O Robert De Niro έβγαλε κανονική άδεια ταξί για τις ανάγκες του Taxi Driver

Είναι αυτό που λέμε «μπήκε στο πετσί του ρόλου».

Ο ίδιος ο Robert De Niro λέει για την μέθοδο του: «Στο τρόπο που δουλεύω πάντα εμπεριέχεται μία δόση αναρχίας αλλά και πειθαρχίας». Ίσως αυτή η φράση να τα λέει όλα, ίσως εδώ βρίσκεται και η ουσία της επιτυχίας του σαν ηθοποιού. Το 1976 ο Martin Scorsese σκηνοθέτησε ένα αριστούργημα του κινηματογράφου, πάντα με την βοήθεια του Robert De Niro. To Taxi Driver έχει αφήσει ιστορία τόσο για την σκηνοθεσία του, όσο και για τις ερμηνείες.  Η επίπονη έρευνα του Scorsese για την αρρενωπότητα και την υπόγεια επιθετικότητα είναι μια εξέγερση ενάντια στο κενό του αστικού σύμπαντος. Στο επίκεντρο της βρίσκεται η εμβληματική ερμηνεία του Robert De Niro ως Travis Bickle, πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του Βιετνάμ που εργάζεται ως οδηγός ταξί στη Νέα Υόρκη. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε την ιστορία μιας και το έχουμε «λιώσει». Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που δεν την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

 

 
 

O Robert De Niro γύρισε τη σκηνή της ρώσικης ρουλέτας στο Deerhunter με πραγματικές σφαίρες

Μιλώντας για την ερμηνεία του De Niro, ο Scorsese είχε πει κάποτε: «Ο Robert έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο γιατί μου επισήμανε ότι πρέπει να μπεις ολόκληρος στο ρόλο. Καθώς έκανα μια λήψη είπε με το κλασικό του Taxi Driver στυλ: «Όταν λες – Κλείσε τον μετρητή – κάνε με να τον σβήσω. Απλά κάνε με να το σβήσω, μην μου το λες απλά». Ο De Niro έμαθε πολλά στον Scorsese, μόνο με το να στέκεται μπροστά στην κάμερα, η ενέργεια του όχι μόνο ήταν μεταδοτική σε όλο το συνεργείο, αλλά μπορούσε να σε πείσει πως αυτό που γινόταν ήταν πολύ σημαντικό για όλους. Αυτό το αίσθημα όμως έκρυβε πίσω του πολύ προσπάθεια, εμπειρία και δουλειά από μέρους του ηθοποιού. Η βία που εξέπεμπε ο De Niro σαν Travis Bickle ήταν αδιανόητη, υπάρχει διάχυτη σε όλα τα πλάνα μίας σκοτεινής και υγρής Νέας Υόρκης. Χωρίς τον De Niro η ταινία απλά δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα.

 

How Robert De Niro actually got an official cab driver licence for Taxi Driver role

 

Για να κάνει ενδελεχή έρευνα για τον ρόλο, ο De Niro κατάφερε να βγάλει επαγγελματική άδεια οδήγησης ταξί και δούλευε για 12 ώρες για ένα μήνα σαν ταξιτζής στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οδηγούσε και έπαιρνε επιβάτες ακόμα και όταν ήταν σε διάλειμμα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας. Έχει επίσης ακουστεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ένας επιβάτης που ήταν επίσης ηθοποιός αναγνώρισε τον De Niro και του είπε: «Λοιπόν, αυτό είναι αληθινή υποκριτική. Τη μια χρονιά το Όσκαρ, την άλλη οδηγείς ταξί!».

Μάλιστα η εταιρία Ταξί της Νέας Υόρκης δημοσίευσε την άδεια σαν ένδειξη σεβασμού προς την ταινία και το πρόσωπο του De Niro. H άδεια έχει λήξει από το 1976 και πάνω της βλέπουμε την φωτογραφία του ηθοποιού ο οποίος ήταν 32 χρονών τότε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved