. Το άγχος που σχετίζεται με εκκρεμότητες και ο φόβος της εργασιακής πίεσης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, αλλά και την αρτηριακή πίεση. Και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή συσχέτιση με καρδιακά επεισόδια.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το STEMI είναι το πιο σοβαρό είδος καρδιακής προσβολής και συμβαίνει όταν μια κύρια στεφανιαία αρτηρία έχει αποφραχθεί εντελώς. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα πολλών παλμών, άγχος, εφίδρωση και ζάλη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved