pexels Μετά την αύξηση στο νερό, επόμενη πίστα να πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε

Θα πούμε το νερό, νεράκι. Και όλα αυτά με «στιλ... οικολογικό».

Αύξηση, αύξηση, αύξηση, παντού. Τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν και πλέον η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Η βενζίνη αγγίζει τα 2.5 ευρώ το λίτρο, το σουβλάκι έχει γίνει πολυτελές γεύμα, ο λογαριασμός του ρεύματος αρκεί από μόνος του για να σε στείλει στα επείγοντα του νοσοκομείου και τα ψώνια στο supermarket είναι το νέο shopping therapy: «Μία ματιά μπήκα να ρίξω και θα φύγω».

Μέσα σε όλα ήρθε και ένα νέο χαστούκι. Αυτή τη φορά ακριβαίνει το εμφιαλωμένο νερό και όλα αυτά για το... καλό μας. Συγκεκριμένα οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχει PVC, θα επιβαρύνονται με τέλος ανακύκλωσης από την 1η Ιουνίου. Ο νέος φόρος που θα δούμε στις αποδείξεις έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 0,08 (8 λεπτά του ευρώ) για κάθε προϊόν.

Μάλιστα αυτή η αύξηση θα παρασύρει και την τιμή του εμφιαλωμένου νερού. Το τέλος θα είναι ύψους 8 λεπτών ανά συσκευασία και αφορά τα πλαστικά μπουκάλια ανά τεμάχιο. Η τελική αύξηση που θα φτάνει στην τσέπη του καταναλωτή θα είναι περίπου στα 10 λεπτά καθώς το τέλος αφορά τις τιμές προ ΦΠΑ.

Πώς δύο ποτήρια νερό θα σε κάνουν πιο δυνατό, έξυπνο και υγιή από ποτέ;

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

 

 

Τι αναφέρει η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ

”Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

Υπόχρεα πρόσωπα για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα των οποίων η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Η δήλωση απόδοσης του τέλους ανακύκλωσης υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση, κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την χρονική περίοδο στην οποία αφορά.

Μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α. 1054/2022 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ

Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr)

Οι εισπράξεις του τέλους ανακύκλωσης, εισάγονται στον Αριθμό Λογαριασμού Εσόδου «Α.Λ.Ε. 1110903003”, καταλήγει η απόφαση της ΑΑΔΕ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved