Οι υποψήφιες καλύτερες ταινίες για τα Όσκαρ 2023 και τα προγνωστικά που πρέπει να ξέρουμε

Φέτος ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και το κοινό είναι διχασμένο.

Ο θεσμός των Όσκαρ ποτέ δεν θα πάψει να μας απασχολεί μιας και η Ακαδημία Κινηματογράφου της Αμερικής μας έχει καλομάθει σε ταινίες που μένουν πάντα στην ιστορία αλλά και στις καρδιές μας. Φέτος οι υποψήφιες καλύτερες ταινίες ενθουσιάζουν κριτικούς και κοινό, σίγουρα όμως κάποιοι κριτικοί όπως ο Richard Brody του New Yorker έχει διαφορετική άποψη. Κάποιοι πιστεύουν πως δεν έχουν μπει οι σωστές ταινίες στη λίστα, κάποιοι άλλοι περιμένουν ξανά τον Σπίλμπεργκ να το πάρει, άλλοι πάλι στηρίζονται στην ικανότητα του Τομ Κρουζ να μένει για πάντα νέος. Σίγουρα η φετινή τελετή θα τραβήξει πολλά βλέμματα κι έτσι εμείς είπαμε να δώσουμε τα δικά μας προγνωστικά πάνω στο ζήτημα. Πάμε όμως να δούμε για αρχή τη λίστα με τις υποψήφιες ταινίες:

«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»

«Avatar: Ο δρόμος του νερού»

«Τα πνεύματα του Ινισέριν»

«Elvis»

«Τα πάντα όλα»

«The Fabelmans»

«Tár»

«Top Gun: Maverick»

«Το τρίγωνο της θλίψης»

«Women Talking» (Όταν μιλούν οι γυναίκες)

Τι λένε όμως τα δικά μας προγνωστικά; Ποια είναι η ταινία που πιστεύουμε πως θα το πάρει φέτος; Ποια είναι η ταινία που ίσως έχει τις περισσότερες πιθανότητες; Η προσωπική μας προτίμηση είναι μία πάντως και αυτή είναι η καταπληκτική ταινία «Τα πνεύματα του Ινισέριν». Το 1923, σε ένα απόμερο νησί της Ιρλανδίας, δύο καρδιακοί φίλοι, ο Παντράικ και ο Κολμ, βρίσκονται σε αδιέξοδο όταν ο Κολμ ξαφνικά αποφασίζει να διακόψει τη φιλία τους. Ένας εμβρόντητος Παντράικ, με τη βοήθεια της αδερφής του, της Σιόμπαν, και ενός προβληματικού νεαρού, του Ντομινίκ, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση, αρνούμενος να αποδεχθεί το «όχι» ως απάντηση. Εντούτοις, οι επανειλημμένες προσπάθειες του Παντράικ το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύσουν την απόφαση του πρώην φίλου του, και όταν ο Κολμ του δίνει ένα απεγνωσμένο τελεσίγραφο, τα γεγονότα κλιμακώνονται τάχιστα με συνταρακτικές συνέπειες. Το στόρυ είναι πολύ απλό, ειδικά εφφέ δεν βλεπεις ούτε για πλάκα και το ιστορικό πλαίσιο είναι έντονο μιας και διαδραματίζεται σε δύσκολους καιρούς εμφυλίου. Αυτό όμως που κάνει ξεχωριστή την ταινία είναι πρώτον οι ερμηνείες και δεύτερον η απίστευτη φωτογραφία. Προσθέτουμε όμως επιπλέον στα παραπάνω και το παράξενο σενάριο που σου τραβάει την προσοχή από το πρώτο λεπτό. Σίγουρα ένα από τα φαβορί για το βραβείο.

 

 
 

Όσκαρ 2023: Αυτή είναι η χρονιά του Brendan Gleeson

Δεύτερη επιλογή μας είναι το πολύ σκληρό πολεμικό δράμα του Netflix για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο», βασισμένο σε βιβλίο και δοσμένο με ανατριχιαστική ακρίβεια, μιλάει για την κατάντια του ανθρώπου στον πόλεμο. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές, η φωτογραφία άρτια, το μόνο που λείπει ίσως είναι λίγο η ακρίβεια προς τα γεγονότα του βιβλίου μιας και κάποιες σκηνές δεν υπάρχουν στο πρώτο κείμενο. Πολλοί κριτικοί την κατηγόρησαν για λαϊκισμό, από την άλλη όλα στην ταινία είναι άρτια τεχνικά και αυτό της δίνει προβάδισμα. Εμείς την απολαύσαμε πάντως.

 

 
 

«Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο»: Πώς θα ήταν άραγε μια ελληνική εκδοχή του;

Τα blockbusters της λίστας είναι φυσικά εμφανή. Δεν μπορούμε να πούμε πως θα προτιμήσουμε Top Gun ή Avatar, ακόμη κι αν είναι απολαυστικές σαν ταινίες σίγουρα. Πολλοί κάνουν όμως λόγω για αντιδράσεις μέσα στην Ακαδημία γιατί όλοι αποφεύγουν να δίνουν Όσκαρ σε ταινίες που σπάνε ταμεία κι έχουν τεράστιο budget παραγωγής. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν φέτος η Ακαδημία θα αλλάξει ρότα, εμείς προσωπικά όμως νιώθουμε πως όταν μία ταινία είναι φτιαγμένη να πουλάει και να κόβει εισιτήρια είναι κάπως άδικο να παίρνει και το Όσκαρ. Αφήστε κάτι και για τις πιο ταπεινές ταινίες εκεί έξω ρε παιδιά.

 

 
 

Μία ταινία επίσης που θα θέλαμε να δούμε να παίρνει το φετινό Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι το Tar, ταινία που τσακίζει κόκαλα με παράξενο τρόπο και με μία πρωταγωνίστρια που θα μείνει ξανά στην ιστορία. Η Ταρ βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, καθώς προετοιμάζει τόσο την παρουσίαση ενός βιβλίου όσο και την πολυαναμενόμενη ζωντανή εκτέλεση της Πέμπτης Συμφωνίας του Μάλερ. Η ζωή της θα αρχίσει να παίρνει μια απρόσμενα δραματική τροπή. Η Λίντια Ταρ είναι μια αναγνωρισμένη μαέστρος, μαθήτρια του Λέοναρντ Μπερνστάιν και στην κορύφωση της καριέρας της διευθύνει τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Δεν κρύβει τις ερωτικές της προτιμήσεις, συζεί με την πρώτη βιολονίστρια της ορχήστρας της με την οποία έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι. Η Λίντια Ταρ στο απόγειο της καριέρας της ετοιμάζεται να ηχογραφήσει την Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ ένα όνειρο ζωής γι αυτήν. Η ζωντανή ηχογράφηση που ετοιμάζει είναι η δικαίωση της πολυσχιδούς καριέρας της. Η ερμηνεία της Kate Blanchett συγκλονίζει και την βάζει αμέσως σε πορεία για κάτι που θα μείνει κλασικό. Σίγουρα ένα από τα φαβορί και από τις αγαπημένες μας επιλογές.

 

 
 

Μάλλον το Avatar: The Way Of Water θα είναι επικότερο από το πρώτο

Τώρα όσο αφορά τις υπόλοιπες ταινίες που είναι στη λίστα έχουμε να πούμε μερικά λόγια γι’ αυτές, αν και κατά την άποψη μας δεν είναι τα μεγάλα φαβορί για το Όσκαρ. Τo «Elvis» ήταν τίμιο αν και θα προτιμούσαμε να είχε επικεντρωθεί σε μία πιο συγκεκριμένη στιγμή στην καριέρα του Elvis και όχι σε ολόκληρη τη ζωή του, το The Fabelmans ήταν χαριτωμένο αλλά σίγουρα ο Σπίλμπεργκ έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα πράγματα στην καριέρα του, το «Το τρίγωνο της θλίψης» ήταν έξυπνο και καλογυρισμένο αλλά πολύ δύσκολα θα υπερνικήσει τις πιο μεγάλες παραγωγές, και τέλος τα «Women Talking» και «Τα πάντα όλα» πολύ καλές προσπάθειες αλλά επίσης πέφτουν στην παράξενη κατηγορία των outsiders.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved