Salt Bae: Νέα δημοσιεύματα για τις συνθήκες εργασίας στα «χρυσά» εστιατόρια

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται καταγγελτικά άρθρα για τη συμπεριφορά του Νουσρέτ Γκιοκτσέ -κατά κόσμον SaltBae- απέναντι στους εργαζομένους του.

Ο διάσημος σεφ-εστιάτορας που έχει γίνει γνωστός για τον τρόπο που…ρίχνει το αλάτι, φαίνεται ότι προσφέρει απλόχερα στους συνεργάτες τους ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, καθώς όλο και πληθαίνουν οι μαρτυρίες για την κακή επαγγελματική του συμπεριφορά. Η φήμη συνδυαστικά και με τα πολλά λεφτά είναι συνήθως και ο χρυσός συνδυασμός - στην προκειμένη μπορούμε να κυριολεκτούμε κιόλας- που δημιουργούν τις πιο αλαζονικές συμπεριφορές σε όποιον χώρο εργασίας και αν βρίσκεται κάποιος.

Μήπως οι εργοδότες δεν είναι τόσο παντοδύναμοι όπως παλιά;

Κεκαλυμμένη τοξικότητα με χρυσό

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, σκεπτόμενοι τα πράγματα λογικά. Σίγουρα θα ήταν καλή επαγγελματική ευκαιρία να εργαστεί κάποιος σε μια αλυσίδα με πασίγνωστα εστιατόρια σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται πως τελικά δεν είναι και το καλύτερο. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Insider υπάρχουν μαρτυρίες από πρώην εργαζόμενους του Νουσρέτ, που διαδέχονται και τις καταγγελίες του 2019 καθώς εργαζόμενοι στο εστιατόριό του στο Μαϊάμι τον είχαν κατηγορήσει για αναξιοκρατική μοιρασιά των φιλοδωρημάτων. Στο δημοσίευμα θίγονται μια σειρά από θέματα: από σεξιστική συμπεριφορά στις γυναίκες υπαλλήλους μέχρι και τις λανθασμένες περιγραφές στο μενού. Όλα αυτά στα πανάκριβα εστιατόρια του.

 

Χλιδή και εργασία

Η εικόνα έχει ως εξής: Πορτιέρηδες με τα κουστούμια τους, ορειχάλκινες πόρτες, ψυγεία γεμάτα με μεγάλα κομμάτια κρέατος που κρέμονται σε γάντζους και μια επιγραφή που γράφει «χωρίς αλάτι, δεν υπάρχει αγάπη». Σε όλο αυτό το σκηνικό -για πολλούς όχι ιδιαίτερης αισθητικής- ολοκληρώνεται με χαμηλό φωτισμό, house μουσική, σαν να πρόκειται για κλαμπ και στη μέση σαν σταρ ο Νουσρέτ.

«Μόλις έμπαινε στα εστιατόρια, ήταν σαν να έρχονταν οι Backstreet Boys. Ολοι ούρλιαζαν», αναφέρει πρώην μάνατζερ που συνεργαζόταν με τον Νουσρέτ στα εστιατόριά του στο Μαϊάμι και στη Νέα Υόρκη. Άξιο αναφοράς είναι πως τον Νουσρέτ, τον ακολουθούσε πάντα το λεγόμενο salt boy, που έχει μία βασική δουλειά: να τον ακολουθεί με ένα μπολ αλάτι, ώστε να μπορεί να κάνει την κίνηση με το αλάτι όποτε θέλει. Ο υπάλληλος που κουβαλάει το αλάτι πληρώνεται κανονικά όπως κάθε άλλος υπάλληλος. Να σημειώσουμε εδώ πως τα εστιατόρια του Νουσρέτ υπάρχουν σε τρεις ηπείρους, ταξιδεύει συχνά από εστιατόριο σε εστιατόριο, βγάζοντας selfies με τους θαυμαστές του. Έχει ανοίξει 22 πολύ ακριβά ψητοπωλεία σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς που μίλησαν για το Νουσρέτ που ήταν σερβιτόροι, bartenders και διευθυντές ανέφεραν πως ο Νουσρέτ  ήταν επιρρεπής στην ευνοιοκρατία και στις συχνές, απρόβλεπτες απολύσεις.

 

 

«Εξωτερικά μοιάζει με χρυσό, αλλά από μέσα είναι σκ…», είπε στο Insider ένας πρώην μπάρμαν της Nusr-Et London. Ολοι οι πρώην εργαζόμενοι μίλησαν ανώνυμα.  Από την άλλη, η Κρίστι Ρόιτερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Νουσρέτ Γκιοκτσέ και τις επιχειρήσεις του είπε: «Οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επανάληψη παλιών αγωγών όπου έχουν αμφισβητηθεί και διευθετηθεί». Συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς, τα εστιατόρια υψηλού προφίλ και οι δημοφιλείς σεφ γίνονται συχνά στόχοι. Ο Νουσρέτ δε διαφέρει».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved