Craig Hudson | Associated Press Το θύμα έχει όνομα και λέγεται Johnny Depp

Με τη νίκη του στη δικαστική διαμάχη, όχι μόνο κέρδισε πίσω την τιμή του, αλλά απέδειξε πως και οι άντρες μπορούν να υπάρξουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Πριν ξεκινήσω με την απόφαση για τον Johnny Depp και την Amber Heard, οφείλουμε ν παραδεχτούμε μία αλήθεια που ήδη αρκετός κόσμος την έχει συζητήσει. Το πιο πιθανό, είναι πως αν το εν λόγω ζευγάρι δεν ήταν διάσημο, το πιο πιθανό είναι πως κανείς δεν θα καθόταν να διαβάζει ειδήσεις ή να βλέπεις τα βίντεο στο YouTube σχετικά με την απόφαση. Όλη αυτή η φρενίτιδα και τα σχόλια που έχει φέρει όλη αυτή η υπόθεση, έχουν καταντήσει σε ένα σημείο τοξικά για τον λόγο ακριβώς ότι πρόκειται για celebrities. Αυτό είναι κάτι ωστόσο που ούτε στο παρελθόν έχει περιοριστεί, αλλά ούτε και στο μέλλον θα μπορέσει κάποιος να ελέγξει. Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις να κάνεις με δημόσια πρόσωπα.

 

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Εκείνων που ήταν αρκετοί ψύχραιμοι για να βγάλουν στην άκρη τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες τους σχετικά με τα δύο πρόσωπα και να τους δουν απλά ως ανθρώπους. Και όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που θαυμάζεις, αυτό είναι δύσκολο. Όμως οι πιο ψύχραιμοι όλων, σκεφτόντουσαν όλον αυτόν τον καιρό λογικά. Ότι καλώς η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια και ότι καλώς ο Johnny Depp πρέπει να πληρώσει αν πραγματικά έκανε κακό σε μία γυναίκα. Όποια και αν είναι αυτή, διάσημη ή άσημη, φτωχή ή πλούσια. Αυτός ήταν ή θα έπρεπε να ήταν, ο αληθινός πυρήνας αυτής της υπόθεσης στο μυαλό κάθε ανθρώπου. Στο κομμάτι της ακροαματικής διαδικασίας, όσοι παρακολούθησαν την δίκη, θα είχαν και την ευκαιρία να δουν περίφημες αντιδικίες ανάμεσα στους συνηγόρους και τους μάρτυρες καθώς και στα δύο κεντρικά πρόσωπα. Αλλά αυτό βοήθησε και να φτάσουμε ως εδώ σήμερα. Αυτή η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη για την κατηγορία τουλάχιστον της συκοφαντικής δυσφήμησης, αλλά μέσα από τις καταθέσεις ξεκαθάρισε ένα τοπίο προς το πρόσωπο του Johnny Depp που μέχρι την διεξαγωγή της δίκης αυτής, φαινόταν μάλλον αμφίβολο.

 

Όλα αυτά όμως τελείωσαν

Ο Johnny Depp κέρδισε. Ασχέτως αν είναι συμπαθής σε κάποιους ή όχι, ασχέτως αν αρέσουν οι ταινίες του, αν τον θεωρούν καλό ηθοποιό και όλα αυτά τέλος πάντων που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Οι ένορκοι όχι μόνο τον δικαίωσαν στο κομμάτι της δυσφήμησης, αλλά δέχτηκαν πως οι κινήσεις της Amber Heard ενορχηστρώθηκαν με δόλο. Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό κομμάτι. Ο Johnny Depp ουσιαστικά κέρδισε στην ατάκα που είπε ο ίδιος στο δικαστήριο ότι «εγώ είμαι το θύμα ενδοοικογενειακής βίας». Σε κάποιους και κάποιες αυτό μπορεί να ακούγεται αδύνατο και ασύλληπτο, αλλά υπάρχει εκεί έξω γενικά και όχι μόνο στην περίπτωση του Johnny Depp. Ενδεχομένως τα ποσοστά να είναι πολύ-πολύ μικρότερα από εκείνα των γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας -και είναι πάρα πολλά και όλοι το ξέρουμε- αλλά υπάρχει και αυτή η αλήθεια. Και χάρη σε αυτή την αλήθεια οι ένορκοι δεν αποδέχτηκαν και κανέναν από τους ισχυρισμούς της Amber Heard. Ήταν μία κακή ηθοποιός τελικά στο δικαστήριο; Από ότι φαίνεται ναι. Ή τέλος πάντων αυτό αποφάσισε το σώμα και ίσως γι’ αυτό το ποσό που εκδίκασαν προς τον Depp δεν έχει σημασία. Γιατί; Γιατί ο Johnny Depp καθάρισε το όνομα του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 

 

Και τι πρέπει να κάνουμε τώρα;

Να μην φανατιστούμε άλλο. Να μείνουμε στα γεγονότα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, στην απόφαση που δικαίωσε τον Johnny Depp και να δεχτούμε, όσο δύσκολο και αν είναι για κάποιους, πως το να είσαι άντρας δεν σε κάνει άμεσα θύτη για τα πάντα. Μία ομάδα ανθρώπων πίστεψε σε αυτό, άντρες και γυναίκες, που κατέθεσαν στο δικαστήριο, που παρακολούθησαν την διαδικασία, που τοποθετήθηκαν ανοιχτά χωρίς φόβο και στήριξαν, όχι μόνο αυτό που πίστευαν, αλλά αυτό που ήξεραν. Το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί εστιάζει στα γεγονότα. Είναι αυτά και δεν μπορούν να αλλάξουν όσο και αν θα το ήθελαν κάποιες και κάποιοι. Kαι πόσο μάλλον όταν δεν καταλαβαίνουν πως με όλες αυτές τις σκευωρίες, η Amber Heard προσβάλλει όλες εκείνες τις γυναίκες που έχουν υπάρξει πραγματικά θύματα βίας υπό οποιαδήποτε μορφή. 

Από σήμερα και μετά από αυτή τη δίκη, το θύμα έχει άλλο όνομα. Ονόμαζεται Johnny Depp. Όχι μόνο δεν είναι wife beater, αλλά κέρδισε την δίκη και τον κόσμο που άκουσε τις ιστορίες όσων τον στήριξαν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved