pexels Γιατί πρέπει να απολαμβάνεις περισσότερο το ηλιοβασίλεμα;

Μία νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε ήδη στο μυαλό μας.

Σε χαλαρώνει, σε ταξιδεύει, σε βελτιώνει ως άνθρωπο. Η δύση του ηλίου είναι κάτι το μαγικό. Το ηλιοβασίλεμα είναι το πιο όμορφο φυσικό φαινόμενο και σύμφωνα με τελευταία έρευνα κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος από Βρετανούς ερευνητές, οι άνθρωποι βρίσκουν τη δύση του ηλίου, όπως και την ανατολή του, τα πιο όμορφα φαινόμενα της ημέρας. Προκαλούν μεγαλύτερο δέος από οποιοδήποτε άλλο φυσικό φαινόμενο. Διότι καλά τα ουράνια τόξα και οι γαλάζιοι ουρανοί αλλά σαν το ηλιοβασίλεμα δεν έχει.

 

 

Ο Άλεξ Σμόλι, ένας από τους επιστήμονες της έρευνας, ανέφερε πως οι άνθρωποι μπορούν να «βιώσουν αυτή την ανατριχίλα του δέους και την αισθητική αξία και ομορφιά όταν κοιτούν ένα χάραμα ή μια δύση ηλίου. Εμείς, οι πληθυσμοί της Δύσης, έχουμε αποσυνδεθεί από τον φυσικό κόσμο. Όταν βλέπεις κάτι τεράστιο, κάτι που σε κυριεύει και σε αφήνει έκθαμβο και σε κατάσταση δέους, τα προβλήματά σου μοιάζουν μικρά και σταματάς να ανησυχείς τόσο πολύ γι’αυτά». Παρότι το να καθόμαστε κάτω από τον ήλιο και να χαζεύουμε τον γαλάζιο ουρανό τονώνει θετικά την ψυχική υγεία μας, το ηλιοβασίλεμα το πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω. Προκαλεί δέος και όχι μόνο ως φυσικό φαινόμενο αλλά ακόμη και ως έργο τέχνης. Βελτιώνει τις θετικές σκέψεις, μειώνει το άγχος, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

 

 

«Ό,τι βλέπετε, είναι μια λειτουργία πάρα πολλών σκόρπιων γεγονότων», τονίζει με τη σειρά του ο Στιβ Κορφίντι, μετεωρολόγος στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. «Το φως του ήλιου χτυπά το πρώτο σωματίδιο που συναντά στην ατμόσφαιρα, έπειτα αυτό το σωματίδιο λάμπει ή αντανακλά το φως που δέχεται στο μόριο δίπλα του. Κι αυτό συμβαίνει ατελείωτες φορές προτού το φως φτάσει στα μάτια μας. Τα ηλιοβασιλέματα είναι εξαιρετικά εφήμερα. Τα κοιτάς και αλλάζουν μέσα σε λίγα λεπτά».

Μάλιστα σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, το τέλος του φθινοπώρου και ο χειμώνας είναι οι καλύτερες εποχές για να θαυμάσεις τη δύση του ηλίου. Πάντα και το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο δε μας χαλάει καθόλου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved