Το πείραμα της τετραήμερης εργασίας λειτουργεί τέλεια στην Μ. Βρετανία

Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να δουλεύουμε πιο λίγο όλοι μας;

Οι Βρετανοί έχουν χίλια κακά αλλά όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως σε πολλά πράγματα είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς. Πάνω από 70 επιχειρήσεις στην Μ. Βρετανία συμμετέχουν σε ένα πρωτοφανές πείραμα. 3.300 εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο 4 ημέρες την εβδομάδα χωρίς να έχει μειωθεί ο μισθός τους. Το πείραμα αυτό ξεκίνησε τον Ιούνιο και μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά σε πολλούς τομείς της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις εταιρίες, στην οποία απάντησαν πάνω από τις μισές, το 88% δήλωσαν ότι η τετραήμερη εβδομάδα «λειτουργούσε καλά για την επιχείρηση σε αυτό το στάδιο». Το 86% των επιχειρήσεων ανέφεραν επίσης ότι είναι «πιθανό» ή «πολύ πιθανό» να διατηρήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και αφού ολοκληρωθεί η περίοδος του πειράματος. Το πείραμα οργανώθηκε από την οργάνωση 4 Day Week Global σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Οι μισές από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν δήλωσαν πως η παραγωγικότητα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ το ένα τρίτο δήλωσε πως η παραγωγικότητα αυξήθηκε. Σίγουρα από εταιρία σε εταιρία διαφέρει το πείραμα, μιας και έχει πολύ να κάνει με το τι είδους υπηρεσίες ή προϊόντα δίνει η κάθε εταιρία.

«Το καλοκαίρι που νοστάλγησα το τσιγάρο πιο πολύ απ’ όλα»

 
 

«Η τετραήμερη εβδομάδα έχει μέχρι τώρα μεγάλη επιτυχία στη δική μας εταιρεία: η παραγωγικότητα παραμένει υψηλή, αυξάνεται η ευημερία της ομάδας (των εργαζομένων) αλλά και οι οικονομικές επιδόσεις καταγράφουν άνοδο 44%», είπε η Κλερ Ντάνιελς, η διευθύντρια της Trio Media, μιας εταιρείας μάρκετινγκ από το Λιντς της βόρειας Αγγλίας. «Στην αρχή, δεν ήταν υγιεινός περίπατος» και «ορισμένες εβδομάδες είναι ευκολότερες από άλλες», ενώ δυσκολίες παρουσιάστηκαν όταν ξεκίνησε η περίοδος των διακοπών, εξήγησε εξάλλου η Νίκι Ράσελ, γενική διευθύντρια της Waterwise, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που προωθεί τη μείωση της σπατάλης νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 
 

Μπορεί άραγε η τετραήμερη εργασία να έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Το μόνο βέβαιο είναι πως οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι “καμμένοι” από την υπερκόπωση. Τέσσερις μέρες δουλειάς θα έδιναν μία ανάσα στους ανθρώπους να ξεκουραστούν και πιθανότατα να είναι πιο παραγωγικοί τις υπόλοιπες μέρες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved