Γιατί μια stripper μπορεί να προβλέψει την παγκόσμια οικονομία καλύτερα από έναν χρηματιστή

Οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας έχουν πολλές φορές καλύτερη αντίληψη των τάσεων.

Στην επική ταινία The Big Short που κάνει τάληρα τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που έφερε η φούσκα της αγοράς ακινήτων υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη σκηνή που ο Steve Carell ως Mark Baum καταλαβαίνει το μέγεθος του μπαμ που έρχεται. Ό,τι ήταν η μπανιέρα για τον Αρχιμήδη, ήταν το strip club για τον Mark Baum και μάλλον δεν ήταν ένα σκηνοθετικό τρικ για να γίνει λίγο πιο δραματική η στιγμή της επιφάνειας. 

Μια stripper με ιδιαίτερα ενεργό λογαριασμό στο twitter, αλλά και στο instagram, μας ενημερώνει ότι το strip club είναι το καναρίνι στο ορυχείο για την οικονομία και τα μηνύματα που παίρνει από το ευαγές ίδρυμα στο οποίο εργάζεται είναι αρκετά δυσοίωνα. Οι τάσεις των μετοχών σχετίζονται άμεσα με τις επισκέψεις στα strip clubs και εκεί γίνονται τα άτυπα meetings πάρα πολλών μεγάλων παικτών.

 

 

Είναι άλλωστε γνωστή η ιστορία του σκανδάλου της Enron όπου σχεδόν όλες οι μεγάλες πωλήσεις συνοδεύονταν από μια εθιμοτυπική επίσκεψη σε συγκεκριμένο strip club του Houston. Μάλιστα αυτή η ιδιαίτερη αγάπη των διεφθαρμένων της Enron έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απενοχοποίηση των strip clubs τα οποία από περιθωριακά καταστήματα διασκέδασης με αμφίβολο νομικό πλαίσιο λειτουργίας άρχισαν να γίνονται mainstream μαγαζιά για ευυπόληπτους άντρες με κανονικές άδειες λειτουργίας, τα στελέχη της Enron μπορεί να μην πλήρωσαν για τα εγκλήματά τους, αλλά τουλάχιστον απέδωσε η ανάληψη των αμαρτιών τους.    

Στα strip clubs η κατανάλωση γίνεται με ρευστό, για προφανείς λόγους, και η χρήση μετρητών είναι ένας καλός ανεμοδείκτης του πού πάει το πράγμα. Αυτό γιατί η ρευστότητα στην αγορά προηγείται μιας μεγαλύτερης κρίσης, αλλά όχι μόνο. Η απόδοση των bonus γίνεται σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και αμέσως μετά ακολουθούν επισκέψεις για «κατάθεση» ενός σεβαστού ποσοστού του στις πασαρέλες των strip clubs. 

 

 

Ανάλογα με τις αυξομειώσεις στα λεφτά που βγάζουν οι strippers ξέρουν πολύ καλά ότι ανάλογες αυξομειώσεις έχουν και τα στελέχη στα bonus τους. Μάλιστα η ίδια stripper έκανε rt ένα ανέκδοτο από τις αρχές του 2007 όπου σε ένα strip club που δούλευε μια συνάδελφος της έλεγε ότι αυτό το μαγαζί είναι πολύ νεκρό για μεγάλο χρονικό διάστημα λίγους μήνες πριν σπάσει θεαματικά η φούσκα των ακινήτων. Η ίδια τους έλεγε ότι πρέπει να πουλήσουν τα ομόλογα που είχαν, γιατί τότε είχαν όλοι ομόλογα με βάση τα στεγαστικά, αλλά την έλεγαν τρελή και δεν πίστεψε κανείς.

 

 

Μια παρόμοια «νέκρα» επικρατεί και τώρα στα strip clubs, μια νέκρα που έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από δυσοίωνες προβλέψεις που ακούγονται, ακόμα κι από τον Elon Musk που δηλώνει αισιόδοξος και προβληματισμένος για το άμεσο μέλλον. Ο καλπάζων πληθωρισμός είναι από μόνος του ένα καναρίνι στο ορυχείο και ίσως τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία να είναι λίγο πιο μαύρα από ότι φοβόμαστε.    



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved