O Ινιέστα παραδέχτηκε την κατάθλιψη για να μπορέσει να την καταπολεμήσει

Όλοι παλεύουν τελικά με το «μαύρο τέρας», ακόμη και οι πιο διάσημοι.

Μπορεί να είσαι ένας θρύλος, ένας παίκτης σταθμός στην ιστορία του μοντέρνου ποδοσφαίρου, μπορεί να έχεις παίξει σε μία από τις πιο θρυλικές ομάδες όλων των εποχών και των γηπέδων, κι όμως αυτό δεν λέει κάτι, ακόμη και οι ημίθεοι είναι σε θέση να πέσουν στα Τάρταρα, στα πατώματα, να παγιδευτούν μέσα στον σκοτεινό ιστό της κατάθλιψης, της ασθένειας των καιρών μας. Ένας από τους παίκτες θρύλους της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας, νυν παίκτης της Vissel Kobe, ο θρύλος Αντρές Ινιέστα, παραχώρησε συνέντευξη στο «The Wild Project» όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την σκληρή «μάχη» με την κατάθλιψη. Όλοι παλεύουν τελικά με το «μαύρο τέρας», ακόμη και οι πιο διάσημοι και ικανοί άνθρωποι. Μπορεί να αναρωτιέσαι πως ένας από τους πιο γνωστούς μέσους μπορεί ξαφνικά να πέσει σε κατάθλιψη. Δεν είναι όμως μόνο η δόξα και το χρήμα σε αυτή τη ζωή που έχουν σημασία. Αν δεν είσαι καλά με την πάρτη σου τότε το «μαύρο τέρας» θα σκάσει μύτη από κάποια χαραμάδα και θα σε αρπάξει, no matter who you are που λένε.

 

Ο Τότι οδηγήθηκε σε κατάθλιψη από τον γάμο του. Γιατί σου κάνει εντύπωση;

Η κατάθλιψη όμως έρχεται τη στιγμή που πραγματικά δεν το περιμένεις. Στο απόγειο της καριέρας του ο Ινιέστα είχε σοβαρό πρόβλημα. Πώς γίνεται αυτό θα αναρωτιέσαι. Κι όμως έτσι είναι, όταν το άγχος και η πίεση, οι προσδοκίες και το χρήμα παρελαύνουν μπροστά από την καθημερινότητα σου, τότε η πτώση δεν αργεί να έρθει. Στο peak της καριέρας του. Πίσω στο 2009, ο πολύπειρος μέσος πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League με τους Καταλανούς, όμως όταν τα φώτα έσβηναν έδινε μια πολύ μοναχική μάχη. Μόνος με έναν δικό του προσωπικό πόνο.

«Ένιωσα ότι ο χρόνος μου στη Μπαρτσελόνα είχε τελειώσει, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελα να παίξω εναντίον της Μπάρτσα και αυτό σήμαινε ότι θα βγω εκτός Ευρώπης. Στην Μπαρτσελόνα πρέπει να δώσεις το 200%-300% σου και όταν ένιωσα ότι δεν μπορούσα να το κάνω πια, αποφάσισα να φύγω», είπε ο Αντρεσίτο αναφερόμενος στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο της ζωής του στα γήπεδα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στον καταλανικό σύλλογο ως τεχνικός διευθυντής ή προπονητής στο μέλλον.

 

 
 

Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις μία τέτοια ομάδα σαν την Μπαρτσελόνα, αυτό είναι βέβαιο και η κατάθλιψη επίσης δεν είναι υπόθεση εύκολη, θέλει χρόνο και τρομερή στρατηγική. Ποιος αμφιβάλει πως οι ζωές των μεγάλων ποδοσφαιριστών είναι εύκολες; Το αντίθετο θα λέγαμε, κάθε μέρα προπόνηση, διατροφή, αποχή από αλκοόλ, αποχή ακόμη κι από το σεξ.

«Αποφάσισα να μιλήσω για την ψυχική μου υγεία όταν δυσκολευόμουν. Ξέρω ότι είμαι δημόσια προσωπικότητα, αλλά έπρεπε να πω τα πράγματα όπως ήταν. Ποτέ δεν σκέφτηκα να με αποκαλούν τρελό ή αδύναμο. Όταν πάλευα με την κατάθλιψη, το πιο ευχάριστο κομμάτι της ημέρας μου ήταν όταν έπαιρνα το χάπι μου και πήγαινα για ύπνο το βράδυ. Χάνεις τη χαρά από τη ζωή, από τα πάντα. Αγκάλιασα τη γυναίκα μου, αλλά ένιωθα σαν να αγκαλιάζω ένα μαξιλάρι. Δεν νιώθεις τίποτα.». Ο 38χρονος παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να πηγαίνει σε θεραπεία, λέγοντας: «Πηγαίνω ακόμα σε θεραπεία, καθώς πρέπει να είμαι σε ειρήνη με τον εαυτό μου. Μου αρέσει να ακούω επαγγελματίες να μιλούν για την ψυχική υγεία και την κατάθλιψη».

Η κατάθλιψη είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους μας, όχι μόνο τους άνδρες. Να μιλάς για το προβλήματά σου. Η αλήθεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ειδικά όταν αυτή είναι βάρος στην καρδιά και στο μυαλό σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved