Μπορεί ο Elon Musk να βάλει τέλος στην τηλεργασία για όλους;

Πρόσφατα ανακοίνωσε το τέλος της τηλεργασίας στην Tesla και προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του χρησιμοποίησε ένα μάλλον παρωχημένο λεξιλόγιο.

Με τις μάσκες να χρησιμοποιούνται πλέον μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις ακόμα και σε κλειστούς χώρους υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση ότι αυτό ήταν όλο με την πανδημία και η επιστροφή σε ό,τι κι αν θεωρούσαμε κανονικότητα, είναι πλέον γεγονός. Μαζί με το (σχεδόν) τέλος της μάσκας ανακοινώθηκε και το τέλος της τηλεργασίας όπου αυτό είχε γίνει υποχρεωτικά. Από την Αθήνα μέχρι την Καλιφόρνια, οι εργαζόμενοι γυρίζουν στα ευτυχώς κλιματιζόμενα γραφεία τους, αν και όχι όλοι.

Οι εργαζόμενοι είναι μάλλον πιο χαρούμενοι με το να εργάζονται από το σπίτι, τουλάχιστον αυτό έχουν δείξει οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν την παλεύουν άλλο, αλλά είναι σημαντικά λιγότεροι. Ο πραγματικός διχασμός επικρατεί στις τάξεις της εργοδοσίας. Από τη μία είναι οι αυτοί που βάζουν στο ζύγι την ευτυχία των υπαλλήλων τους και φυσικά τα μειωμένα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης με τους εργαζόμενους σπίτια τους. Από την άλλη είναι οι παραδοσιακοί που πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι στα σπίτια δεν δουλεύουν και πάρα πολύ. 

 

 

Το υβριδικό μοντέλο που θέλει τους εργαζόμενους να πηγαίνουν κάποιες μέρες στο γραφείο και κάποιες όχι, θεωρητικά τους κρατάει όλους χαρούμενους. Οι εργαζόμενοι περνούν περισσότερη ώρα σπίτι τους με την οικογένειά τους χωρίς να θυσιάζεται η παραγωγικότητα και κυρίως η δημιουργικότητα που είναι το μεγάλο πλήγμα της τηλεργασίας. Αυτό είναι και το μοντέλο που προωθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις τεχνολογίας και γενικά όσες θέλουν να λένε ότι είναι στην κορυφή των εξελίξεων. Βέβαια υπάρχει μια κραυγαλέα εξαίρεση σε αυτό.

Ο Elon Musk ανακοίνωσε το τέλος της τηλεργασίας στην Tesla καλώντας όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν άμεσα στα γραφεία τους με μια πρόταση take or leave it, δηλαδή όποιος δεν θέλει να γυρίσει, ας ψάξει αλλού δουλειά. Συνεχίζοντας στο ίδιο παλιακό στυλ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου εξήγησε ότι η Tesla φτιάχνει τα πιο πρωτοποριακά προϊόντα του κόσμου και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει μέσω τηλεφώνου. Οι υπάλληλοι γραφείου της Tesla πρέπει να κλείνουν από δω και πέρα τουλάχιστον 40 ώρες φυσικής παρουσίας, όπως ακριβώς κάνουν και όσοι εργάζονται στα εργοστάσια. 

 

 

Στην κριτική που δέχτηκε, και κυρίως στον δισταγμό των εργαζομένων να επιστρέψουν, ο Musk απάντησε με το ότι δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των εργαζομένων στα γραφεία και τα εργοστάσια. Συνεχίζοντας είπε ότι όλες τις μεγάλες ιδέες του ήρθαν κάνοντας βόλτες μέσα στο εργοστάσιο μιας και η διαδικασία παραγωγής είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτιώσεων στον σχεδιασμό.

Είναι προφανές ότι ο Musk θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημιουργικού τέλματος που έχουν πολλοί εργαζόμενοι στο σπίτι. Ωστόσο ο τρόπος που το ζητάει και κυρίως το λεξιλόγιο μάλλον δείχνουν κάτι άλλο. Τα νευράκια και το στυλ καψωνιού μαρτυρούν ότι υποφέρει κι αυτός από κάποιου είδους black out. Με την αγορά του twitter να μην εξελίσσεται και τόσο ομαλά, το bitcoin να ψάχνει απεγνωσμένα τη σταθερότητα και τον ίδιο στη μέση της δικαστικής διαμάχης Johnny Depp - Amber Heard, μάλλον ψάχνει για ενόχους και αποδιοπομπαίους τράγους. Δεν γίνεται να είναι όλοι λάθος εκτός από τον Musk, ειδικά για μια εταιρεία που θέλει να υιοθετεί όλες τις τελευταίες τάσεις.              



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved