Pexels Η φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων είναι η σύγχρονη «πληγή» της ανθρωπότητας

Λένε ότι η επιθυμία για γρήγορο πλουτισμό καταστρέφει τη λογική. Μάλλον τα κρυπτονομίσματα ήρθαν να το επιβεβαιώσουν.

Κάθε εποχή έχει τη μόδα και τις συνήθειες της. Πριν από 20-30 χρόνια οι πατεράδες μας είχαν ορμήσει στο χρηματιστήριο και σαν άλλοι επίδοξοι μεγιστάνες περίμεναν ότι αυτή τους η ασχολία θα τους εξελίξει σε Elon Musk και Mark Cuban. Τελικώς η φούσκα του  χρηματιστηρίου έσκασε, εκείνοι που ήταν να πλουτίσουν το έκαναν και όλοι υπόλοιποι είδαν τις ελπίδες τους να χάνονται μέσα στη γενικότερη φρενίτιδα, σαν τα δάκρυα της βροχής του Rutger Hauer.

Δεν ξέρω αν έχει την ίδια σχέση η φρενίτιδα του τότε με τη σημερινή εμπάθεια για τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο σίγουρα φαίνεται να έχει αρκετά κοινά η φάση. Δεν ξέρω καν αν το αποτέλεσμά της όλης αυτής διαδικασίας θα εξελιχθεί στη φούσκα που θέλουν να πείσουν οι τράπεζες ή απλά μετράμε αντίστροφα για το τέλος του υλικού χρήματος, το θέμα και ταυτόχρονα το πρόβλημα είναι στην τρέλα του κόσμου να μπει στη συγκεκριμένη κατάσταση όχι απλώς για να μάθει μια νέα πραγματικότητα, αλλά για να πλουτίσει γρήγορα χωρίς να μοχθήσει.

Τι νέο ετοιμάζει ο Elon Musk με τα κρυπτονομίσματα;

Ακούγεται φθονερό; Δεν είναι.

 

Γιατί είναι πρόβλημα αυτό;

Υπήρχε πάντα η θεωρία ότι αποθεώναμε τον σκληρά εργαζόμενο, εκείνον που με σταθερά αλλά γοργά βήματα ξεχνούσε τι θα πει ύπνος και ξεκούραση και ξεσκιζόταν στην εργασία του πιστεύοντας ότι κάποια μέρα θα ανταμειφθεί για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Όταν όμως βλέπαμε κάποιον να μπαίνει σε μια βιομηχανία και να βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται ταχύρρυθμα τότε έμπαινε στο μάτι ολόκληρου του κόσμου, όχι όμως για να παραδειγματιστούμε αλλά γιατί «όλο και κάποια κομπίνα θα έκανε» ή «τα λεφτά αυτά δεν είναι τίμια». Αυτή δεν είναι η αλήθεια;

 

 

Για να μην παρεξηγούμαστε, δεν κράζουμε κανέναν ο οποίος θέλει να απασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, άλλωστε δικά του είναι τα λεφτά ό,τι θέλει τα κάνει, εμάς γιατί μας κόπτει. Ο σκοπός μόνο είναι που μας ανησυχεί καθώς και η νοοτροπία που παρατηρείται. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όσο και αν αρκετοί πιστεύουν πως Bitcoin και Altcoins θα εξελιχθούν σε φούσκα, ενδεχομένως μέχρι να βρεθούν κάποιοι φορείς και να μπορέσουν να τα μπλοκάρουν αυτά θα ανθίζουν όσο και αν παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα στην αξία τους.

Και ο σύμμαχός τους δεν είναι άλλος από την τεχνολογία.

 

Τα crypto πλέον έχουν υπόβαθρο

Έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τη διπλωματική εργασία του Γρηγόρη Πηγαδά για το μεταπτυχιακό στη Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση, με τίτλο «ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Ή ΦΟΥΣΚΑ;», ειδικά στο σημείο που αναφέρεται στους κατοίκους του νησιού Γιαπ στα 500 μ.Χ. οι οποίοι έκαναν την πρώτη απόπειρα δημιουργίας Blockchain. Χρησιμοποιώντας ως ανταλλακτική αξία τις ιδιαίτερα σπάνιες πέτρες Fei που είχε ο κάθε κάτοικος της περιοχής (ήταν πολύ μεγάλες για να μεταφέρονται) δημιούργησαν ένα δικό τους σύστημα διατηρώντας ένα ιστορικό για το πόσες πέτρες είχε ο καθένας στην κατοχή του και κατέγραφαν τις ανταλλαγές, εάν χρειαζόταν κάποια πληρωμή με κάποια από αυτές.

Λόγω έλλειψης τεχνολογίας ωστόσο το συγκεκριμένο σύστημα δεν μπόρεσε να περάσει εκτός νησιού, κάτι που για τη σύγχρονη εποχή δεν είναι πρόβλημα. Η τεχνολογία μέσω το διαδικτύου δίνει αυτή τη δυνατότητα στα «σημερινά Fei», δηλαδή τα κρυπτονομίσματα να λειτουργούν ως ανταλλακτικές αξίες και είναι και ο λόγος που για την ώρα δείχνουν πως έρχονται για να μείνουν. 

Bέβαια υπάρχουν και αρκετοί που δεν πιστεύουν σε αυτά.

 

 

Ο Bill Gates δεν συμφωνεί με τα κρυπτονομίσματα

Ο άλλοτε CEO της Microsoft έχει ξαναμιλήσει για τα crypto και για το πόσο πολύ δεν πιστεύει στη χρήση τους, ωστόσο έδωσε εκ νέου τη γνώμη του για το Bitcoin και για τα ξαδέρφια του:

«Δεν έχω κανένα Bitcoin στην κατοχή μου. Μου αρέσει να επενδύω σε πράγματα που παράγουν κάτι που έχει αξία. Για παράδειγμα, η αξία των εταιριών βασίζεται στο πώς θα μπορέσουν να παράγουν εξαιρετικά προϊόντα ή υπηρεσίες. Η αξία των κρυπτονομισμάτων είναι ακριβώς αυτό που κάποιος αποφασίζει ότι κάποιος άλλος θα πληρώσει για αυτό, οπότε δεν προσθέτει κάτι στην κοινωνία όπως άλλες επενδύσεις» είπε ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, που έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του για την ανθρώπινη αντιμετώπιση απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Αναμφίβολα άλλες οι εποχές άλλες και οι ανάγκες του κόσμου, ενώ κακά τα ψέματα μπροστά στο εύκολο χρήμα κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά στο πώς βλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα ανέβει. Μπορεί στη θεωρία πολλοί άνθρωποι να έχουν πλουτίσει μέσω κρυπτονομισμάτων και πολύ εύκολα, ωστόσο η επιβράβευση του εύκολου δρόμου και η φρενίτιδα που προκαλεί αυτή η μόδα, είναι κάτι που λέει πολλά για τον σύγχρονο άνθρωπο και τους τρόπους που αντιμετωπίζει την εργασία του.

Κανείς δεν ξεχνάει άλλωστε την ατάκα του Brad Pitt αμέσως μετά το «σορτάρισμα» στην ταινία «The Big Short» μόλις επιβεβαιώθηκε ότι αρχίζει η οικονομική κρίση.

 

 

«Μην πανηγυρίζετε που θα καταστραφεί κόσμος». Μακάρι να το βλέπαμε όπως ο χαρακτήρας του Brad Pitt. Δυστυχώς ο κόσμος παραμένει σαν τους δύο χορευταράδες απέναντί του.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved