Στην Ισπανία βρήκαν τρόπο να σταματήσουν να παίζουν ξύλο για τον κλιματισμό στο γραφείο

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ρεύματος, καθιερώνονται αυστηρά όρια στη θερμοκρασία του κλιματιστικού και κάπως έτσι τελειώνει άδοξα η μάχη του τηλεχειριστηρίου μεταξύ καψωμένων και κρυουλιάριδων.

Το έχουμε ζήσει όλοι αυτό το δράμα στο γραφείο, οι μισοί σκάνε με κουβέρτες Ιούλη μήνα και οι άλλοι γδύνονται ακόμα κι αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη κι από πλοίο που πάει Κυκλάδες. Όλα αυτά θα αποτελούν παρελθόν σε μία βδομάδα από τώρα, τουλάχιστον στην Ισπανία. Ο λόγος δεν είναι κάποιος νέος νόμος που επιδιώκει την εργασιακή ειρήνη και πνεύμα ομόνοιας μέσα στο γραφείο, αλλά περιβαλλοντικός. 

 

 

Σε μία εβδομάδα από τώρα η ένδειξη θερμοκρασίας στα κλιματιστικά δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από τους 27° το καλοκαίρι και υψηλότερη από τους 19° τον χειμώνα σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, θέατρα, κινηματογραφικές αίθουσες, αεροδρόμια και άλλους μαζικούς χώρους. Επίσης οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά προς αποφυγή απώλειας ενέργειας ενώ και τα φώτα στις βιτρίνες των καταστημάτων θα πρέπει να σβήνουν μετά τις 22:00. 

Στόχος των ανωτέρω μέτρων είναι μια μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου της τάξης του 7-8% και δεν συνδέεται άμεσα με την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που επιθυμεί η ΕΕ, μιας και η Ισπανία εισάγει κυρίως από τη βόρεια Αφρική. Αλλά το μέτρο δεν έχει και πολύ θερμή υποδοχή με πολλούς τοπικούς άρχοντες, μεταξύ αυτών και της Μαδρίτης να αρνούνται να το εφαρμόσουν. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το εν λόγω μέτρο θα πλήξει τον τουρισμό με τους τουρίστες να δυσφορούν ιδρωμένοι.

 

 

Από την πλευρά μας δεν ξέρουμε κατά πόσο θα σώσει το περιβάλλον ένα τέτοιο μέτρο, αλλά μια φιξαρισμένη θερμοκρασία χειμώνα/καλοκαίρι είμαστε σίγουροι ότι θα μειώσει τις εντάσεις στο γραφείο πάνω από το κλιματιστικό και αντί να παίζουμε ξύλο για το τηλεχειριστήριο, θα ντυνόμαστε ή θα γδυνόμαστε ανάλογα με τα γούστα μας χωρίς να ενοχλούμε και χωρίς να μας ενοχλεί κανείς. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved