Mark Metcalfe/Getty Images Ο Νικ Πολίτης επένδυσε στους ανθρώπους του και έβγαλε δισεκατομμύρια

Ο Έλληνας «Godfather» από την Αυστραλία, έχει στήσει μια αυτοκρατορία 2 δισ. δολαρίων και κάθε του κουβέντα αξίζει προσοχής.

Να που και ένα άλλο όνομα πέρα από του Τζεφ Μπέζος συνδέεται με τον πλούτο και την Ελλάδα. Και αν το επώνυμο του ισχυρού άντρα της Amazon απλώς πρόκειται για διεθνή συνωνυμία (Μεξικανός είναι ο άνθρωπος), εκείνο του ισχυρού άντρα των Sydney Roosters του αυστραλιανου ράγκμπι δεν χωράει αμφιβολία.

Ο 78χρονος Νικ Πολίτης, ο «Godfather» ή «Uncle Nick» όπως έχει γίνει γνωστός στους Αυστραλιανούς κύκλους, αναγγεννήθηκε από τις στάχτες του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και η εργασιομανία του τον κατατάσσει σήμερα μέσα στους πιο διάσημους δισεκατομμυριούχους του «νέου» του σπιτιού. Ίσως είναι αδόκιμο να αποκαλούμε «νέα» οικία του την Αυστραλία, ένα μέρος στο οποίο μετακόμισε μαζί με τους γονείς του από τα Κύθηρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου από μια μικρή καφετέρια στο Blackall πλέον έχει κάνει το όνομά του γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

Στην ηλικία του (έχει γεννηθεί το 1944) πολλοί θα επέλεγαν να απολαύσουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, εκείνος όμως δεν δέχεται να αφήσει τις φιλοδοξίες και να αποσυρθεί. Η εξέλιξη δεν έχει ηλικία και ο Godfather της Αυστραλίας είναι η απόδειξη αυτού του ισχυρισμού.

 

 

Ο σεβασμός αλλιώς

Δεν το βάζει ποτέ κάτω, κάνει τέσσερις φορές την εβδομάδα γιόγκα, φροντίζει σε κάθε του εμφάνιση να είναι στυλάτος και πέραν του ότι είναι ο άνθρωπος που έδωσε ζωή στο ράγκμπι στην Αυστραλία, η φιλοδοξία και τα πεπραγμένα του αποτελούν «Ευαγγέλιο» για όποιον θέλει να πετύχει στον επιχειρηματικό τομέα. Μιλάμε άλλωστε για τον πλέον επιτυχημένο πωλητή αυτοκινήτων, ιδιοκτήτη και πρόεδρο των WFM Motors.

Για αυτό και έχει «κόντρα» με τον Elon Musk.

Ο Νικ Πολίτης είναι ίσως ο ορισμός του φιλόδου ανθρώπου, εκείνου που μόλις «μυριστεί» ευκαιρία δεν θα την αφήσει χαμένη. Ήταν αυτή που τον έκανε από απλό εργαζόμενο στην Ford να ανέβει στην ιεραρχία των πωλήσεων, ύστερα να γίνει στέλεχος της εταιρίας και τελικά να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Πάνω από όλα όμως έχει μάθει μέσα στα χρόνια ότι κλειδί στην επιτυχία είναι η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του.

«Πρέπει να είσαι ειλικρινής με τους ανθρώπους σου πάνω από όλα και ταυτόχρονα να νοιάζεσαι για αυτούς» θα πει σε συνέντευξή του στη Sydney Morning Herald. Ένα αφεντικό πρέπει να είναι σκληρό και δίκαιο, πάνω από όλα όμως πρέπει να εμπνέει τον σεβασμό. Καμιά φορά αυτό κερδίζεται με τις πράξεις απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό σου, άλλες πάλι με την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους.

 

GettyImages 513220524

 

«Στις δουλειές πρέπει να έχεις καλούς υφιστάμενους, πάνω από όλα όμως πρέπει να τους δείχνεις εμπιστοσύνη. Δουλεύει πάντα, το ίδιο στις μπίζνες όπως και στην ποδοσφαιρική σου ομάδα».

Τέτοια λόγια παραπέμπουν σε έναν άνθρωπο με αξίες που όμως εύκολα μπορεί να βρεθεί στην λάθος πλευρά εξαιτίας λανθασμένης επιλογής. Ο έτερος συνάδελφός του στις μπίζνες, Μάικ Μπουρής βλέπει ένα διπλό πρόσωπο στον Νικ Πολίτη.

«Είναι ευγενικός και αρκετές φορές πολύ soft για έναν άνθρωπο του status του, ωστόσο δεν είναι κάποιος που θα δεις αδυναμία. Δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί του. Δεν πρέπει να τα βάλεις μαζί του» θα πει ο εκ των συνεργατών του στους Roosters, συνεχίζοντας:

«Έχει πάντα τη δύναμη να ξεπερνάει τις δυσκολίες. Και όπου μιλάμε για δύναμη, εννοούμε πανίσχυρες συμμαχίες που θα τον υπερασπιστούν τη δύσκολη στιγμή. Οι περισσότεροι είναι πιστοί σε αυτόν, είτε επειδή τον εμπιστεύονται, είτε γιατί δεν θέλουν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά».

Είπαμε, με προσωνύμιο «Godfather» ποιος να θέλει να μπλέξει μαζί του;

 

GettyImages 1179344948

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved