Τσάντα που μοιάζει σακούλα από πατατάκια κοστίζει μια περιουσία

Διάσημος οίκος μόδας πάει να μας τρελάνει εντελώς κι εμείς ανασυντάσσουμε τη λογική μας.

Είδανε τα μάτια μας πολλά θαύματα σε τούτο τον κόσμο αλλά όμως δεν περιμέναμε να προσγειωθούμε έτσι ύπουλα σε κάποια σκηνή από το 5ο Στοιχείο, την γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας. Όποιος την έχει δει θα καταλάβει λίγο την meta-μόδα και γενικά όλο αυτό το meta feeling που επικρατεί πλέον σε όλα τα πράγματα. Τι εννοώ; Μα όταν τα πατατάκια γίνονται τσάντες και οι τσάντες πατατάκια, τότε ακριβώς εμφανίζεται το αίσθημα που περιγράφουμε. Κάποτε όλα ήταν post τώρα είναι όλα meta. Από τη μία δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, τόσα έχουμε δει, από την άλλη το κάνουμε εικόνα για λίγο. Πως θα είναι να κυκλοφορεί μια γυναίκα με αυτή την τσάντα; Θα σε πιάνει πείνα; Θα θέλεις να τσιμπήσεις ένα πατατάκι από μέσα της; Δεν ξέρεις. Αυτή η τσάντα δημιουργεί αυτομάτως ένα περίεργο μυστήριο γύρω της. Κοστίζει 2.000 και μοιάζει με σακούλα από πατατάκια. Αυτή η αντίθεση είναι που κάνει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα να αποζητούν την ερήμωση, την ειρήνη, την παύση και την παραίτηση από την πραγματικότητα.

Ψύχραιμος Σαλονικιός περνάει φίνο βράδυ στο κρατητήριο γιατί δεν άντεχε την γκρίνια της γυναίκας του

Μια τσάντα του οίκου Balenciaga μπορεί και πρέπει τελικά να μοιάζει με το οτιδήποτε. Δεν είναι τυχαίο πως ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της εποχής μας (όπως θερμά υποστηρίζει ένας φίλος), ο Kanye West, έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο οίκο μόδας για να προωθήσει τις ιδέες του στον κόσμο. Η Balenciaga ήρθε να κάνει πραγματικότητα μια πολύ πρωτότυπη στιλιστική ιδέα, αναστατώνοντας τον χώρο της μόδας. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τη Lay’s είναι μια τσάντα 1.800 δολαρίων που μοιάζει ακριβώς με ένα από τα εμβληματικά σακουλάκια που περιέχουν τα πατατάκια της δεύτερης. Τα υλικά της πρωτότυπης τσάντας; Φτιαγμένη από εξωτικό δέρμα, η τσάντα αναπαριστά το κλασικό σχέδιο της σακούλας με τα πατατάκια, διαθέτει το διακριτικό logo της Balenciaga και διατίθεται σε τρία χρώματα: κόκκινο, κίτρινο και μπλε.

 

 
 

Η τσάντα περιλαμβάνει επίσης μεταλλική ασημί φόδρα και απλό κλείσιμο με φερμουάρ στο επάνω μέρος και έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό. Εδώ όμως αυτό που έχει σημασία είναι αυτός ο υπέρογκος συμβολισμός που κινείται κάτω από τη Γη. Βλέπουμε τo catwalk της Balenciaga το οποίο όντως μοιάζει με μία κατεστραμμένη χώρα, όπου όλα είναι ακίνητα και όλα μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή. Μοιάζει χαριτωμένη η τσάντα εντάξει, ένα επίτευγμα της ραπτικής και των ανώτατων υλικών της βιομηχανίας, όμως βρίσκουμε εδώ μια παραβολή. Τα αντικείμενα έχουν κατακτήσει τις ζωές μας, χωρίς αυτά δεν υπάρχουμε, και αυτά και μόνο αυτά οδηγούν την πορεία του βίου μας.

 

 

Αυτό το φαινόμενο υπήρχε από πάντα, σήμερα όμως έχει γίνει υπερήφανο σήμα από τους οίκους μόδας. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε μία τόσο μεγάλη πνευματική έλλειψη και ποτέ άλλοτε δεν είχαμε επικεντρωθεί τόσο πολύ στα αντικείμενα. Η τσάντα της Balenciaga είναι η απόδειξη πως τα αντικείμενα που εμείς οι ίδιοι επινοούμε, ορίζουν τις ζωές μας. Δεν έχει σημασία αν είναι φαγητό ή αν είναι ρούχο, τα πάντα εμπορευματοποιούνται και διαλύονται μπροστά στα μάτια μας, όλα τα αντικείμενα αναπλάθονται σύμφωνα με τις μορφές που εξυπηρετεί μια τάση, το χρήμα, ο καιρός, τα γεγονότα. Στο τέλος το μόνο που μένει είναι να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο άνθρωπος και να κληρονομήσουν τον πλανήτη τα πεταμένα μας αντικείμενα. Ζήτω οι χωματερές που είναι γεμάτες με αθάνατα και πανάκριβα αντικείμενα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved