associated press Silicon Valley Bank: Από τη φούσκα των dot-com στη φούσκα της τράπεζας των startups

Δεν είναι η πρώτη, και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία, φορά που η υψηλή τεχνολογία γίνεται η καρφίτσα που σπάει μια οικονομική φούσκα. Αυτή η φορά όμως γίνεται σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού…

Όσο παταγώδης και αν είναι το σκάσιμο μιας φούσκας, μία μικρή αναδρομή στο γιγάντωμα κάθε μίας ξεχωριστά, είναι πάντα εντυπωσιακά γοητευτική. Όταν σε βάζει και στο αντιδιαλεκτικό παιχνίδι του μυαλού που ψάχνεις να βρεις το πού ακριβώς έγινε το λάθος που θα μπορούσε να σώσει την παρτίδα, τότε γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Μετά από τόσες και τόσες φούσκες, ειδικά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, θα έπρεπε να έχουν κάνει σοφότερους όσους εμπλέκονται άμεσα με αυτές, ή μήπως αυτή είναι νομοτελειακά η φύση αυτού του τομέα της οικονομίας;

Ο Michael Burry του Big Short το είχε προβλέψει κι αυτό;

Volatile, αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιούν διεθνώς για τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα επενδυτικά προϊόντα τα οποία στηρίζονται στην υψηλή τεχνολογία. Είναι κάπως σαν να μιμούνται την ίδια ακραία αλλαγή που προκαλούν στον τρόπο ζωής μας, όταν είναι κάποια πραγματικά επαναστατική εφεύρεση. Αυτές οι πτητικές ή ασταθείς μετοχές μπορούν να συμπαρασύρουν ακόμα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται από πίσω τους, ή στο πλάι τους αν προτιμάτε. 

 

 

Η Silicon Valley Bank ήταν ένα τέτοιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον. Όπως μαρτυρά και το όνομά της είχε άμεση σχέση με όλα όσα θαυμαστά γινονται στη Μέκκα της τεχνολογίας. Στο επενδυτικό της portfolio μπορούσε να βρει κανείς όλη την αφρόκρεμα όσων startups φιλοδοξούν να γίνουν το next big thing. Ήταν επίσης συνεργάτης τους παρέχοντας υπηρεσίες μισθοδοσίας και γενικά είχαν μία σχέση νύχι-κρέας. 

Ο πληθωρισμός μπορεί να δημιουργήσει πιο ευτυχισμένα ζευγάρια;

Η αγορά των τεχνολογικών gadgets κατά τη διάρκεια της πανδημίας γνώρισε μια τρομερή άνθιση, η οποία πλέον δείχνει σημάδια κόπωσης. Το στοίχημα με την εικονική πραγματικότητα έχει μπει στον πάγο, αν και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι έχει ήδη χαθεί, με τα headsets να μην ταράζουν τον κόσμο των wearables σαν νέα smartphones. Η έκθεση της SVB σε αυτή φούσκα πολύ μεγαλύτερη από όσο θα μπορούσε να αντέξει, αλλά από την άλλη δεν είναι και τόσο εύκολο να παίξεις συντηρητικά σε αυτόν τον χώρο, τα μικροτσίπ δεν είναι οικόπεδα και σπίτια. 

Η αιμορραγία της SVB ήταν μεγάλη και το μόνο που θα μπορούσε να τη σώσει από αυτή την υπερέκθεση, ήταν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ένα δίκοπο μαχαίρι. Η είδηση της αύξησης ήταν το καμπανάκι των συντηρητικών παικτών για να αρχίσουν να ρευστοποιούν τη συμμετοχή τους στην SVB, η οποία άρχισε να γίνεται περισσότερο volatile από θα ήθελαν. Όπως κάθε τράπεζα που θέλει να παίξει μπάλα με τους μεγάλους, τα αποθέματά της υστερούσαν σημαντικά από τη ζήτηση της ρευστοποίησης και κάπως έτσι η SVB μας άφησε για πάντα.

 

 

Η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που μέχρι πριν από λίγες ημέρες άξιζει πάνω από 200 δις, σήμερα είναι ένα ακόμα ανενεργό ΑΦΜ μιας χρεωκοπημένης επιχείρησης που όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορούσε να σωθεί γιατί η φύση αυτού του χώρου είναι να αναγεννάται συνεχώς από τις στάχτες του σαν Φοίνικες. Αλλά ορισμένοι φοβούνται ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο απλά τα πράγματα και κάποιοι ήδη υφαίνουν σενάρια Lehman Brothers. 

Μήπως απλά ζούμε στην εποχή της μόνιμης κρίσης;

Κανείς δεν ξέρει ακόμα το μέγεθος της έκθεσης των άλλων στην SVB, αν και έχουν ήδη αρχίσει οι βοήθειες σε τράπεζες του εξωτερικού που έχουν μια κάποια τοξικότητα στο portfolio τους. Οι καταθέτες έχουν εξασφαλιστεί και έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις με την εγγύηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως άλλωστε και οι πελάτες της Signature Bank, μια μικρότερη τράπεζα που παρασύρθηκε σαν ντόμινο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αλλά το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτές τις ασπιρίνες.

 

 

Η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι δεδομένη από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία, ενώ το όνομα του Elon Musk έχει ακουστεί ως πιθανός διασώστης της τράπεζας. Η επιρροή που μπορεί να έχει στο μεταξύ η κατάρρευση της SVB μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με αυτή. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει έτσι κι αλλιώς μια μορφή κρίσης στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας και η SVB μπορεί να είναι απλά ο καταλύτης μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Οι συζητήσεις που φέρνουν τον Elon Musk μπορεί να είναι απλά ένα αμορτισέρ μιας κατάστασης που αναζητά εκτόνωση, αλλά και μια διερευνητική βολή. Οι δουλειές του Musk με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάνε καλά, με τη σύμπραξη SpaceX και NASA ίσως δείχνει τον δρόμο των ΣΔΙΤ και στα bailout.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved