Ο Elon Musk έκανε μια πρόταση που το Twitter δεν θα μπορέσει να την αρνηθεί

Επίδειξη δύναμης, απειλητικές εξαγορές και ένα δράμα που θυμίζει έντονα Γιάγκο Δράκο και Giant.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την ανακοίνωση του CEO του Twitter, Parag Agrawal οτι καλωσορίζει τον νεο μεγαλομέτοχο της εταιρείας στο ΔΣ.  Η ανακοίνωση έγινε φυσικά μέσω ενός tweet και μάλλον είχε ένα τόσο δα στοιχείο πατερναλισμού αναφερόμενος στα πόσα μπορεί να προσφέρει ο Elon Musk στο Twitter, παλιά φρουρά εναντίον καινούργιας σε μια μια αψιμαχία εδαφικής κυριαρχίας. 

Κάποιος ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά με το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στην κατοχή του είναι σίγουρα κίνδυνος για το status quo, αν αυτός ο κάποιος είναι και ο Elon Musk, τότε η πιθανότητα γίνεται βεβαιότητα. 

 

 

Οι αβρότητες και οι απορίες για τις προθέσεις του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη σύντομα διαλύθηκαν και λύθηκαν αντίστοιχα, μόνο και μόνο για να επιστρέψει με μια πρόταση βγαλμένη από το The Godfather. Μέσω της προσφιλούς οδού, με ένα tweet δηλαδή, o Musk πρότεινε την πλήρη εξαγορά του Twitter έναντι 43 δις δολαρίων με σκοπό να τη μετατρέψει σε μαγαζί του και όχι απλά να είναι ο μεγαλομέτοχος. 

Σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι η κίνησή του είναι επιθετική και μάλλον επώδυνη για τους ανθρώπους που ελέγχουν αυτή τη στιγμή αυτή τη σοσιαλμιντιακή πλατφόρμα. Όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, όσοι κρατούν ακόμα τις τύχες του Twitter στα χέρια τους δεν θα μπορούσαν να το αφήσουν αμαχητί. Κάποιοι καλούν σε συνασπισμό δυνάμεων απευθυνόμενοι στους κατόχους του 90% των μετοχών για να χαλάσουν τα σχέδια του Musk, αν και δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που βρίσκουν δελεαστική την πρόταση του Musk να πουλήσουν σε τιμή 50% πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής.

 

 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης πρόθεσης εξαγοράς, ο Musk μίλησε στο TED2022 στον Καναδά όπου και ξεδίπλωσε το όραμά του για τον ρόλο που προορίζει για το Twitter. Εκεί υπεραμύνθηκε της κίνησής του και δικαιολόγησε την επιθετικότητά του, αλλά ταυτόχρονα εξήγησε ότι είναι απολύτως ηθική κίνηση και δεν το κάνει για να βγάλει κι άλλα λεφτά ή για να αγοράσει περισσότερη ισχύ και παρουσία στα social media.  

Συνέδεσε την εξαγορά του Twitter με το μέλλον της ανθρωπότητας μέσα από την ελευθερία της έκφρασης. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Musk είναι διαπρύσιος κήρυκας της απόλυτης ελευθερίας της έκφρασης, έφτασε μέχρι το σημείο να αρνηθεί τη διακοπή της πρόσβασης της Ρωσίας στο δορυφορικό του ίντερνετ. Σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Musk έχει υποστηρίξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος που θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα, είναι ένας εντελώς ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας. Το Twitter γι’αυτόν είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο βήμα μέσα από το οποίο θα μπορούν λυθούν οι όποιες διαφορές, ακόμα και οι πιο ακανθώδεις διακρατικές. Στην ομιλία του δεν μπήκε στον πυρήνα της λειτουργίας του Twitter και τι θα γίνει με τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες λογοκρισίας που ισχύουν ήδη, αλλά έδωσε μερικά στοιχεία για το προς τα πού θέλει να πάει το πράγμα. 

 

 

Μετά την αναγγελία του “edit button”, έρχονται κι άλλες καινοτομίες όπως κατάργηση των favorites και των retweets. Στη συνέχεια θα ήθελε να καταργήσει τα μόνιμα bans και να τα αντικαταστήσει με προσωρινά “timeouts”, αλλά και να μετατρέψει τον αλγόριθμο του Twitter σε ανοιχτό κώδικα χωρίς χειραγώγηση, κρυφή ή φανερή. 

Στο μεταξύ ο Elon Musk αρνήθηκε μια θέση στο ΔΣ της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών από όλους τους επενδυτές. Αυτό ήταν ένα τρικ από την πλευρά του γιατί αν δεχόταν αυτή τη θέση, δεν θα μπορούσε για δύο χρόνια να προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά της εταιρείας. Οι νόμοι δεν θα του επέτρεπαν να ξεπεράσει την κατοχή του 14,9% των μετοχών μέχρι την ΓΣ των μετόχων των 2024 όπου και θα μπορούσε να κάνει μια δημόσια προσφορά. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά τα μπρος-πίσω του Musk είναι αποτέλεσμα της άρνησης των μετόχων να παραδοθούν αμαχητί και παρά τα λεγόμενά του ότι δεν επιθυμεί την οικονομική εκμετάλλευση του Twitter, αυτό ακριβώς βλέπουν με τη χειραγώγηση της μετοχής του και τη δραματική αύξηση που γνώρισε μετά την κίνηση αγοράς που έκανε από την αρχή του έτους. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved