Η επιστημονική εξήγηση στο γιατί αγαπιέστε με τον κολλητό σου

Συμφωνεί και η επιστήμη ότι περνάμε καλύτερα με τον κολλητό παρά με τη σχέση μας.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες, είναι δύσκολες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτές. Είτε μιλάμε για ερωτικές, είτε για φιλικές, οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους γύρω μας είναι αυτές που μας ξεχωρίζουν στο ζωικό βασίλειο από τα άλλα ήδη και γεμίζουν με νόημα την ύπαρξή μας. Ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις όμως έχουν την ιεράρχησή τους και σύμφωνα με μια έρευνα, η παρέα με τον κολλητό βρίσκεται στην κορυφή, ξεπερνά ακόμα και τη σχέση μας με τη γυναίκα της ζωής μας.

Η έρευνα εστίασε στην έννοια του bromance, την πολύ στενή παρέα μεταξύ κολλητών και δημοσιεύθηκε στο Men and Masculinities. Στο bromance οι φίλοι μοιράζονται τα πάντα μεταξύ τους, δεν υπάρχουν μυστικά και φυσικά δεν μπορεί να φανταστεί ο ένας τη ζωή του χωρίς τον άλλο. Θα είναι ο ένας κουμπάρος στον γάμο του άλλου, θα είναι και ώμος στον οποίο θα κλάψει σε μια κηδεία, θα είναι μαζί σε όλες τις καλές και κυρίως τις κακές στιγμές. 

 

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 30 νεαροί άντρες, δευτεροετείς στο πανεπιστήμιο, και μπορεί το δείγμα να μην είναι όσο πρέπει διευρυμένο, αλλά δίνει μια πολύ καλή πρώτη γεύση για τον ρόλο που παίζει το bromance στους άντρες. Για τους συμμετέχοντες στην έρευνα η παρέα με τον κολλητό είναι το safe space στο οποίο μπορούν να εξομολογηθούν ό,τι τους απασχολεί χωρίς να νιώθουν ότι κρίνονται. 

Επίσης η παρέα με τον κολλητό είναι μια διαδικασία θεραπευτική, μια διαδικασία που βοηθάει τους άντρες να ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις. Από τους 30, οι 28 δήλωσαν ότι προτιμούς να συζητούν προσωπικά προβλήματα με τον κολλητό, παρά με την κοπέλα τους.  

Στα συμπεράσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνεται μια αποφασιστική δέσμευση από τους άντρες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο. Η ειλικρίνεια και η οικειότητα είναι πολύ πιο ουσιαστική στη σχέση με τον κολλητό, παρά με την κοπέλα και αυτή είναι μια τάση που συνεχώς μεγαλώνει για τους άντρες και μόνο καλό τους κάνει στην ανάπτυξη του χαρακτήρα τους και στην ταυτότητά τους σαν άντρες.  

 

 

Για κάποιους αυτό το «καπέλωμα» του bromance σε σχέση με την ερωτική σύντροφο μπορεί να φαίνεται οξύμωρο και προβληματικό, αλλά στην έρευνα σημειώνεται πώς κάτι τέτοιο είναι παροδικό ως προς το ηλικιακό. Δηλαδή το bromance στους νέους άντρες μπορεί να καθυστερεί για λίγο τη σύναψη μιας ειλικρινούς και ουσιαστικής ερωτικής σχέσης, αλλά ταυτόχρονα βοηθάει τους άντρες να κάνουν καλύτερες σχέσεις όταν το πάρουν στα σοβαρά γιατί μέσα από bromance έχουν γίνει πιο ανοιχτοί και πιο αληθινοί και έτσι τελικά η καλή παρέα με τον κολλητό μας μας κάνει μακροπρόθεσμα καλύτερους άντρες σε όλα τα επίπεδα. Μήπως είναι η κατάλληλη ώρα να κανονίσεις εκείνη την μπίρα με τον κολλητό που όλο αναβάλλεις;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved