Ο Γιώργος Λάγιος θέλει να αναρωτηθείς αν είσαι καλός πατέρας

O συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής μιλάει στο Ratpack για την ερώτηση που «βασανίζει» κάθε πατέρα.

Με κοιτούν στα μάτια σαν να περιμένουν την επιβεβαίωση. Οι περισσότεροι πατέρες νιώθουν τύψεις, γιατί ίσως δεν πέρασαν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους, κάποιοι γιατί χώρισαν, κάποιοι γιατί δεν ήταν φροντιστικοί και πολλοί περισσότεροι γιατί τα παραμέλησαν ή τα κακοποίησαν. Η ερώτηση που εγώ τους κάνω εγώ, κοιτώντας τους βαθιά μέσα στα μάτια και την αφήνω να αιωρείται αενάως πάνω από το κεφάλι τους είναι μία.

Ποιος είναι ο Γιώργος Λάγιος;

«Αισθάνεσαι ότι ήσουν/είσαι καλός πατέρας;»

Μη μου απαντήσεις σκέψου το. Έδωσες στο παιδί σου χώρο να είναι οτιδήποτε θέλει να είναι; Αποδέχτηκες πραγματικά τις επιλογές του; Ασχολήθηκες μαζί του για να το καθοδηγήσεις και να το προστατέψεις από όλα αυτά τα οποία υπάρχουν σε αυτή τη ζούγκλα; Ήσουν δίπλα του όταν πραγματικά σε χρειάστηκε; Σεβάστηκες τις επιθυμίες του; Υπήρξες συναισθηματικά διαθέσιμος;

 

B36738CA 2534 47F5 8445 4534E39383E0

 

Ήσουν καλός με τη μητέρα του; Της έδινες συναισθηματική φροντίδα και υποστήριξη; Έδειξες με το δικό σου τρόπο ζωής πως είναι ένας άνθρωπος με ήθος; Του έμαθες πως να είναι χαρούμενο, ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες; Το έμαθες πως να σκέφτεται και όχι τι να σκέφτεται; Του έμαθες να έχει τις δικές του σκέψεις;

Πέρασες ποιοτικό χρόνο μαζί του χωρίς να είσαι στο κινητό; Του έδωσες την ελευθερία να αποφασίσει τι θέλει  στη δική του ζωή; Ζήτησες συγνώμη για τις φορές που του φέρθηκες σαν να είναι ιδιοκτησία σου; Αναγνώρισες πότε έκανες λάθος; Του καλλιέργησες ευγένεια,  καλοσύνη και ενσυναίσθηση; Του έμαθες να μοιράζεται; Το έμαθες να σέβεται τα πάντα γύρω του από τα λουλούδια και τη θάλασσα μέχρι το πιο ανυπεράσπιστο παιδί στο σχολείο; Το έμαθες να λέει την αλήθεια; Του έμαθες να μην ντρέπεται γι’ αυτό που είναι; Του έμαθες να μη φοβάται τίποτα αν είναι ο αληθινός του εαυτός; Έκανες το καλύτερο που μπορείς για το παιδί σου; Είσαι περήφανος για αυτό το δημιούργημα;

 

 

Αν τα έκανες όλα αυτά να μην αμφιβάλλεις

Έκανες το καλύτερο που μπορείς. Είσαι ένας άξιος πατέρας. Ακόμα κι αν παραδεχτείς ότι δεν ήσουν ένας καλός πατέρας ξεκίνα τώρα να είσαι. Ξεκίνα λέγοντας «Σου ζητώ συγγνώμη και θα ξεκινήσω σήμερα να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Σίγουρα δεν μπορώ να επανορθώσω αλλά τουλάχιστον δώσε μου μία ευκαιρία να προσπαθήσω».

Τα περισσότερα παιδιά που είναι μεταμφιεσμένα σε ενήλικες ψάχνουν τον πατέρα που δεν είχαν ποτέ σε άλλα πρόσωπα. Αντιδρούν ασυνείδητα, μέσα από τις ανεξήγητες/δυσανάλογες συμπεριφορές, σε ερεθίσματα που τους θυμίζουν το τραύμα που βίωσαν μικρά.

«Γιατί ο πατέρας πρέπει να είναι πρότυπο για έναν άνδρα»

Τρέφω μεγάλο σεβασμό στους άντρες που έμαθαν στο παιδί τους πως το να κλαις δεν είναι αδυναμία, πως το να εκφράζεσαι δεν είναι ντροπή και πως η γυναίκα θέλει την πιο τρυφερή φροντίδα όπως το πιο ευαίσθητο λουλούδι. Η γυναίκα είναι ο λόγος που υπάρχει ο πατέρας. Η γυναίκα είναι η ζωή και μητέρα είναι ισότιμη με τον πατέρα.

Επίσης τεράστιο σεβασμό, στις μονογονεϊκές μητέρες που κατάφεραν να αναπληρώσουν το αναντικατάστατο κενό ενός πατέρα.

Ο πατέρας, μια τόσο σημαντική φιγούρα στη ζωή μας. Πολλοί λίγοι από εμάς έχουμε απολαύσει έναν αληθινό πατέρα. Πόσο τυχεροί είμαστε όσοι είχαμε την ευκαιρία να νιώσουμε την ασφάλεια, την φροντίδα την καθοδήγηση. Είμαι ευγνώμων που είμαι ένας από αυτούς. Είμαι επίσης πολύ περήφανος για όλους τους/τις θεραπευμένους που κατάφεραν να επιβιώσουν και να ανελιχθούν πνευματικά και να γίνουν άξιοι άνθρωποι, έχοντας στερηθεί ένα πρότυπο πατέρα.

 

 AF7B59BB 8AC6 4CD2 842F 1F92D9DF93EB

 

Η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε πατέρα, είναι να γονατίσει μπροστά σε ένα παιδί να εξισωθεί στο ίδιο επίπεδο απόλυτης ισοτιμίας, να το κοιτάξει μέσα στα μάτια και να θυμηθεί πως ήταν εκείνος παιδί και τι χρειαζόταν. Κανένα παιχνίδι και κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ποιοτικό χρόνο με τον πατέρα.

Είμαι σίγουρος ότι αν ανακαλέσεις τη μνήμη σου θα θυμηθείς πόσο απλά πράγματα ήθελες όσο ήσουν παιδάκι. Θυμήσου…

Σε ευχαριστώ για όλα Πατέρα. Σε ευχαριστώ για όλα Μπαμπά.

Dr. Γιώργος Λάγιος

https://www.georgelagios.gr

https://www.instagram.com/glagi0s/

 

Περισσότερα κείμενα σε περιμένουν στο αφιέρωμα του Ratpack.gr, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά τις ημέρες (17-19/6). Με ένα κλικ στην παρακάτω φωτογραφία μπες σε όλο το αφιέρωμα «Πατέρας; Παρών!»:

1600x900



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved