Βετεράνος μάντης της Wall Street προβλέπει τεράστια φούσκα

Είχε προβλέψει τη φούσκα των 80s στην Ιαπωνία, τη φούσκα των dot-com στα 90s και τη φούσκα των στεγαστικών το ‘08 και μάλλον πρέπει να τον ακούσουμε.

Ο Jeremy Grantham είναι ιδρυτής της GMO, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα τη Βοστώνη και διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 50 δις δολαρίων και θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς αναλυτές της Wall Street για πάνω από 40 χρόνια. Οι έγκαιρες και έγκυρες προβλέψεις του για όλες τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις του έχουν χαρίσει τον άτυπο τίτλου του λαγωνικού της φούσκας και κάθε φορά που κάνει μια πρόβλεψη, μόνο με τυχαία μαντεψιά και θεωρία συνωμοσίας δεν μπορεί να εκλειφθεί.

Αυτή τη φορά ο γερόλυκος της Wall Street προβλέπει, όχι απλά μια φούσκα, αλλά μια super bubble η οποία μπαίνει αυτή την εποχή στην τελική της φάση λίγο πριν το μπουμ. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα με υπερτιμημένων μετοχών, ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων που όπου να’ναι αναμένεται να χάσουν το momentum και να βυθιστούν στο χάος συμπαρασύροντας την υπόλοιπη οικονομία.   

 

 

Σύμφωνα πάντα με τον Grantham, κάθε super bubble περνάει από τα εξής στάδια πριν σκάσει:

  1. Αρχικά η φούσκα διαμορφώνεται 
  2. Μετά ακολουθεί κάτι σαν λόξυγκας, ένα τυχαίο γεγονός που επιβραδύνει την εξέλιξη της οικονομίας και της ίδιας της φούσκας. Αμέσως μετά ακολουθεί μια μικρή ανάκαμψη και γι’αυτό μοιάζει με λόξυγκας, αλλά η ανάκαμψη δεν κρατάει πολύ και δεν είναι πλήρης. 
  3. Τώρα είμαστε στο σημείο που κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα με τις τιμές των επενδυτικών προϊόντων να μην έχουν κανένα αντίκρισμα και να ανεβαίνουν χωρίς λογική
  4. Τέλος είναι το μεγάλο και οδυνηρό φινάλε που αναμένεται στο προσεχές διάστημα. 

Νωρίτερα φέτος, ο Grantham είχε προβλέψει ότι η αξία των μετοχών θα φτάσει σε πτώση ρεκόρ, ακόμα και στο 50%, για να φτάσει ο S&P 500 σε μια βουτιά 25% τον περασμένο Ιούνιο, σε σχέση με το peak του Ιανουαρίου. Η αξία επανήλθε σχεδόν στα ίδια επίπεδα μέσα σε δύο μήνες και τώρα είμαστε στο κρίσιμο στάδιο. 

Οι super bubbles έχουν πιο γρήγορο κύκλο από τις απλές φούσκες με αποτέλεσμα να ξεγελούν πιο εύκολα τους επενδυτές. Όταν μια μετοχή πέφτει από τα 100$ στα 50$ και πολύ γρήγορα πάει στα 70%, όλοι νομίζουν ότι είναι φτηνή και ευκαιρία να αγοράσουν επειδή θυμούνται τα 100$. 

 

 

Τώρα είμαστε στη φάση που φτάνουμε και πάλι στα 100$ και οι μεγάλοι επενδυτές αρχίζουν να νιώθουν ότι αυτή η αξία δεν είναι πραγματική και όλοι νιώθουν αμήχανα. Δυσκολεύονται να πουλήσουν και όλοι κυνηγούν τα τελευταία περιθώρια κέρδους λίγο πριν την καταιγίδα, σε ένα παιχνίδι που θυμίσει ρώσικη ρουλέτα. Όποιος κάτσει μέχρι αργά στο πάρτυ θα κερδίσει περισσότερα, αλλά όποιος κάτσει πολύ αργά θα πρέπει να αντιμετωπίσει το βίαιο σχόλασμα από την αστυνομία. Ποιος θα προλάβει άραγε;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved