Getty Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη «φλεγόμενη» Γαλλία;

Ο Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποιεί ειδικές εξουσίες για να περάσει το νομοσχέδιο της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης και επικρατεί χάος.

Η Γαλλία στα κάρβουνα. Δέκα μήνες μετά την επανεκλογή του στην προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν καταφέρει να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους. Χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες ειδικές συνταγματικές προβλέψεις προσπαθεί να περάσει τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού. Διαπιστώνοντας πως δε διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους στη Βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, επικαλέστηκε μια ειδική συνταγματική πρόβλεψη, γνωστή ως άρθρο 49.3, για να παρακάμψει τους νομοθέτες και να επιβάλει τον νόμο χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Αυτό προκάλεσε χαοτικές σκηνές στους δρόμους αλλά και στο κοινοβούλιο όπου βουλευτές του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» τραγούδησαν τη «Μασσαλιώτιδα» για να εμποδίσουν την πρωθυπουργό, Elisabeth Borne, να μιλήσει. Η Borne ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί επειδή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να «στοιχηματίσει το μέλλον των συντάξεών μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μακρόν τονίζοντας ότι «οι οικονομικοί κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι» εάν ο νόμος απορριφθεί από τους βουλευτές.

Γαλλία: Η κατάσταση εξαίρεσης ως νέα κανονικότητα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Λίγο αργότερα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία στην Place de la Concorde στο κέντρο του Παρισιού, καθώς τα συνδικάτα υποσχέθηκαν να εντείνουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις στους δρόμους που έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Ο επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, είπε ότι η επιβολή του νόμου «δείχνει περιφρόνηση προς τον λαό».

 

 

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και κανόνια νερού με υδροφόρες σε μια προσπάθεια να διαλύσει το πλήθος το βράδυ της Πέμπτης. Σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μασσαλίας, υπήρξαν επίσης αυθόρμητες διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης. Η αστυνομία συνέλαβε 120 άτομα στο Παρίσι, σύμφωνα με τη Le Figaro, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σε μια συμπλοκή με διαδηλωτές και ταραχοποιούς. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε κάθε πόλη της Γαλλίας, με τα συνδικάτα να καλούν σε καθολική απεργία και δράσης ενάντια στη μεταρρύθμιση την Πέμπτη 23 Μαρτίου.Οι πολιτικοί της αριστεράς χαρακτήρισαν την κίνηση της κυβέρνησης μεγάλη ήττα και ένδειξη αδυναμίας. Η κυβέρνηση κατηγορείται ως βάναυση και αντιδημοκρατική.

 

Γαλλία3

 

Η Borne φαινόταν να γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες τον σάλο και τις διαμαρτυρίες που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη χρήση ειδικών εξουσιών «49.3» και φαινόταν απρόθυμη να τις χρησιμοποιήσει. Με τις αλλαγές στο συνταξιδιοτικό, η ελάχιστη γενική ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 62 στα 64, αρκετοί εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα χάσουν προνόμια και θα υπάρξει επιταχυνόμενη αύξηση του αριθμού των ετών εργασίας που απαιτούνται για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Ορισμένοι πολιτικοί από το κεντρώο κόμμα «Δημοκρατικό Κίνημα», το οποίο είναι σύμμαχος με την ομάδα της Αναγέννησης του Μακρόν στο κοινοβούλιο, είπαν ότι η επιβολή του νομοσχεδίου ήταν λάθος.

«Είναι μια ολοκληρωτική αποτυχία για την κυβέρνηση», είπε η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στους δημοσιογράφους στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι ο Μπορν πρέπει να παραιτηθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων αντιτίθενται στις αλλαγές των συντάξεων.

 

Γαλλία4

 

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και στην ενέργεια, λιμενεργάτες, δάσκαλοι και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των μουσείων, πραγματοποίησαν απεργίες τις τελευταίες εβδομάδες. Η συνεχιζόμενη απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας έχει οδηγήσει στη συσσώρευση περισσότερων από 7.000 τόνων απορριμμάτων στο μισό Παρίσι. Τα συνδικάτα λένε ότι η μεταρρύθμιση θα τιμωρήσει τα άτομα με χαμηλό εισόδημα σε χειρωνακτικές δουλειές που τείνουν να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους νωρίς, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται περισσότερο από τους πτυχιούχους, οι οποίοι επηρεάζονται λιγότερο από τις αλλαγές.

 

Γαλλία5

 

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση των προνομίων για ορισμένους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για πλήρη σύνταξη απαιτούνται για να αποφευχθεί η δημιουργία μεγάλων ελλειμμάτων. Η αλλαγή θα ευθυγραμμίσει τη Γαλλία με τους ευρωπαίους γείτονές της, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 ή μεγαλύτερα.

Η Γαλλία στα κάρβουνα και η Ευρώπη αρχίζει να φλέγεται με κέντρο το Παρίσι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved