Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μας προειδοποιεί για τελευταία φορά

Ο μετεωρολόγοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια κάναμε τα πάντα για να προκαλέσουμε τρομερές φυσικές καταστροφές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές που αυτά προκαλούν, τείνουν να γίνουν κανόνας και η ανθρωπότητα απλά παρακολουθεί, όταν δεν προκαλεί τις αιτίες τους. Η ακρότητα των καιρικών φαινομένων έχει διαφορετικό πρόσωπο ανάλογα με την περιοχή του πλανήτη και καμία περιοχή του δεν μένει ανεπηρέαστη. Οι καύσωνες στην Ευρώπη, οι πλημμύρες στο Πακιστάν και η ξηρασία στις ΗΠΑ, ναι μεν είναι διαφορετικά μεταξύ τους φαινόμενα, αλλά έχουν την ίδια γενεσιουργό αιτία, την κλιματική αλλαγή.

 

 

Από το ξέσπασμα της βιομηχανικής επανάστασης και την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων, ο άνθρωπος έχει καταφέρει να αυξήσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,2º. Ο στόχος που τέθηκε από τους επιστήμονες στη Συμφωνία των Παρισίων, ήταν η αύξηση να μην ξεπεράσει τους 1,5°. Όσο εύκολο κι αν μοιάζει στα χαρτιά αυτό το 0,3°, για να μην ξεπεραστεί, χρειάζονται δεκαετίες γενναίων πολιτικών απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα με τις εκπομπές ρύπων να έχουν μια σταθερή πτωτική τάση της τάξης του 8% κάθε χρόνο.

 

 

Οι μειώσεις που είδαμε στην πανδημία είναι πλέον παρελθόν και όχι μόνο επανήλθαμε στους ίδιους ρυθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά καταφέραμε να τους αυξήσουμε και κατά 1,2% σε σχέση με το 2019. Με αυτόν τον ρυθμό, αναμένεται να φτάσουμε σε μέση αύξηση θερμοκρασίας, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ, της τάξης των 2,8° μέχρι το τέλος του αιώνα. Με τα σκήπτρα των παγκόσμιων ρυπαντών να βρίσκονται στα χέρια των ΗΠΑ και της Ινδίας, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε μια πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης άμεσα. 

Παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων για ανάληψη δράσης από χθές, η ανθρωπότητα συνεχίζει να πυροβολεί τα πόδια της καταστρέφοντας το σπίτι της. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved