Πώς θα χρησιμοποιείς το κλιματιστικό χωρίς να πληρώνεις πολλά χρήματα

Τα δύο μεγάλα λάθη που κάνουμε όλοι και «καίμε» πολύ.

Ο μεγάλος βραχνάς του φετινού καλοκαιριού. Η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει τις τιμές του ρεύματος, με αρκετούς πολίτες να λαμβάνουν λογαριασμούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Με τον καύσωνα να είναι προ των πυλών, η χρήση κλιματιστικού είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο χρειάζεται έξυπνος τρόπος και συμβουλές ώστε να αποφευχθεί η άκοπη υπερκατανάλωση.

Τα μυστικά είναι δύο: Καλή συντήρηση και λελογισμένη χρήση. Μια φορά τον χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια καλή συντήρηση και παρότι τα 50 με 60 ευρώ να φαίνονται πολλά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένα κακοσυντηρημένο κλιματιστικό ξοδεύει πολύ περισσότερη ενέργεια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα air condition που δεν συντηρείται τακτικά χάνει τουλάχιστον το 5% της απόδοσής του ετησίως. Με τα χρόνια, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και οι ψυκτικοί συνιστούν από ένα σημείο και έπειτα να γίνεται η αντικατάστασή του με ένα καινούργιο που θα καταναλώνει σαφώς λιγότερη ενέργεια εάν χρησιμοποιείται σωστά.

 

 

Το δεύτερο μυστικό είναι η λελογισμένη χρήση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλιματιστικό θα πρέπει να είναι ανοιχτό όλη τη μέρα, αλλά σε μέτρια θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία είναι από τους 25 έως τους 28 βαθμούς. Το να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία στους 18 βαθμούς Κελσίου, Τουναντίον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας στους 18 βαθμούς Κελσίου, το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκτινάξει την κατανάλωση ρεύματος. Αυτό συμβαίνει καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος και του εσωτερικού, τόσο πιο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η ηλεκτρική συσκευή για να καταφέρει να πιάσει την επιθυμητή απόδοση.

Και στο τέλος, αυτό που θα καταφέρουμε είναι απλά να ξοδευτεί τζάμπα ενέργεια, καθώς το air condition δεν θα καταφέρει να πιάσει ποτέ – ούτε να διατηρήσει φυσικά – την τόσο χαμηλή θερμοκρασία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved