O Elon Musk φοβάται ότι χωρίς πετρέλαιο θα έρθει το τέλος του πολιτισμού

Τι έγινε Elon, δεν θα μας σώσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος ιεροκήρυκας ενός ηλεκτρικού μέλλοντος στις μετακινήσεις μας, αλλά ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο της μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου. Γιατί αυτό ακριβώς αποφάσισε ο OPEC στην τελευταία του σύνοδο και πιο συγκεκριμένα προχωρά άμεσα σε μείωση παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, κάτι που μεταφράζεται σε 0,01% σαν ποσοστό.   

 

 

Η απειροελάχιστη αυτή μείωση στην παραγωγή, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προειδοποιητική βολή της Σαουδικής Αραβίας που πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή. Η τιμή του πετρελαίου κατρακυλά και πλέον βρίσκεται σε χαμηλό εξαμήνου μετά το εφιαλτικό ράλι που όλοι ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες. Κάτι που όπως είναι απολύτως κατανοητό δεν αρέσει και πολύ στις χώρες-παραγωγούς.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συνεχούς μείωσης παραγωγής ώστε να μένει τεχνητά σε υψηλά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ανθρωπότητα σύμφωνα με τον Elon Musk. Όσο κι αν μοιάζει παράλογη η άποψή του, είναι απολύτως λογικός ο φόβος του. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεγαλώνουν συνεχώς και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή στρεφόμαστε προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

 

 

Μάλιστα αυτός ο παράγοντας πιέζει για ακόμα πιο γρήγορο εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων μας προκειμένου να διατεθούν αλλού τα ορυκτά καύσιμα. Οι εξαγγελίες που έχουν ήδη γίνει έχουν ενισχύσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αναμένεται να φτάσουν στο 15% των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη, σε σχέση με 11% που ήταν την περασμένη χρονιά. Με αυτούς τους ρυθμούς, ο Musk πιστεύει ότι μέχρι το 2030 τα μισά αυτοκίνητα στους δρόμους θα είναι ηλεκτρικά, ενώ μέχρι το 2035, το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι το 80%. 

 

 

Μέχρι τότε όμως, και για πολλά χρόνια ακόμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι άκρως απαραίτητα και η χρήση τους σαν καύσιμο για τα οχήματά μας, είναι μόνο ένα κλάσμα της ανάγκης που έχουμε από αυτά. Το είδαμε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία το πόσο σημαντικά είναι για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τα ορυκτά καύσιμα και τα επιπλέον παιχνίδια με την τιμή τους, δεν βοηθούν ιδιαίτερα και ο Elon Musk το καταλαβαίνει καλύτερα από όλους σαν σχεδιαστής του μέλλοντός μας.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved