Ο Κωνσταντίνος Τζούμας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την άποψή σου

Ηθοποιός, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός. Ο τελευταίος εστέτ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Η φιγούρα του χαρακτηριστική. Ψιλόλιγνος, φουλάρι γύρω από τον λαιμό, εστέτ. Ακόμη κι αν δεν θυμόσουν το όνομά του, σίγουρα σου ήταν γνώριμη η φυσιογνωμία του. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας ήταν ένας άντρας που δύσκολα σου περνούσε απαρατήρητος. Σίγουρα δεν σου περνούσε αδιάφορος. Κοσμοπολίτης, επικριτικός, εστέτ, δανδής, σνομπ, καυστικός, είχε φανς αλλά και εχθρούς. Άνθρωποι που τον γοητευόντουσαν από τον λόγο του και άνθρωποι που τον αντιπαθούσαν γιατί τον θεωρούσαν «ψωνάρα». Όπως και να ‘χει ήταν ένας ταλαντούχος ηθοποιός και εμβληματικός παραγωγός του ραδιοφώνου.

Η νέα γενιά τον γνώρισε μέσα από την ραδιοφωνική εκπομπή «Café Society» στον En Lefko. Οι παλαιότεροι από το θέατρο («Εσωτερικαί ειδήσεις», «Φαύστα», «89,90 Fm Stereo», «Αι δύο Ορφαναί», «La Nonna», «Ένα καινούργιο κόκκινο», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»), από τον κινηματογράφο ως ο «Δράκουλας των Εξαρχείων» και από το τηλεοπτικό πέρασμά του μέσα από τις δημοφιλείς σειρές: «Οι Απαράδεκτοι», «Οι Τρεις Χάριτες», «Οι Μεν και οι Δεν» και «Δύο Ξένοι».

 

 

Αγάπησε το δήθεν. Δεν το έκρυβε. «Το δήθεν εμπεριέχει μια παράσταση. Δίνεις μια παράσταση για τους άλλους, για να δείξεις ότι είσαι κάτι άλλο από αυτό που νομίζεις ότι είσαι, γιατί δεν αντέχεις αυτό που είσαι. Πάρα πολλά όμορφα πράγματα, όμως, ξεκίνησαν από κάτι δήθεν, για να καταλήξουν σε κάτι ουσιαστικό», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

Δεν του άρεσε η κοινή γνώμη και λάτρευε την διανόηση. Τον άφηνε αδιάφορο ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και οι ανάγκες του. Αγκάλιασε την ποιότητα και τον αντικομφορισμό. Ένας αστός που ήταν θαμώνας του Φίλιον, του καφέ των συγγραφέων και των διανοούμενων της οδού Σκουφά, μεταξύ Κολωνακίου και Εξαρχείων. Ένας δανδής που θα ήθελε να πίνει το τσάι του με τον Όσκαρ Ουάιλντ σ’ ένα καλλιτεχνικό καφενείο της Ευρώπης. Να βρίσκονται στην ίδια παρέα με τον Τζέιμς Τζόις, τον Μπρεχτ και τον Τόμας Μαν.

 

 

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας μισούσε την νεοπλουτίστικη νοοτροπία της ελληναρίας. Είχε τον δικό του μπλαζέ τρόπο να το εκφράζει αλλά δεν θα το κατηγορήσουμε γι’ αυτό. Εξάλλου δεν θα έδινε ούτε μία δραχμή για την γνώμη μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved