Ταξιτζήδες: Όχι απλά οδηγοί, αλλά οι απόλυτοι ψυχαναλυτές των Ελλήνων

Έρευνα δείχνει πως πιο εύκολα θα τα πεις σε έναν ταξιτζή παρά στον φίλο ή ψυχαναλυτή σου.

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να πάμε σε έναν ψυχαναλυτή, σίγουρα όμως όλοι μας έχουμε πάρει ταξί για να πάμε κάπου γρήγορα και με άνεση. Πως συνδέονται αυτά τα δύο; Μα πόσες φορές δεν έχεις βγάλει τα εσώψυχα σου σε έναν οδηγό ταξί; Οι οδηγοί ταξί είναι όλη μέρα στο δρόμο και αυτό τους κάνει να θέλουν να μιλήσουν με κάποιον, έτσι μπαίνουν πολύ συχνά στη θέση του ψυχαναλυτή, κάπως χωρίς να το θέλουν, αυθόρμητα, και όπως θα μιλούσες με έναν φίλο σου. Οι ταξιτζήδες ανέκαθεν ήταν μία “φυλή” που είχε την ανάγκη να μιλήσει, αν το σκεφτεί κανείς, ο ταξιτζής είναι ένα πολύ μοναχικό και παράξενο επάγγελμα, έχει όμως πολλές πλευρές που παραλληλίζονται με εκείνο του ψυχολόγου.

 

 
 

Ο Ταξιτζής που φωτογραφίζει τους πελάτες του για 37 ολόκληρα χρόνια

Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πάρουν ένα ταξί παρά να κινήσουν το αυτοκίνητο τους. Επίσης άπειρες φορές ο οδηγός ταξί ίσως να θέλει να μιλήσει για το οτιδήποτε κι έτσι σχολιάζοντας κάτι πολύ απλό στο δρόμο, να ανοίξει μία ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον πελάτη. Η έρευνα που έγινε από γνωστή εταιρία ταξί, έβγαλε στην επιφάνεια δεδομένα που ίσως να μην είχαμε φανταστεί ποτέ μας για τα ταξί και τους οδηγούς, για την εμπειρία του να μπαίνεις σε ταξί αλλά και για το πόσο κάποιος μπορεί να εξομολογείται τα μυστικά του αλλά και τα βάσανα του σε έναν οδηγό.

Taxi Driver: Όταν ο Scorsese δημιούργησε έναν φονικό Bukowski

Πάμε όμως να δούμε λίγο τι έδειξε η έρευνα αυτή. Σχεδόν το 20% των Ελλήνων επιλέγει ταξί ή εναλλακτικές μορφές μετακίνησης για να βγει ραντεβού έναντι 8% που προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό δεν μας εκπλήσσει μιας και πλέον είναι πολύ εύκολο να βρεις ένα ταξί μέσω κάποιου app στο κινητό σου. Γιατί όμως οι οδηγοί μιλάνε με τους πελάτες; Και γιατί οι πελάτες έχουν όρεξη να ανοίξουν κουβέντα; Αυτό είναι ένα μυστήριο σίγουρα, που όμως μπορεί να εξηγηθεί με την έρευνα αυτή.

 

 
 

Η έρευνα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι οδηγοί ταξί στην Ελλάδα φημίζονται για την αγάπη τους για «λίγη κουβέντα» με τους επιβάτες. Από τις απαντήσεις προκύπτει πως το 1/4 των επιβατών έχει εμπιστευτεί σε έναν οδηγό ταξί πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή και συχνά για θέματα που αφορούν την αγάπη και τα ερωτικά, ενώ το 10% δηλώνει πως έχει λάβει συμβουλές από έναν οδηγό, όπως ιδέες για τα πιο ρομαντικά σημεία της πόλης και εστιατόρια ιδανικά για ραντεβού.

Ένας οδηγός ταξί, αν το σκεφτείς απλά και λογικά, είναι ένας κατάλληλος, στιγμιαίος και ιδανικός ψυχολόγος. Αυτό συμβαίνει γιατί τον βλέπεις μόνο μία φορά, είναι (almost) δωρεάν, θα σου πει την ειλικρινή του άποψη γιατί δεν έχει κάποιο συμφέρον από εσένα, και στην τελική, επειδή και ο ίδιος έχει όρεξη για κουβέντα, θα σου μιλήσει ντόμπρα και σταράτα. Με λίγα λόγια, είναι μια χαρά ψυχανάλυση να μπεις σε ένα ταξί και να πας μια βόλτα. Και σίγουρα πολύ πιο οικονομική, αρκεί να πηγαίνεις κάπου κοντά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ένα ταξί είναι κάτι σαν ένα μικρό σχολείο σε τέσσερις ρόδες. Εκεί μπορεί να ζήσεις άπειρες στιγμές ιδιαίτερης έμπνευσης αλλά και εμπειρίας.

Με βάση την έρευνα της γνωστής εταιρίας ταξί περισσότερο από το 32% των επιβατών έζησαν μια ρομαντική στιγμή με τον άνθρωπό τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους με ταξί, ενώ 3 στους 4 βρίσκουν ελκυστικό αν το ραντεβού τους φτάσει με ταξί στο σημείο συνάντησης ή καλέσει ταξί για να γυρίσει σπίτι. Οπότε παιδιά, αφήστε τα αυτοκίνητα και πιάστε τα ταξί. Τσάμπα ψυχανάλυση.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved