Δικαστήριο αποφασίζει πως το να λες κάποιον καράφλα είναι σεξουαλική παρενόχληση

Εντελώς συμπτωματικά και οι τρεις δικαστές της έδρας σε βρετανικό δικαστήριο που έβγαλε τη συγκεκριμένη νομολογία, είναι καραφλοί.

Ο Tony Finn είναι ένας ηλεκτρολόγος που δούλευε στη βρετανική Bung για περίπου 24 χρόνια μέχρι που τον απέλυσαν, χωρίς λόγο όπως ο ίδιος πιστεύει. Τη διαφορά κλήθηκε να λύσει ένα δικαστήριο στο North Yorkshire και ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια ακόμα συνηθισμένη δίκη μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, η ακροαματική διαδικασία πήρε εντελώς πρωτόγνωρη τροπή. 

 

 

Σε κάποιο σημείο ο Finn ανέφερε ότι ο προϊστάμενός του τον αποκάλεσε «καραφλό μ….ί» κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας μεταξύ των δύο αντρών που παραλίγο να καταλήξει σε βία. Από εκείνο το σημείο και μετά η σχέση των δύο αντρών δεν κατάφερε να διορθωθεί και η απολυση του Finn δεν άργησε να έρθει. Η βρισιά του προϊσταμένου βοήθησε σημαντικά στη δικαίωση του απολυμένου ηλεκτρολόγου, ο οποίος και θα λάβει σημαντική αποζημίωση από την εταιρεία, αλλά για τους δικαστές δεν ήταν απλά μία βρισιά όπως ανέλυσαν στο σκεπτικό της απόφασης.

Η ουσία που προκαλεί την τριχόπτωση και πώς θα τη νικήσεις 

Εκτός από το υβριστικό κομμάτι της φράσης, η ίδια η λέξη «καράφλας» είναι μειωτική και απαξιωτική και μάλιστα ενέχει σεξισμό. Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της φαλάκρας, συναντάται μόνο σε άντρες, άρα είναι ένα χαρακτηριστικό εμφάνισης απευθείας συνδεδεμένο με το φύλο αυτού που την έχει. Για τους δικαστές το να σχολιάζει κάποιος τη φαλάκρα ενός άντρα είναι το ίδιο πράγμα με το να σχολιάζει κάποιος το στήθος μιας γυναίκας, είναι σεξιστικό, παραβιαστικό και ενδεχομένως να είναι μορφή λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης.  

Τα προμηνύματα της τριχόπτωσης 

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι και οι άντρες μπορεί να πέσουν θύματα σεξιστικού λόγου με βάση την εμφάνισή τους, ακόμα κι αν τα σχόλια αυτά προέρχονται επίσης από άντρες. Οι ίδιοι οι δικαστές, καραφλοί και οι τρεις τους, σημείωσαν ότι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει όλο αυτό με τα μειωτικά σχόλια για τους άντρες που έχουν προβλήματα τριχόπτωσης και η περιπέτεια του άτυχου ηλεκτρολόγου είναι μια καλή αφορμή για ανάδειξη του θέματος. Μένει μόνο να δούμε αν με τα λεφτά της αποζημίωσης ο Tony Finn θα πάει να κάνει εμφύτευση μαλλιών. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved