Αν έχεις την μνήμη του Jason Bourne μάλλον είσαι ιδιοφυία

Η έρευνα που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα αν είσαι χρυσόψαρο.

Θυμήσου λίγο τις ταινίες του Jason Bourne. Ωραίος τύπος, αιμοβόρικος, ικανός στις μάχες σώμα με σώμα, αλλά αν έπαιζες μαζί του παιχνίδι μνήμης μάλλον θα σε απογοήτευε. Μπορεί να μην είμαστε Bourne, αλλά ξεχνάμε συνέχεια. Καθημερινά. Από το που παρκάραμε το αυτοκίνητο μέχρι που στην οργή είναι τα κλειδιά του σπιτιού. Και φυσικά, κάποιοι από εμάς ξεχνούν περισσότερο από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε αν γεράσαμε πρόωρα.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αν ξεχνάς συχνά όχι μόνο δεν είσαι πρόωρος παππούς, αλλά το πιο πιθανό είναι να είσαι μία μικρή ιδιοφυία. Ο επικεφαλής ερευνητής Blake Richards τα λέει καλύτερα από εμάς. «Η περίπτωση των ανθρώπων που ξεχνούν συνεχώς, είναι επειδή ο εγκέφαλός τους αποβάλει τις περιττές πληροφορίες. Προτιμά να συγκεντρώνεται σε πιο συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τον κόσμο εκεί έξω». Γι’ αυτό και όλος αυτός ο κοσμάκης που ξεχνά συχνά, έχει την ικανότητα να μαθαίνει μία νέα πληροφορία πιο γρήγορα από όλους τους υπόλοιπους. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που θυμούνται ατάκες από παλιές ταινίες ή δύσκολους στίχους τραγουδιών, αλλά έχουν πρόβλημα να θυμηθούν τα γενέθλια της καλής τους;

«Είναι ο παράγοντας που καθορίζει το περιβάλλον όπου θέλεις να θυμάσαι συγκεκριμένα πράγματα ή να τα ξεχνάς, αναλόγως με το πόσες πιθανότητες έχεις να αντιμετωπίσεις μία πληροφορία στο προσεχές μέλλον». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Bourne θυμάται πώς να σπάσει χέρια και πόδια, αλλά δεν θυμάται τι έφαγε χθες. Η μνήμη κρατά τις πληροφορίες που ξέρει ότι θα χρειαστούν άμεσα και πετάει στον σκουπιδοτενεκέ ότι δεν θεωρεί σημαντικό.

Οπότε μην στεναχωριέσαι. Εκμεταλλεύσου την αμνησία σου. Αν και η αλήθεια είναι πως η ατάκα «είμαι πολύ έξυπνος για να θυμάμαι», δεν πρόκειται να σε σώσει αν ξεχάσεις την επέτειό σας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved