Η αξία του Bitcoin βυθίζεται και ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν είναι φούσκα

Μέσα σε μια ημέρα έχασε το 10% της αξίας του ενώ συνολικά έχει χάσει το 55% της αξίας που είχε στο peak του, αλλά δεν είναι όλοι οι αναλυτές απαισιόδοξοι.

Το Bitcoin έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τις 30.000$ από το καλοκαίρι του 2021, παρέσυρε και άλλα κρυπτονομίσματα στον γκρεμό όπως το Ethereum και όλα δείχνουν ότι η πτώση του θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. Η πτώση σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές θα συνεχιστεί ακόμα κι αν υπάρξει κάποια πρόσκαιρη άνοδος από όσους επενδυτές βρουν ευκαιρία να αγοράσουν τώρα που είναι σχετικά χαμηλή η τιμή. Όμως προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν φτάσει σύντομα τις 35.000$, η τιμή του θα πέσει κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες. 

 

 

Είναι πια γνωστό σε όλους ότι οι διακυμάνσεις στην τιμή του Bitcoin έχουν τεράστιο εύρος και συμβαίνουν σε εξαιρετικά πυκνό χρηματιστηριακό χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Bitcoin είναι σκέτος τζόγος, ίσως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσο πιο mainstream γίνεται η χρήση του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, τόσο περισσότερο δένονται οι τάσεις του με αυτές του γενικότερου οικονομικού κλίματος, απλά τα κρυπτονομίσματα έχουν την τάση να είναι αρκετά πιο ευαίσθητα στις αλλαγές. Φτερνίζεται το χρηματιστήριο, το Bitcoin αρρωσταίνει. Αν υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά, τότε το Bitcoin εκτοξεύεται. 

 

 

Το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές δεν είναι καλό. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, με το τέλος του να μην μπορεί να προβλεφθεί σε λογικό χρονικό ορίζοντα, δημιουργεί γενικευμένη αβεβαιότητα. Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων συμπαρασύρει τις τιμές όλων των αγαθών και ο πληθωρισμός σε πολλές χώρες θυμίζει περασμένες δεκαετίες. Το Bitcoin αποσυνδέεται σταδιακά από τη χίπικη φάση του ως εναλλακτικό νόμισμα που θα αντικαθιστούσε ακόμα και το δολάριο, για να γίνει ένα ακόμα αγαθό που διαπραγματεύεται σε συνθήκες χρηματιστηρίου. Οι άνθρωποι που επενδύουν σε Bitcoin επενδύουν και σε άλλα πράγματα ταυτόχρονα και κάπως έτσι οι τάσεις συνδέονται κι αυτές σταδιακά μεν, αμετάκλητα δε. 

Όμως η πλήρης σύνδεση δεν πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον και τα κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να εμφανίζουν εξαιρετική αστάθεια και ευαισθησία στις τάσεις της αγοράς. Αυτό που σήμερα μοιάζει με φούσκα έτοιμη να σκάσει, σε λίγους μήνες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξαναπάρει τα πάνω της σύμφωνα με τους αναλυτές. Ωστόσο έχουν μια σημαντική συμβουλή για όσους ασχολούνται ήδη ή σκουπεύουν να μπουν στα αχαρτογράφητα νερά των κρυπτονομισμάτων.

 

 

Λόγω της ασταθούς της φύσης μην επενδύεται σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που έχετε διαθέσιμα. Ιδανικά το ποσό επένδυσης σε κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5% του ποσού που έχει κάποιος προς επένδυση. Σίγουρα δεν πρέπει να επενδύει κάποιος σε αυτά τα χρήματα που έχει για μια ώρα ανάγκης ή του συνταξιοδοτικού του και γενικά ότι μαζεύει για μακροχρόνια χρήση όπως πχ για το σπίτι. Σε γενικές γραμμές ποντάρετε από το περίσσευμά σας και όχι από το υστέρημά σας σε κάτι που ανεβοκατεβαίνει με τρόπο που δεν επιτρέπει τη γρήγορη αποδέσμευση κεφαλαίων. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved