Getty Η Jacinda Ardern δεν είναι Super Woman αλλά μία γυναίκα-πρότυπο

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να παραιτηθεί γιατί κουράστηκε. Μία φιλότιμη και εργατική πολιτικός που θέλει να βρίσκεται στο πλευρό του άνδρα και της κόρης της.

Είναι από εκείνες τις ειδήσεις που σε ξαφνιάζουν. Που σε μελαγχολούν διότι γνωρίζεις πως δε θα συμβεί κάτι ανάλογο στη χώρα που μεγαλώνεις και ζεις. Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση της μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Το ντεπόζιτο της ενέργειάς της άδειασε. «Για μένα, είναι καιρός» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης των Εργατικών, του κόμματός της. «Απλούστατα, δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Neve (σ.σ. η κόρη της), η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν ξεκινήσεις το σχολείο φέτος. Clarke, ας παντρευτούμε επιτέλους!».

Η Jacinda Ardern είναι το πρότυπο πολιτικού που χρειάζονται οι κοινωνίες μας. Είναι η γυναίκα που έστρεψε τα φώτα του πλανήτη στη Νέα Ζηλανδία, όντας η νεότερη γυναίκα Πρωθυπουργός εδώ και έναν αιώνα. Μάλιστα έσωσε την τελευταία στιγμή το Κόμμα των Εργατικών από βέβαιο εκλογικό καταποντισμό, σπάνιο για τα πολιτικά δεδομένα. Στη θητεία της το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας είχε τις περισσότερες βουλεύτριες και τους περισσότερους αυτόχθονες Μαορί. Κατάφερε να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας του Covid-19. Ήταν η εποχή που μαζί με τα μέλη της κυβέρνησής της αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς τους κατά 20% ως ένδειξη αλληλεγγύης για τις οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετώπιζαν οι πολίτες. «Από μόνο του δεν θα αλλάξει τη γενική κατάσταση των οικονομικών, όμως πρόκειται για επίδειξη ηγετικής ικανότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τις τρέχουσες επιπτώσεις σε πολλούς Νεοζηλανδούς». Κάνε τη σύγκριση με τους δικούς μας και θυμίσου τι έγινε εκείνη την περίοδο. Η Jacinda εμφανίστηκε σε συνέλευση του ΟΗΕ με το μωρό της και κατέστη η δεύτερη γυναίκα, μετά την Πακιστανή Μπεναζίρ Μπούτο, που γέννησε όσο ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός.

 

 

Ωστόσο όλα αυτά δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο. Η «καρέκλα» για εκείνη δεν είναι αυτοσκοπός. Θα μπορούσε άνετα να εκλεγεί ξανά ή να ακολουθήσει μία άλλη επαγγελματική πορεία, βρίσκοντας μία επαγγελματική στέγη έξω από τα όρια της λιλιπούτειας Νέας Ζηλανδίας. Αλλά η Jacinda Ardern θεωρεί πως στη ζωή δεν έχει μόνο σημασία η επαγγελματική πορεία. «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μπορώ να κάνω αυτήν τη δουλειά είναι ότι ο σύντροφός μου μπορεί να φροντίζει σχεδόν αποκλειστικά το παιδί. Δεν θέλω να δημιουργήσω την εικόνα της superwoman, γιατί δεν πρέπει να έχουμε την απαίτηση οι γυναίκες να είναι superwomen», είχε τονίσει στο παρελθόν.

 

 

 

Η 42χρονη πολιτικός αποφάσισε να παραιτηθεί για να είναι δίπλα στον άνδρα και την κόρη της. Θέλει να ευχαριστήσει τον σύντροφό της για όλα όσα έκανε για εκείνη. Την υπομονή που έδειξε ώστε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Θέλει να είναι μία σωστή μάνα για το παιδί της και θεωρεί πως μόνο έτσι θα το πράξει. Με την παρουσία της. Βάζει τον ρόλο της μάνας (που είναι ό,τι πιο ιερό υπάρχει) πάνω από θέσεις και καριέρες.

Η Jacinda Ardern δεν είναι Super Woman αλλά μία γυναίκα που οφείλεις να σεβαστείς και να παραδειγματιστείς.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved