associated press Χρυσές Σφαίρες: Ο Σπίλμπεργκ είναι ακόμα ο βασιλιάς του θεάματος

Και την ίδια ώρα ένας πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός κέρδιζε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα υποδυόμενος έναν άλλο βασιλιά.

Η 80η απονομή των Χρυσών Σφαιρών πέρασε στην ιστορία χωρίς εντάσεις και ίντριγκες, με μοναδική ίσως παραφωνία το «θάψιμο» της ταινίας που έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο θόρυβο, της Φάλαινας του Ντάρεν Αρονόφσκι που σηματοδότησε την επιστροφή του Μπρένταν Φρέιζερ στον κινηματογράφο. Δεν είναι η πρώτη, και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία ταινία του Αρονόφσκι που διχάζει κοινό και κριτικούς. Σίγουρα είναι ένα σίριαλ, του οποίου το επόμενο επεισόδιο θα το δούμε στα Όσκαρ, αλλά μέχρι τότε ας δούμε τι έγινε χτες το βράδυ.

 

 

Μεγάλος νικητής ήταν για ακόμα μία φορά ο πολυνίκης των κινηματογραφικών βραβείων Στίβεν Σπίλμπεργκ, με την ταινία του The Fabelmans να κατακτά δύο βραβεία, καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Τρία ήταν βραβεία που πήρε η δύσκολη ταινία «Τα πνεύματα του Ινισέριν» με τον Κόλιν Φάρελ που συνεργάστηκε για ακόμα μία φορά με τον Μάρτιν Μακ Ντόνα με τον οποίο είχε κάνει και το καταπληκτικό In Bruges. 

Σε ό,τι αφορά τους ηθοποιούς, η Κέιτ Μπλάνσετ προσέθεσε ένα ακόμα βραβείο στο πλούσιο παλμαρέ της ως καλύτερη ηθοποιός δραματικής ταινίας για το Tar. Η έκπληξη ήρθε από τους αντρικούς ρόλους, με τον νεαρό πρωτοεμφανιζόμενο Όστιν Μπάτλερ να κερδίζει το αντίστοιχο βραβείο υποδυόμενος τον Elvis στην ομώνυμη ταινία. 

 

 

Σε γενικές γραμμές η φετινή απονομή κινήθηκε προς μία κατεύθυνση ισορροπιών, προσπαθώντας να συνδυάσει παλιές καλές αξίες εγνωσμένου κύρους και ταυτόχρονα να βάλει νέο αίμα στον θεσμό, τόσο με υποψηφιότητες, όσο και με απονομές. Η προσπάθεια της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, που αναλαμβάνει και τη διοργάνωση, φαίνεται ότι έχει κάνει βήματα προς μία κατεύθυνση που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του παρελθόντος για χρηματισμούς και ρατσιστική μεροληψία, κάτι που θα αναμένεται να φανεί αν θα έχει βάθος χρόνου, αλλά και αν θα επιβεβαιωθεί από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Εκεί θα δούμε και αν  Η Φάλαινα των Αρονόφσκι και Φρέιζερ θα έχει καλύτερη μοίρα.

Αναλυτικά οι Χρυσές Σφαίρες που απονεμήθηκαν. 

Καλύτερη δραματική ταινία

The Fabelmans

Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ

Tα πνεύματα του Ινισέριν

Καλύτερη σκηνοθεσία

Στίβεν Σπίλμπεργκ (The Fabelmans)

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε δραματική ταινία

Austin Butler (Elvis) 

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ

Κόλιν Φάρελ (Tα πνεύματα του Ινισέριν)

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική ταινία

Κέιτ Μπλάνσετ (Tar)

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ

Mισέλ Γιέο (Τα πάντα όλα)

Καλύτερη Β’ ανδρική ερμηνεία

Kε Χούι Νουάν (Τα πάντα όλα)

Καλύτερη Β’ γυναικεία ερμηνεία

Αντζελα Μπάσετ (Black Panther: Wakanda Forever) 

Καλύτερο σενάριο

Μάρτιν Μακ Ντόνα (Tα πνεύματα του Ινισέριν)

Καλύτερη μουσική

Τζάστιν Χέργουιτς (Babylon)

Καλύτερη μη αγγλόφωνη ταινία

Argentina, 1985 (Aργεντινή)

Καλύτερο τραγούδι

Naatu Naatu από την ταινία RRR

Καλύτερο κινούμενο σχέδιο

Guillermo del Toro’s Pinocchio



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved