associated press Στην πρεμιέρα του Star Wars IV o George Lucas κρυβόταν στη Χαβάη

Εντελώς σίγουρος ότι θα ήταν μια παταγώδης αποτυχία, είχε φροντίσει να βρίσκεται σε ένα μέρος πολύ μακριά από τον γαλαξία του Hollywood, παρέα με τον κολλητό του.

Σήμερα δεν είναι μόνο αδύνατον να πιστέψουμε τη φοβία που είχε ο Lucas, αλλά είναι και ακατόρθωτο να φτιάξουμε ένα υποθετικό σενάριο για το πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς το παράλληλο σύμπαν των Star Wars. Όμως πίσω στο μακρινό 1977, ο ίδιος ο George Lucas δεν πίστευε και πολύ στο πνευματικό του παιδί. Μετά από τις πρώτες περιορισμένες προβολές σε επιλεγμένες αίθουσες, τα πρόσωπα έβγαιναν κατηφή και το μέλλον διαστημικού franchise έμοιαζε πιο αβέβαιο κι από το συντακτικό του Yoda.

The Empire Strikes Back: Πώς ένα «σ' αγαπώ» έγινε κινηματογραφικό φαινόμενο

Έτσι όταν ήρθε η ώρα για την κανονική πρεμιέρα της ταινίας που αργότερα θα μαθαίναμε σαν Star Wars: Episode IV - A New Hope, ο George Lucas προτίμησε να «διαφύγει» στη Χαβάη κατόπιν συμβουλής μάλιστα του φίλου του Steven Spielberg. O ίδιος ο Spielberg τον συνόδευσε στο χαλαρωτικό του ταξίδι, μπας και του κάτσει πιο ελαφριά στο στομάχι η μεγάλη κινηματογραφική φόλα που ερχόταν, από τις σινεκριτικές, μέχρι το box office. 

 

 

O Lucas μιλώντας σε ένα πάνελ στο περιθώριο του Tribeca Film Festival εξομολογήθηκε πως δεν είχε καμία απολύτως ελπίδα (ειρωνικό ως προς τον τίτλο της ταινίας) και αυτό του το είχε μεταλαμπαδεύσει η παραγωγή, κανείς στην Fox δεν πίστεψε στο Star Wars,  ακόμα κι όταν υπήρξαν οι πρώτες ελπιδοφόρες προβολές.  Ούτε οι φίλοι του δεν του έδωσαν κουράγιο όταν είδαν για πρώτη φορά σε ιδιωτική προβολή την ταινία, εκτός μόνο από τον Spielberg που έδωσε την πρόβλεψη ότι η ταινία θα γράψει ιστορία. Εκείνη τη στιγμή ο Spielberg μάζεψε περισσότερα βλέμματα συγκατάβασης κι από τον Lucas που έβλεπε την καριέρα του στον χώρο του θεάματος να τελειώνει πριν καν καλά καλά αρχίσει. 

Το Star Wars ήταν έργο ζωής για τον Lucas, ήλπιζε σε αυτό και πίστευε σε αυτό πολλά χρόνια πριν βρεθεί στο σετ για τα γυρίσματα. Οι αποκαρδιωτικές προβλέψεις από φίλους και συνεργάτες έφεραν τον Lucas στο χείλος της κατάθλιψης και η «απόδραση» από όλο αυτό το ζοφερό περιβάλλον ήταν μονόδρομος αν ήθελε να προστατεύσει κάπως τον εαυτό του. Κάπως έτσι τον πήρε ο Spielberg και πήγαν στη Χαβάη, το να βλέπεις την καταστροφή να έρχεται σε μια παραλία με ένα κοκτέιλ στο χέρι, είναι σίγουρα καλύτερο από το να τη βλέπεις από την τηλεόραση στο σαλόνι του σπιτιού σου.

Πλέον όλοι ξέρουμε ότι όλα αυτά ήταν εντελώς αντίθετα από την πραγματικότητα και εκεί που ο Lucas έχανε κάθε ελπίδα για την ολοκλήρωση της τριλογίας του, τώρα φτάσαμε να έχουμε από ένα Star Wars spin off κάθε μήνα σχεδόν. Και όλα αυτά χωρίς καν να αναφέρουμε την παράλληλη βιομηχανία των Star Wars, από τα video games, μέχρι τα t shirt και τα φωτόσπαθα. 

 

 

Τα νέα για την απροσδόκητη επιτυχία βρήκαν τους δύο φίλους στη Χαβάη, όταν το αφεντικό της Fox, Alan Ladd Jr τηλεφώνησε στον Lucas και τον ρώτησε αν είχε πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Ο Lucas ήταν σε πλήρες σκοτάδι και έπρεπε να βρει την πιο κοντινή του τηλεόραση για να δει το δελτίο ειδήσεων του CBS. Τότε είδε τις ουρές που σχημάτιζε το κοινό, πολλές φορές γύρω από το τετράγωνο για να καταφέρει να δει την ταινία που θα άλλαζε μια για πάντα τον κινηματογράφο.  

Όταν δεν υπήρχαν τα ειδικά εφέ το Star Wars γνώριζε τι έπρεπε να κάνει

Όμως η υπόθεση του διαστημικού έπους των Star Wars δεν ήταν το μοναδικό κοινό που βασάνιζε τους δύο φίλους. Λίγα χρόνια αργότερα οι Lucas και Spielberg μελετούσαν κλασικές ταινίες δράσης από τις δεκαετίες του ‘30 και του ‘40. Σε κάποια φάση ο Spielberg εξέφρασε την επιθυμία να σκηνοθετήσει μια ταινία με τις περιπέτειες του James Bond. Αυτό του το «θράσος» όπλισε με κουράγιο τον Lucas για να εξομολογηθεί με τη σειρά του ένα δικό του όραμα, μια ταινία ενός περιπλανώμενου αρχαιολόγου με το όνομα “Indiana Smith” ο οποίος θα είχε σαν αποστολή να ανακάλυψη ενός σημαντικού θησαυρού το 1936, με αντίπαλο στην κούρσα της ανακάλυψης τον Hitler. 

 

 

H συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, λίγα χρόνια αργότερα ο Harrison Ford ήταν και πάλι πρωταγωνιστής, αυτή τη φορά στην ταινία Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark. Σε συνέχεια των συμπτώσεων, το σενάριο της ταινίας υπέγραφε ο Lawrence Kasdan, σεναριογράφος των The Empire Strikes Back και Return of the Jedi.

Το τέλος του Star Wars όπως έπρεπε να είναι

Για να έχουμε ένα στοιχειώδες μέτρο σύγκρισης, η ταινία που κάποτε νόμιζαν ότι θα είναι η μεγαλύτερη φόλα στην ιστορία του box office και μπορεί να έβαζε μέχρι και στη φυλακή για χρέη τον Lucas, έφτιαξε μια αυτοκρατορία θεάματος που πουλήθηκε τελικά στην Disney έναντι 4 δις δολαρίων το 2012. Αν αθροίσουμε τις εισπράξεις των δύο τριλογιών και μαζί με αυτές των Rogue One και Solo, οι 12 ταινίες Star Wars μάζεψαν πάνω από 10 δις δολάρια μόνο από τα εισιτήρια, ενώ το συνολικό μπάτζετ οριακά ξεπερνά το 1,5 δις για όλες τις ταινίες μαζί. Αυτή τη στιγμή η αξία του brand name Star Wars  ξεπερνά τα 70 δις και όριο είναι μόνο τα όρια εκείνου του γαλαξία ο οποίος βρίσκεται πολύ μακριά από εδώ. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved