Οι νεκροί στο Μουντιάλ του Κατάρ δεν θα ξεχαστούν τόσο εύκολα

‘Ενα γερμανικό γήπεδο φωταγωγήθηκε με 20.000 κεριά στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους χτίζοντας τα γήπεδα στο Κατάρ.

Ο γερμανικός οργανισμός πρόνοιας εργαζομένων AWO ανέθεσε στον καλλιτέχνη Volker Johannes Trieb να τιμήσει τους πάνω από 15.000 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς κανένα ουσιαστικό πλέγμα ασφαλείας και πρόνοιας. Ο καλλιτέχνης τοποθέτησε κεριά στις κερκίδες του γηπέδου, ένα σε κάθε θέση μέχρι που έφτασαν τις 20.000. Στον αγωνιστικό χώρο τοποθέτησε 6.500 μπάλες γεμισμένες με άμμο ολοκληρώνοντας τον συμβολισμό.

 

 

Ο τίτλος της καλλιτεχνικής παρέμβασης είναι «Παγκόσμια Συνείδηση είσαι μια Πληγή» και είναι απόλυτα επιτυχημένος γιατί κατακρίνοντας τα όσα έγιναν και γίνονται στο Κατάρ ξεχνάμε βολικά τη γενεσιουργό αιτία αυτή της κατάστασης. Το Κατάρ δεν θα διοργάνωνε το φετινό Μουντιάλ χωρίς τις ψήφους της UEFA στην ψηφοφορία της FIFA. Και όπου UEFA σημαίνει οι δικές μας εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. 

Αυτή η αβάντα στο Κατάρ έχει έμμεσα το πράσινο φως και από εμάς, τους κατά τα λοιπά πολιτισμένους στην Ευρώπη και κανένας διεφθαρμένος παράγοντας σαν τον Μπλάτερ και τον Πλατινί δεν μπορεί να μειώσει την ηθική μας ευθύνη. Ας είναι αυτή η εκκωφαντικής σιωπής καλλιτεχνική δράση μια εικόνα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας βαθύτερα κι από την ίδια την είδηση της εκατόμβης των εργατών.

 

 

Κυρίως όμως ας είναι μια εικόνα που θα θυμούνται όσοι ρίξουν την ψήφο τους για την επόμενη διοργάνωση ώστε να μην ανατεθεί και πάλι σε μια χώρα τύπου Κατάρ, όπου η ζωή είναι πολύ φθηνή. Τα 20.000 θα θυμίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να πει ξανά «δεν ήξερα».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved