ΙΝΤΙΜΕ Δίκη Κορκονέα: Πόσο δύσκολο είναι να γίνει σωστά μια δίκη;

Αντί για εκδίκαση είδαμε για πολλοστή φορά τη φράση «η δίκη αναβάλλεται». Τι πρωτότυπο.

Είναι μια μεγάλη απορία που την έχουμε όλοι. Αυτός ο νόμος και όλοι όσοι τον εφαρμόζουν ποιον προστατεύει τελικά; Η δικαιοσύνη που είναι τυφλή, μήπως εθελοτυφλεί και παίρνονται αποφάσεις που δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα, όπως στην περίπτωση της δίκης του Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου;

Η δίκη η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και αφορούσε το αν θα παρέμενε η ποινή κάθειρξης 13 ετών που του είχε επιβληθεί λόγω του νόμου περί σύννομου βίου  -αυτό που πολλοί αποκαλούν μοναδική ευκαιρία για «σπάσιμο» των ισόβιων- ωστόσο η απόφαση του Άρειου Πάγου να «θάψει» το συγκεκριμένο ελαφρυντικό άλλαξε τα δεδομένα. Το παράλογο της υπόθεσης όμως εντοπίζεται σε μια μικρή λεπτομέρεια η οποία ήταν και πάλι αρκετή για να ακουστεί η ατάκα που ακούμε σε κάθε πολυαναμενόμενη δίκη: «Αναβολή».

 

 

Μια δίκη που μας γεμίζει αβεβαιότητα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η δίκη πήρε αναβολή (επ’ αορίστον μάλιστα) καθώς παρατηρήθηκε ότι από τη διαδικασία απουσίαζε η τόσο η Πολιτική Αγωγή όσο και η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κάποιο λάθος θα είχε συμβεί, κάποιος φάκελος θα χάθηκε, κάποιο βραχυκύκλωμα θα συνέβη υπαγορεύει η λογική. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε πως η μη κλήτευση δική της και της οικογένειας του θύματος πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή Εισαγγελέα.

«Και όταν αναζητήσαμε πληροφορίες και εξηγήσεις χθες και σήμερα, πληροφορηθήκαμε από το αρμόδιο Τμήμα της Εισαγγελίας Εφετών Λαμίας ότι η παράλειψη κλήτευσής μας δεν οφείλεται σε παραδρομή ή σφάλμα, αλλά σε εντολή που δόθηκε από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Μπαντουδάκη, να μην κλητευθεί η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας, δηλαδή η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου». Τι πιο φυσικό να μην παρίσταται στην αίθουσα η οικογένεια που έχασε χωρίς λόγο ένα μέλος της εξαιτίας του κατηγορούμενου, μαζί και οι δικηγόροι της.

 

 

 

Δεν βγάζει νόημα

Ήταν δυνατόν να γίνει δίκη έτσι; Προφανώς και δεν είμαστε νομικάριοι ή δικηγόροι για να γνωρίζουμε τα μυστικά του νόμου, τα «παράθυρα» και όλους τους δρόμους της δικαιοσύνης, εμείς απλά εκφράζουμε το πιο απλό αίσθημα. Την πιο νορμάλ απορία που μπορεί να προκύπτει μετά από μία τέτοια δίκη-φαρσοκωμωδία που θυμίζει μικρά παιδάκια που έχουν κάνει κάτι λάθος και προσπαθούν να απολογηθούν στους γονείς τους δημιουργώντας δικά τους σενάρια και φανταστικούς τύπους.

Είναι στιγμές που απορούμε γιατί δεν αλλάζουν ορισμένοι νόμοι σε αυτή τη χώρα.

Όταν απλώς μαθαίνουμε ότι η ίδια η εισαγγελία αποφάσισε τις συγκεκριμένες «απουσίες» ειδικά σε μία υπόθεση που ταρακούνησε το πανελλήνιο, αποτελώντας το σύγχρονο Πολυτεχνείο για τους Millennials τότε είναι να αναρωτιέσαι ειλικρινά για το κατά πόσο η δικαιοσύνη είναι τυφλή ή εθελοτυφλεί. Για την ιστορία η έδρα αποφάσισε ότι η εκδίκασή της αναβάλλεται αορίστως καθώς τέθηκε αίτημα διακοπής για να κλητευθεί και η οικογένεια με τη νέα ημερομηνία να αναμένεται να την προσδιορίσει η Εισαγγελία Εφετών.

Όταν θα έρθει η μέρα που δεν θα δίνουν αναβολές σαν τις άδειες απόλυσης στο στρατό ίσως νιώσουμε λίγο καλύτερα απέναντι στη δικαιοσύνη.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved