To πείραμα της τετραήμερης εργασίας πέτυχε και γίνεται μόνιμο

Μετά από 6 μήνες δοκιμών, εργοδότες και εργαζόμενοι μετρούν μόνο κέρδη και συνεχίζουν να δουλεύουν μία ημέρα λιγότερο.

Όλοι θυμόμαστε το περίφημο πείραμα που ξεκίνησε πριν από 6 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα πείραμα που ξεκίνησε στην Ισλανδία και φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά ντόμινο. Αυτό γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων η τετραήμερη εργασία δημιούργησε μια εξαιρετικά παραγωγική κατάσταση που βόλεψε και τις δύο πλευρές, εργαζόμενους και εργοδότες. 

 

 

Στο βρετανικό πείραμα συμμετείχαν 3.000 εργαζόμενοι και 60 επιχειρήσεις και μάλιστα επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη δραστηριότητά τους και να ερμηνευτεί το πόσο διαφορετικά επιδρά η συμπύκνωση του εργασιακού χρόνου μέσα στη βδομάδα. Τόσο εταιρείες με δουλειές γραφείου, όσο και πιο χειρωνακτικές, αλλά και η εστίαση, συμμετείχαν στο πιο ενδιαφέρον εργασιακό πείραμα μετά τη λήξη της υποχρεωτικής τηλεργασίας

Θα δουλεύαμε αδιαμαρτύρητα και τις επτά ημέρες, αν έλειπαν αυτοί από το γραφείο

Η τετραήμερη εργασία δεν εφαρμόστηκε με τη μορφή του κλασικού τριημέρου που έχουμε μάθει να λατρεύουμε στην Ελλάδα, αλλά με «σπάσιμο» της εβδομάδας με ρεπό την Τετάρτη. Έτσι ήταν πιο εύκολο να μετρηθεί ποιοτικά και ποσοτικά η απόδοση των εργαζομένων, τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Πέμπτη. 

Το πείραμα κράτησε από τον Ιούνιο, μέχρι τον Δεκέμβριο και εκτός από το ρεπό της Τετάρτης, δεν υπήρχε καμία άλλη αλλαγή στα εργασιακά, ακόμα και ο μισθός έμεινε ο ίδιος. Αυτό που άλλαξε όμως, ήταν η διάθεση των εργαζομένων την Πέμπτη. Αυτό το διάλειμμα της Τετάρτης εξαφάνισε με μαγικό τρόπο την κάμψη στην απόδοση που παρουσίαζουν οι εργαζόμενοι τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας και μάλιστα αναπληρώθηκαν και οι όποιες απώλειες της Τετάρτης, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Η εξέλιξη του πειράματος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στα αποτέλεσμα του πειράματος, 91% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι σίγουρα θα συνεχίσουν την τετραήμερη εργασία και ακόμα ένα 4% μάλλον θα τη συνεχίσει και μόνο το 4% ότι θα επιστρέψει στην πενθήμερη εργασία. Η συνολική εμπειρία αποτιμήθηκε θετικά με μέσο όρο αξιολόγησης το 8,5/10, ενώ η παραγωγικότητα αξιολογήθηκε με 7,5/10.

 

 

Το πώς ακριβώς η θετική αποτίμηση στην παραγωγικότητα θα μεταφραστεί και σε οικονομικό όφελος για τις εταιρείες, είναι κάτι που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο εφαρμογής του μέτρου για να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία, ωστόσο υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη θετική εξέλιξη, παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε πριν από δεκαετίες όταν και καθιερώθηκε το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία. 

Πώς εφαρμόστηκε το μέτρο στην Κύπρο

Ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος σημαίνει και περισσότερος χρόνος για κατανάλωση και γενικά δραστηριότητα που τονώνουν την οικονομία και τον κύκλο του χρήματος, άρα υπάρχει έτσι κι αλλιώς κέρδος για την πραγματική οικονομία, ακόμα και για τις επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν άμεσα στο πείραμα. Ακόμα κι αν δεν θέλουμε να περιμένουμε να δούμε τα πρώτα στοιχεία, γιατί υπάρχει και η ανάγκη εξομάλυνσης από την πανδημία, πολλές είναι οι συμμετέχουσες εταιρείες που είδαν αύξηση εσόδων, ακόμα και 35%. 

 

 

Πρόθεση της ΜΚΟ που τρέχει το πείραμα είναι να επεκτείνει την τετραήμερη εργασία και σε άλλες χώρες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική για να εκτιμηθεί αν και και κατά πόσο υπάρχουν περιπτώσεις και εργασιακές αγορές που το μέτρο δεν αποδίδει, γιατί όπου έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Το μόνο που μένει είναι να δούμε πότε θα έρθει και στην Ελλάδα για να δούμε πόσοι εργοδότες θα ψηθούν να λάβουν μέρος. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved