Από την φήμη του κινηματογραφικού σετ στη φρίκη του πολέμου

Το κοριτσάκι από τη Λίστα του Σίντλερ σήμερα βοηθάει πρόσφυγες από τη Ουκρανία.

Η γυναίκα που έπαιξε ένα «σύμβολο ελπίδας» στη Λίστα του Σίντλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ συνεχίζει να κουβαλά την κληρονομιά της ενώ βοηθά τους Ουκρανούς πρόσφυγες να διασχίσουν με ασφάλεια την Πολωνία.

Η Oliwia Dabrowska ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν απεικόνισε «το κορίτσι με τα κόκκινα» στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία που αφηγήθηκε την πραγματική ιστορία του Oskar Schindler, ο οποίος έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Τώρα 32 ετών, η Dabrowska ακολουθεί τα ηρωικά βήματα του Σίντλερ μέσα από την εθελοντική της δουλειά.

Βοηθά Ουκρανούς αμάχους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο και να βρουν μια ασφαλέστερη ζωή στη γειτονική Πολωνία.

Τα 10 αριστουργήματα στην ταινιογραφία του Steven Spielberg

 

 

Η εθελόντρια μοιράστηκε στο Instagram μια φωτογραφία από τη σκηνή της στη Λίστα του Σίντλερ, ζωγραφισμένη με τα χρώματα της πολιορκημένης ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, με τη λεζάντα: «Ήταν πάντα το σύμβολο της ελπίδας. Ας είναι ξανά».

Μετά την ανάρτησή της, η πρώην ηθοποιός άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα και να προσπαθεί να βρει σπίτια για πολλούς εκτοπισμένους Ουκρανούς.

Στα μέσα του περασμένου μήνα, η Dabrowska μοιράστηκε τις εμπειρίες της στα σύνορα Πολωνίας/Ουκρανίας και ζήτησε από τους ανθρώπους να παρέχουν δωρεές που θα πήγαιναν σε απαραίτητα για τους πρόσφυγες.

 

 
 

«Δεν μπορώ να σας πω όλα όσα είδα εκεί, γιατί δεν έχω τα σωστά λόγια στο μυαλό μου... Κανείς, που δεν το έχει δει ποτέ αυτό, δεν μπορεί να φανταστεί αυτόν τον εφιάλτη στα μάτια αυτών των ανθρώπων», είπε.

«Αυτός είναι ο λόγος που σας ζητάω βοήθεια. Όλη η βοήθεια μπορείτε να δώσετε, αλλά θα είμαι ειλικρινής (αν είμαι αγενής, λυπάμαι) - η πιο σημαντική βοήθεια είναι τα χρήματα. Χρειαζόμαστε αμοιβή για τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα σπίτια για τους πρόσφυγες, τα είδη πρώτης ανάγκης, τα πράγματα για τα παιδιά κ.λπ.».

Πρόσθεσε επίσης ότι εργάζεται μαζί με φιλανθρωπικές οργανώσεις και εθελοντές σε όλο τον κόσμο που βοηθούν επίσης στην ανθρωπιστική κρίση.

 

 
 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η σταρ της Λίστας του Σίντλερ αφιέρωσε επίσης ένα λεπτό για να ευχαριστήσει όλους όσους είχαν κάνει δωρεές μέχρι στιγμής και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους πολλούς εθελοντές που εργάζονται μαζί της.

«Αν και συντονίζω κάποιες ενέργειες, είμαι απλώς ένα γρανάζι στο μηχάνημα και χαίρομαι που είμαστε τόσοι πολλοί!» είπε.

Σύμφωνα με την National Post, ενώ έχουν περάσει 29 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας, η Dabrowska είπε ότι εξακολουθεί να αισθάνεται μια σύνδεση με τον ρόλο της, ειδικά καθώς εκτυλίσσονται για άλλη μια φορά φρικτά εγκλήματα πολέμου.

«Ουρλιάζουν μέσα τους αυτοί οι άνθρωποι και αυτό είναι που δεν μπορώ να ξεχάσω. Και αν χρειαστεί να το κάνω αυτό ως το κορίτσι με το κόκκινο παλτό, ας είναι», είπε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved