Η ηλεκτρική «βρωμιά» είχε κάνει πρεμιέρα με αυτό το ιστορικό τραγούδι

Αυτό είναι το πρώτο ροκ τραγούδι ever που χρησιμοποιήθηκε distortion στις κιθάρες. Σίγουρα δεν το έχεις ακούσει ποτέ.

Κάποιοι λένε πως αν η κιθάρα σου ακούγεται ωραία και χαλασμένη, τότε καλό είναι να μην την φτιάξεις. Κάπως έτσι ανακαλύφθηκε στη ροκ μουσική η παραμόρφωση στην κιθάρα. Μάλλον τυχαία. Κι αυτό είναι τελικά που την κάνει τόσο υπέροχη για τα αυτιά μας. To λεγόμενο distortion είναι ίσως το πιο σημαντικό εφέ στην ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας και του ροκ γενικότερα. Τι θα ήταν τα 60’s χωρίς την παραμόρφωση, τι θα ήταν τα 70’s και φυσικά τα 90’s χωρίς αυτό το υπέροχο αίσθημα της «βρωμιάς» στον ήχο; Που θα στεκόταν ιστορικά ο Jimi Hendrix και ο Jimmy Page αν αυτό το εφέ δε είχε ανακαλυφθεί; (εντελώς κατά λάθος, από έναν σπασμένο ενισχυτή κιθάρας) Mάλλον δεν θα τους γνώριζε κανείς μας αν δεν είχαν την παραμόρφωση. .

Πώς ο Jimi Hendrix δίδαξε σε όλους τον σωστό τρόπο να κάνεις voodoo στην κιθάρα σου

 
 

Πως ξεκίνησαν όμως όλα τελικά; Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα της ηλεκτρικής παραμόρφωσης που ηλέκτρισε στην κυριολεξία τις ζωές μας και τις ζωές των πατεράδων μας; Σήμερα μπορεί κανείς να βρει έναν transistor ενισχυτή ο οποίος να έχει δική του παραμόρφωση, παλιότερα όμως τα πράγματα ήταν πιο απλά. Όλοι οι ενισχυτές ήταν «καθαροί» κι έπρεπε να βρεις κόλπα να «βρωμίσεις» τον ήχο σου, κόλπα τα οποία πολλές φορές δεν ήταν και πολύ εύκολα. Πολλοί λένε πως ο πρώτος που το έκανε ήταν ο μπλουζίστας Chuck Berry, άλλοι όμως διαφωνούν με αυτή την παραδοχή. Το πρώτο ever κομμάτι που ηχογραφήθηκε στο στούντιο με παραμόρφωση στην κιθάρα ήταν το Rocket 88. Κυκλοφόρησε το 1951 και ήταν ένας φόρος τιμής στα αυτοκίνητα Oldsmobile. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε από τον Ike Turner με την βοήθεια του μεγάλου BB King σε κάποιο στούντιο του Memphis. Καθώς περιόδευαν μαζί στην περιοχή για δύο εβδομάδες, είχαν στο πορτ μπαγκάζ τους ενισχυτές τους. Στην μεταφορά τους από την μία πόλη στην άλλη, κάποιος ξέχασε ανοιχτό το πορτ μπαγκάζ και ένας από τους ενισχυτές έπεσε στο δρόμο.

Chuck Berry: O άνθρωπος που ανακάλυψε το Rock 'n Roll

Και κάπου εδώ γράφτηκε η ιστορία του ροκ. Κυριολεκτικά στο δρόμο. Όταν έφτασαν στο στούντιο διαπίστωσαν πως το ηχείο είχε τρυπήσει από την πτώση, έτσι ένας τεχνικός έχωσε χαρτί μέσα στην τρύπα. Κι έτσι εγένετο distortion κυρίες και κύριοι! Τόσο απλά και τυχαία γράφεται η ιστορία μερικές φορές.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved