Το ξέραμε ότι τα meetings είναι άχρηστα, τώρα το επιβεβαιώνουν και έρευνες

Μένει να μάθουμε αν αυτοί που καλούν σε meetings είναι σαδιστές, απλά δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν ή και τα δύο.

Κάθε φορά που ο Michael Scott καλούσε τους υφισταμένους του στην αίθουσα των meetings, ξέραμε από πριν ότι θα δώσει ένα ρεσιτάλ που αποτελούνταν από ισόποσες δόσεις αναβλητικότητας, cringe και γελοιότητας. Η διαφορά με άλλες σκηνές της σειράς που μας έδωσε τα καλύτερα μαθήματα για τη ζωή στο γραφείο, είναι ότι η είσοδος στο meeting room θα έδινε στο προαναφερθέν μίγμα, το οποίο άλλωστε υπήρχε έτσι κι αλλιώς σε όλες τις σκηνές, ένα πιο πληθωρικό στυλ. Το meeting room είναι ο μεγεθυντικός φακός κάτω από τον οποίο μπαίνουν όλες οι παθογένειες του γραφείου.

Πώς το The Office έκανε όλους τους εργαζόμενους καλύτερους στη δουλειά τους

Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό, γιατί σκοπός των meetings είναι να λύνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στους χώρους έξω από αυτά. Θεωρητικά πάντα, γιατί τελικά μάλλον για άλλους λόγους γίνονται. Ενδεικτικό της κατάρριψης του μύθου αυτού, είναι ότι ο χρόνος ο οποίος δαπανάται σε αυτές τις γόνιμες συναντήσεις, είναι ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται διαλείμματα από τα meetings για να δουλέψει ο κόσμος και μετά πάλι πίσω. 

 

 

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα κι αδυσώπητα και σύμφωνα με το Harvard Business Review τα εκτελεστικά στελέχη στις επιχειρήσεις περνάνε 23 ώρες τη βδομάδα σε θλιβερά meeting rooms, ενώ τον 20ο αιώνα οι προκάτοχοί τους, γονείς στις περιπτώσεις νεποτισμού, ξόδευαν μόνο 10 ώρες κατά μέσο όρο. Αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη τα zoom meetings της πανδημίας, αν μπουν κι αυτές οι τραυματικές ομαδικές εμπειρίες στην εξίσωση, τότε είναι σαν να γράφει το ChatGPT ένα νέο βιβλίο του Κάφκα. 

Κι όμως η τηλεργασία είναι καλή για όλους 

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα meetings μέσω Teams έχουν αυξηθεί κατά 252% ενώ αυτά μέσω Zoom αυξήθηκαν κατά 3.300%.Μετά το τέλος της καραντίνας και της υποχρεωτικής τηλεργασίας, κατάλαβαν όλοι οι εργαζόμενοι ότι όλα αυτά τα έξτρα meetings δεν είχαν σκοπό να τονώσουν το ηθικό και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων, αλλά ήταν ένα παλιομοδίτικο εργαλείο για να τσεκάρουν οι πάνω το αν και πόσο δουλεύουν οι από κάτω επειδή δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να μετρήσουν με κάποιο λιγότερο κουραστικό γι’αυτούς τρόπο. Η ζημιά που προκαλείται από τέτοια άχρηστα meetings είναι πολλαπλά διαβρωτική. 

 

 

Τα ίδια τα meetings δεν είναι κακά από τη φύση τους.  Ειδικά σε δημιουργικά τμήματα όπου πρέπει να γίνεται brainstorming διαφορετικών ομάδων, τα meetings ξεκλειδώνουν μυαλά και παράγουν ιδέες. Το κακό προκαλείται όταν δεν υπάρχει εναλλαγή προσώπων και τελικά καταντούν αναφορές τάγματος, αλλά στο πιο χρονοβόρο και με ακόμα περισσότερες φωνές.   

Δεν χρειάζεται κάποια έρευνα για να καταλάβουμε πόση οικονομική αιμορραγία προκαλείται σε μια επιχείρηση όταν κάθε βδομάδα δαπανάται μία ολόκληρη μέρα σε μη παραγωγικές ασχολίες. Ωστόσο έρευνα της UNC-Otter.ai έδειξε ότι υπάρχει κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για τις εταιρείες και ταυτόχρονα προκαλείται δυσφορία στους εργαζόμενους. Το πόσο δεν αρέσουν στους υπαλλήλους αυτές οι συναντήσεις φαίνεται κι από την ανάπτυξη ενός ιδιότυπου multitasking, μιας και το 70% όσως συμμετέχουν κάνουν κάτι άλλο ταυτόχρονα, από το να παίζουν παιχνίδια στο κινητό τους, μέχρι να στέλνουν email και να δουλεύουν κανονικά.

Γιατί πρέπει να προσέχεις τους συναδέλφους σου που έχουν καλές προθέσεις

Τελικά τα πάρα πολλά meetings είναι αμφίδρομα τοξικά, τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τεχνολογικά μέσα πρέπει να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας και κάθε φορά που συμβαίνει το αντίθετο, δεν φταίει η τεχνολογία, αλλά η χρήση της. ©2016-2023 Ratpack.gr - All rights reserved