Έρευνα στη Γαλλία έδειξε ότι πολλά εμφιαλωμένα νερά περιέχουν μικροπλαστικά

Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε για τις θάλασσες, τα μικροπλαστικά είναι παντού.

Αυτό έδειξε η έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση Agir pour l'Environnement η οποία έβαλε κάτω από το μικροσκόπιό της τα πιο δημοφιλή εμφιαλωμένα νερά της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον ανησυχητικό, το 78% των μπουκαλιών των γαλλικών best sellers περιείχαν μικροπλαστικά.    

Η περιβαλλοντική οργάνωση κατέληξε στο ότι κάθε εβδομάδα, ένας μέσος άνθρωπος χωνεύει 5 γραμμάρια μικροπλαστικών, δηλαδή περίπου μια πιστωτική κάρτα. Αυτά τα μικροπλαστικά δηλητηριάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, το έδαφος, ακόμα και το σώμα μας. Πρόκειται για αόρατα σχεδόν κομμάτια πλαστικού μεγέθους από 0,0001 χιλιοστά μέχρι ελάχιστα χιλιοστά και οι έρευνες γύρω από την παρουσία μικροπλαστικών στο γαστρεντερικό μας, έχουν δείξει ότι σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ. 

 

 

Δεν είναι η πρώτη ανησυχητική έρευνα γύρω από το εμφιαλωμένο νερό και τα πλαστικά. Έρευνα του 2018 από State University της Νέας Υόρκης έδειξε ότι στα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού βρίσκεται η διπλάσια ποσότητα πλαστικού σε σχέση με το νερό βρύσης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η παρουσία μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό οφείλεται τόσο στο μπουκάλι και το πώμα, όσο και στη διαδικασία της εμφιάλωσης και φυσικά στην έκθεση των μπουκαλιών στον ήλιο που αποδομεί τα πλαστικά μπουκάλια αργά, αλλά σταθερά. 

Η Natural Mineral Waters Europe, η ένωση που εκπροσωπεί τις εταιρείες εμφιάλωσης νερού απορρίπτει τα συμπεράσματα της έρευνας. Σύμφωνα με την ένωση, το δείγμα της έρευνας δεν ήταν αρκετά μεγάλο και τα αποτελέσματα δεν επανελέγχθηκαν, επίσης σημειώνει πώς σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2019, αμφισβητείται η τοξικότητα των μικροπλαστικών. 

Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να ανασταλεί  η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και η αντικατάστασή τους με βιοδιασπώμενα υλικά. Μια διαδικασία που δεν κάνει μόνο στο περιβάλλον καλό, αλλά και στους ζωντανούς οργανισμούς όπως φαίνεται. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved