Αγοράστε στα παιδιά σας περισσότερα comics, τους κάνουν καλό

Μία παιδοψυχολόγος αναλύει γιατί τα comics κάνουν καλό στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Καλά είναι τα video games, δεν λέω, αλλά όμως πρέπει να βάλουν τα παιδιά μας λίγο την ανάγνωση στη ζωή τους. Αν τους είναι πολύ δύσκολο να το κάνουν αυτό με κάποιο βιβλίο τότε η εναλλακτική βρίσκεται στα comics αλλά και στα graphic novels. Δώσε στο παιδί σου την ευκαιρία αυτή και μάθε του από μικρό να διαβάζει ένα comic. Στο μέλλον θα έχει ευεργετικές ιδιότητες αυτή σου η κίνηση. Τα comics που αναφέρονται και ως ένατη τέχνη ή ως εικοναφήγηση (αγγλικά: graphic storytelling), είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από διαδοχικές εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο ως εκφερόμενος λόγος τοποθετείται σε συννεφάκια κειμένου, ως περιγραφή σε λεζάντες, ως ηχητικό εφέ σε συννεφάκι με αιχμές, κ.λπ.

Πώς ο Henry Cavill μπορεί να σώσει την comics n’ gaming κοινότητα

 
 

Μία ειδικός στην ψυχολογία των comics μας εξηγούν την σπουδαιότητα του να μάθει το παιδί να διαβάζει από μικρό. H Tanya Crabb είναι παιδοψυχολόγος και επιμένει στην θεραπεία με comics, μια θεραπεία που στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει έρθει. Τα παιδιά που αναλαμβάνει συνήθως είναι παιδιά ή έφηβοι που έχουν μπει στο αναμορφωτήριο. “Τα comics μπορούν να μιλήσουν εύκολα στον οποιοδήποτε γιατί είναι universal, η γλώσσα τους είναι εύκολη να καατνοηθεί και επίσης οι εικόνες βοηθάνε το παιδί με την ανάγνωση” εξηγεί η Crabb.

Τα comics με τη σημερινή τους μορφή έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 20ου αιώνα από την Marvel και την DC Comics, με τους γνωστούς υπερήρωες Batman, Spiderman, Superman και Captain America. Την ίδια περίπου περίοδο δημιουργείται ο Mickey Mouse από τη Disney. Τα comics από την αρχή της εμφάνισής τους θεωρήθηκαν κατώτερο είδος κειμένου, χωρίς ιδιαίτερη παιδαγωγική και λογοτεχνική αξία με μόνο στόχο τη διασκέδαση. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν τα comics είναι ένα είδος που έχει να προσφέρει στα παιδιά τους ή αν είναι μια απλή διασκέδαση χωρίς κανένα όφελος. Τα οφέλη, όμως, της ανάγνωσης των κόμικς είναι πολλά και κάνοντας τη σωστή επιλογή μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά όχι μόνο λίγες στιγμές ευχαρίστησης αλλά και μάθηση. Επίσης πλέον οι παιδοψυχολόγοι χρησιμοποιούν τα comics για ψυχοθεραπεία.

 

 
 

Η Crabb εξηγεί πως οι γονείς πρέπει να επιλέξουν έναν ήρωα από κάποιο comic και να κάνουν το παιδί να ταυτιστεί μαζί του. Έτσι πολλές από τις αξίες του ήρωα θα περάσουν στο παιδί. Προτείνει στους γονείς να διαβάζουν μαζί με το παιδί και να του εξηγούν λεπτομερώς την κάθε σκηνή. Η Crabb εξηγεί πως οι superheroes είναι σε θέση να κάνουν δύσκολα θέματα πιο προσιτά κι αυτό γιατί κι εκείνοι με τη σειρά τους είναι άνθρωποι. Αν δει κανείς καλά τους χαρακτήρες από πολλά comics (βλέπε Batman και Ironman) θα δει πως ουσιαστικά δεν έχουν υπερδυνάμεις αλλά είναι άνθρωποι με επιμονή και θάρρος.

 

 
 

“Τα comics είναι μία υπέροχη ευκαιρία να κάνετε το παιδί σας πιο κοινωνικό αν πάσχει σε αυτόν τον τομέα. Διοργανώστε βραδιές comics με άλλα παιδιά από τον κύκλο του και προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα μικρό κλαμπ με γονείς και παιδιά, με αναγνώσεις, δώρα και δρώμενα” λέει η Crabb.

“Τα comics μπορεί να μοιάζουν ρηχά αλλά όμως δεν είναι, αντιθέτως μπορεί ένα παιδί να βρει την σωτηρία μέσα από ένα σούπερ ήρωα και με την σωστή καθοδήγηση του γονιού, οι ιστορίες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην θεραπεία αλλά και στην ανατροφή ενός παιδιού”.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved